Last news in Fakti

3 Юли, 2016 11:04 10 550 1

И ний сме дали нещо на света....

  • брекзит-
  • митници-
  • цигари-
  • контрабанда-
  • скандали-
  • ес

Топ анализите и интервютата от Факти.бг през седмицата

И ний сме дали нещо на света.... - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И ний сме дали нещо на света .... Възкликва народният поет Иван Вазов в стихосбирката си „Епопея на забравените“. Възмутен от българското общество в първите години след Освобождението,когато на мястото на възвишените идеали идват егоизмът, алчността, липсата на родолюбие, Иван Вазов създава поредица от творби със стремеж да върне българското съзнание, възрожденските стремежи и цели.

Стихосбирката се ражда между 1881 и 1884 г. в гр. Пловдив, който по това време е столица на Източна Румелия...

Но къде се е родила първата европейска цивилизация? Защо продължава далаверата с контрабандните цигари? Кой, кой е виновен за Брекзита?

От Факти.бг ви представяме топ анализите и интервютата през тази седмица:

Първата европейска цивилизация е съществувала в софийското поле

Данните показват, че първата европейска цивилизация е съществувала в софийското поле. Разкопките на неолитното селище в софийския квартал „Слатина” все по-убедително доказват тази теза. През последните дни бяха открити останките от две изгорени къщи с неочаквано големи за тази епоха ...

Някой пак се окака с контрабандните цигари, Кой...

В началото на тази седмица стана ясно, че пак сме преборили контрабандата с цигари, откривайки ТИР с папироси у нас, отклонил се от транзита. Съобщено бе на официална пресконференция, че спецоперацията е проведена под ръководството на Софийската районна прокуратура, служители на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“, отдел „Междуведомствен координационен център“ при ГДБОП и отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при Митница Столична. До тук добре, но удобно бяха премълчани подробности около фактите и ще има ли наказани в Митниците и други служби по случая. На дневен ред е въпроса Кой?, Кой?, Кой пропусна камиона с контрабандните папироси и спирал ли е да съществува канала или всеки път го разбиваме?!

Австрийското „приключение“ ще засегне политическа Европа

Лошите новини за политическа Европа не спират. След британския exit, Австрия поднесе поредната порция политическо приключение, след което не е ясно какви ще са последиците за Алпийската република. Конституционният съд на Австрия анулира резултатите от президентските избори от май след жалба на десните популисти. От това следва, че те трябва да се проведат отново. Вероятно през септември и октомври. Председателят на съда Герхард Холцингер казва, че това решение „не прави никого победител или победен“. Само че това естествено не е достатъчно. Губи политиката като цяло.

Томас Пикети: Германия носи основната вина за Brexit

Brexit е политически провал преди всичко за младите хора, заявява в интервю за LENA (вестникарски алианс на вестниците „Ди Велт“, „Република“, „Ел Паис“, „Льо Соар“, “Фигаро“, „Трибюн дьо Женев“ и „Тагесанцайгер“) известният френски икономист Томас Пикети. Според него от години Европа си играе с огъня и колкото и да е парадоксално напусна една страна, която не е част от еврозоната. Въпреки това Пикети твърди, че вината е „наша“, защото Европа се провали в най-голямата след Втората световна война икономическа криза и защото кризата от 2008 г., която дойде отвън, бе превърната в европейска.

Където да копнеш изскача скандал

Взривовете на летище „Ататюрк“ заглъхнаха. Димът се разнесе. Комшиите погребаха жертвите си и се погрижиха за ранените. Измиха кръвта от коридорите, смениха дограмата, изметоха, а самолетите си хвърчаха по график. Само нашите телевизионни екипи, кой знае защо останаха да кибичат там и да предъвкват едно и също, създавайки усещането, че някой ги е включил на ауторивърс. „Я, нашите вече са там“, възкликна превъзбудено сутрешен водещ, зърнал позната кола с колеги от екипа. Лесно ще видиш колата с нашите, другите си заминаха.

Каква е процедурата за напускането на Великобритания?

След политическия трус, който предизвика Brexit идват студените сметки на предстоящия развод. Сигурното е, че раздялата на Великобритания няма да се случи автоматично. Това ще е дълъг и мъчителен процес на трудни преговори и възможни изненади. Обяснението е просто – подобна раздяла се случва за първи път в историята на ЕС. Факти.бг проучи сериозни източници, които коментират процедурата за излизането на Великобритания, и ви предлага 5-те основни етапа на евентуалния развод.

Малка Англия и не много голяма Великобритания

Като англо - холандец – моята майка е от Великобритания, а баща ми от Холандия – не мога да не възприемам напускането на Великобритания по друг начин освен лично. И макар да не се числя към отявлените евроентусиасти, мисля, че без Великобритания Европейският съюз ще изглежда така, сякаш е изгубил важен орган в ужасен инцидент.

Не всички мои съграждани бяха огорчени. Холандският демагог Герт Вилдерс, изказващ се срещу ЕС и мюсюлманите, написа в Туитер: „Ура британци! Сега е наш ред“. Такъв род настроения тревожат много (а те са и зловещи) отколкото последиците от Brexit за бъдещето на британската икономика. Стремежът към разрушение може да стане заразно.

Имиджът на Великобритания се промени буквално за една нощ.

Македония е пример за избори по балкански

„В Македония има голяма политическа криза. Политическите наслагвания с годините там са големи. Има икономически и етнически причини, които влияят на политиката в Македония и аз не вярвам те да се решат скоро.

Според мен в момента няма изгледи скоро да се случи еврочленството на Македония. С оглед на това, че там липсват нормални демократични практики в управлението и че се нарушават човешки права, включително и на българите в Македония.

Македония е пример за това как се правят избори по балкански. Нещата, за които си говорим тук в България, просто бледнеят пред нещата, които се случва в Македония по време на избори. Говорим за корпоративен вот, купен вот и хората, които за да запазят работата си гласуват под строй.“ Това заяви пред Факти.бг депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов. Той коментира ситуацията в Македония и възобновилите се протести там.

Забравете за Grexit след Brexit

Забравете за Grexit след Brexit. Това заявява пред гръцкия сайт „Капитал“ ръководителят на Работната група за Еврогрупата (EuroWorkingGroup) Томас Визер. Той настоява, че Гърция ще бъде страната с най-малък негативен ефект от Brexit.

Ключовият момент е, че ние не знаем точно какви са резултатите - последици от референдума за Brexit.

Видяхме значителна турбуленция в много сектори на пазара, смята ръководителят на Работната група за Еврогрупата. Според него всички други ефекти ще зависят от бъдещите отношения да бъдат договорени между ЕС и Великобритания. Най-засегнатите ще са младите хора, чието образование на Острова ще поскъпне. Кипър, за разлика от Гърция, ще пострада повече от отделянето на Великобритания заради по-тесните икономически и исторически връзки между двата острова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Да ! Така е ! Първата сивилизация се е зародила точно там, де беше петолъчката на Партийния дом и дето сега ще става " Говорилня на лъжи", санким Парламент. Аз туй нещо го знам от 60 години време, ама никой не ме пита ! Както че и Шекспир е 200%-ов българин от Тетевенския Балкан с рождено име Щерю Спиров. Ама ингилизите не могат да го изрекът и станало от само себе си -- Шекспир!