Last news in Fakti

17 Септември, 2014 10:55 1 403 0

US топ генерал: Можем да изпратим спецчасти в Ирак (Видеа)

  • ирак-
  • сащ-
  • ислямска държава

Обама все пак си бил оставил вратичка и ген. Мартин Демпси посочи, че може да убеди президента в полезността от изпращането на малък екип, който да подпомага иракските сили в битките им срещу джихадистите

US топ генерал: Можем да изпратим спецчасти в Ирак (Видеа) - 1
Снимка: АП/БТА

Американските войски биха могли да се включат в сухопътни наземни атаки срещу Ислямска държава, въпреки многократните обещания за противното от страна на президента Барак Обама, съобщава АП.

Агенцията се позовава на думите на генерал Мартин Демпси, началник на Съвета на началник-щабовете. Той говори пред Сенатската комисия за въоръжените сили. В отговор на въпрос той да се разбере, че се разглеждат възможните сценарии за участие на американски спецчасти в подкрепа на кюрдските въоръжени сили в битките им срещу Ислямска държава.

В отговор на въпрос Демпси призна, че Барак Обама се е зарекъл да не изпраща американски бойни сили обратно в Ирак, по-малко от три години след като той изпълни обещанието си да освободи армията от дългата, скъпата и непопулярната война в региона.

Висшият военен уточни, че командването смята, че разполагането на малки и мобилни екипи от съветници в помощ на местната иракска срещу джихадистите.

Обама все пак си бил оставил вратичка и ген. Мартин Демпси посочи, че може да убеди президента в полезността от изпращането на малък екип, който да подпомага иракските сили в битките им срещу джихадистите.

Несигурността около въпроса за ролята, която ще играят американските войници в Ирак и Сирия идва, когато Конгресът се готви да гласува искането на Обама за одобрение за помощ на около 5000 умерени сирийските бунтовници за борба с Ислямска държава.

От юни в Ирак по заповед на Обама са изпратени 1600 военни, които да се грижат за сигурността на посолството и за хуманитарните работници.

 

Ирак не се нуждае от сухопътна операция с участието на чужди войски за борба срещу джихадистите държава, за това са достатъчни само въздушни удари, задочно репликира новоизбраният иракски президент Фуад Масум в интервю за японския в. „Асахи“.

Късно във вторник Ислямска държава разпространи кратко видео, в което даде отговор на изречената преди дни от Барак Обама закана да разруши и унищожи джихадистите. В посланието се отправя недвусмислената заплаха за подновяване на партизанската война, ако американските сили се върнат в Ирак.

Видеото е част от новата кампания на Ислямска държава да прокарва своите послания чрез социалните мрежи. През последния месец организацията разпространи клипчета с обезглавяването на двама американци и един британец в отговор на въздушните удари на Запада срещу нейни позиции в Ирак.

То е заснето в подчертано холивудски стил и е наречено „Пламъците на войната“ (Flames of War).

Кадрите са с отлично качество и показват взривяване на танкове и нападение на ислямски бойци срещу американски военни. 52-секундният клип прилича на трейлър, промоциращ холивудска продукция. В него има и документални черно-бели кадри от изявление на Обама в Белия дом. В края на видеото се появяват надписите „Борбата едва сега започва“ и Coming soon ("Скоро").


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА