Last news in Fakti

25 Септември, 2014 12:27 1 625 1

Порошенко затваря границата с Русия

  • порошенко-
  • украйна-
  • граница

Към момента Украйна работи с всички сили за възстановяване на териториалната си цялост и осигуряване на продължителен мир в източната й част

Украинският президент Петро Порошенко е наредил на правителството да обсъди временното затваряне на границата с Русия. До тази рестриктивна мярка се прибягва, за да се прекрати с намесата на Кремъл в Украйна, предаде РБК.

Двете страни имат 2000 км. обща граница. По тази причина Порошенко подписа указ “за неотложни мерки за защитата на Украйна и укрепването на нейната отбранителна способност”.

Очаква се по-късно Порошенко да представи широк план за социални и икономически реформи, който ще позволи Украйна да кандидатства за членство в ЕС след шест години. Парламентът на Украйна ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС на 16-и септември, въпреки че изпълнението на търговската част от споразумението бе забавено до януари 2016-а година за успокоение на Русия, която настоява, че договорът ще навреди на пазарите й.

Украинският президент каза още, че за пръв път от месеци през последното денонощие не се съобщава за жертви или ранени в конфликта с проруските сепаратисти, което според него показва, че примирието най-после е започнало да работи.

Към момента Украйна работи с всички сили за възстановяване на териториалната си цялост и осигуряване на продължителен мир в източната й част.

Проруските бунтовници в Донбас вече започнаха работата по разчистване на взривени бойни машини и отломки от сгради.

Украинският премиер Арсений Яценюк призова Запада да не отменя санкциите срещу Русия, докато Украйна не се стабилизира. Той заяви, че въпреки прекратяването на огъня, всеки ден в изолирани боеве с проруските сепаратисти умират украински войници.

Междувременно американският президент Барак Обама нареди изпращането на допълнителна военна помощ на Украйна за справяне със сегашната криза. Стойността на помощите достига $5 млн. и включва военна екипировка, но не и оръжия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самый вежливый из людей

    5 0 Отговор
    Этот дыявол кремлевский Путин очень силно ненавидит Незалежной рейх - газ и светь отключил, деньги из банков украл, горячую воду из крана выпил, на Майдане нагадил, танковые колонны на Донбасс каждый чась вводит! А россияне, нас-то всех затоталитарил, этот тиран и убиица!
    Украйна цэ Сомали! Ливия с нами! Всем Скакать!
Новини по държави: