Last news in Fakti

30 Август, 2014 11:20 1 137 1

Довечера става ясно ще бъде ли Кристалина Георгиева външен министър на ЕС

  • кристалина георгиева-
  • федерика могерини-
  • външен министър-
  • ес-
  • европейския съвет-
  • брюксел

Основен конкурент на българският еврокомисар за поста е италианският външен министър Федерика Могерини

Късно тази вечер ще стане ясно дали Кристалина Георгиева ще стане върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на ЕС. Основни претенденти за поста на досегашния титуляр баронеса Катрин Аштън са отново две дами - българският еврокомисар Георгиева и италианският министър на външните работи, социалистката Федерика Могерини.

Днес държавните или правителствените ръководители на държавите членки на Евросъюза ще се съберат в Брюксел на заседание на Европейския съвет, за да посочат не само кой ще е следващият външен министър на ЕС, но и за да номинират кандидати за нов състав на Еврокомисията, както и председател на Европейския съвет. Като възможни наследници на Херман ван ромпой се сочат полският премиер Доналд Туск и датската му колежка Хеле Торнинг-Шмид.

На съвета нашата страна ще бъде представлявана от президента Росен Плевнелиев, който ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста на външен министър на ЕС. Първият дипломат на Евросъюза се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство със съгласието на председателя на Европейската комисия. Мандатът му е 5 години, както и на останалите комисари.

Още преди време евродепутатът Илиана Йотова коментира, че за поста външен министър на ЕС в Брюксел има нагласа да бъде избран социалист, така че, според наблюдателите, Могерини има повече шансове само заради политическото семейство, към което принадлежи.

Премиерът Георги Близнашки коментира пред БНТ днес, че страната ни трябва да застане консолидирано зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на Европейската съюз.

По думите му, дори България да не получи престижния пост заради квотите, определени между ПЕС и ЕНП, имаме големия шанс страната ни да получи много по-важен ресор от досегашния.

По-късно през деня лидерите на Европейската народна партия, водещата политическа сила в ЕС, подкрепиха кандидатурата на полския премиер Доналд Туск за поста на председател на Европейския съвет. Социалдемократите пък се обединиха зад кандидатурата на Могерини за върховен комисар по външна политика. По-рано лидерът на ПЕС Сергей Станишев, на призива на премиера Близнашки да покрепи кандидатурата на Крисатилна Георигева, беше отговорил, че това зависи дали ще има общополитическо решение левите да подкрепят италианската социалдемократка, от което решение той не би се цепил.

Такова е разположението на силите, но все пак окончателните резултати ще станат ясни късно тази вечер.

Встъпването в длъжност на новата Европейска комисия ще стане на 1 ноември 2014 г., а на новия председател на Европейския съвет – на 1 декември 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Танас

    1 0 Отговор
    аз съм за италианката
Новини по държави: