Last news in Fakti

29 Май, 2015 12:17 882 0

Пламен Марков: Как да се борим с черното тото при такава корупция във ФИФА

  • пламен марков-
  • корупция-
  • фифа

Според бившия национален селекционер корупцията в световния футбол може да се овладее с желанието на хората, които го управляват

Пламен Марков: Как да се борим с черното тото при такава корупция във ФИФА - 1
Снимка: БТА

„Как може да се борим с явления като черното тото, при положение, че е съществувала корупция на толкова високо ниво в управлението на световния футбол“, това заяви пред Факти.бг бившият селекционер на националния отбор по футбол на България Пламен Марков за корупционния скандал, който тресе ФИФА през последните няколко дни.

Според Марков има възможност Блатер да загуби днешните избори за президент на ФИФА, като се имат в предвид сериозните настроения срещу него сред много от националните федерации.

Според вас ще бъде ли преизбран Сеп Блатер за президент на ФИФА днес?

Това ще го покаже конгреса. Аз лично съм песимист. След това, което стана и реакциите на различни институции, в случая УЕФА, позицията на САЩ, на Канада и съответно на куп други страни, които още не са се афиширали официално своята позиция. Но в крайна сметка конгресът ще определи.

Според вас едно евентуално оставане на Блатер като президент, би ли довело до разцепление в световния футбол, след като от УЕФА вече свалиха подкрепата си към сегашното ръководство на ФИФА?

Платини вече официално подкрепи принц Али бин Ал Хюсеин и призова повечето от европейските страни да го подкрепят, също по призив на УЕФА. Така, че ще видим как ще се развият нещата.

Може ли да се каже, че корупционният скандал във ФИФА нанесе сериозно петно върху репутацията на футбола като цяло?

Естествено. Ние говорим за черно тото. Естествено, че това черно тото явно е ставало и с помощта и участието, разбира се непрякото, на ръководните органи на световния футбол. Как в този случай може да се спре подобно нещо, при положение, че корупция на подобно ниво в ръководството на световния футбол е съществувала? Тя може да се овладее с волята на хората, които управляват, поне в някаква степен.

Има ли някакъв шанс този път да се стигне и до присъди?

Редно е хората, които са били замесени, при доказана вина, да си понесат последствията. Какви ще бъдат те, зависи от компетенциите на съответните институции. Все още не е излязла цялата информация. Тя трябва да излезе, за да можем да я обобщим и коментираме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА