Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 10:18, обновена 30 Октомври, 2014 16:57 3 214 13

Нов обрат: „Газпром“ пак ще преговаря в Брюксел за газа (Видео)

  • газпром-
  • газ-
  • украйна-
  • русия-
  • доставки

Анализатори се опасяват, че при провал може да се стигне до поредна газова война

Руският енергиен монополист „Газпром“ обяви, че неговата делегация се връща в Брюксел, за да продължи разговорите по газовото споразумение с Украйна и Европейския съюз за транзита на синьо гориво за Стария континент.

Преговорите се очаква да се възобновят около 21 часа московско време, става ясно от съобщение в Twitter, публикувано от „Газпром“.

Анализатори посочват, че до края на годината Киев ще плаща за $378 за 1000 куб. м. и по $365 за 1000 куб. м. за първото тримесечие на 2015 г.

За вече натрупаният газов дълг ще бъде преизчислен по $268 за 1000 куб. м.

Все още не е ясно какви гаранции е поела Европейската комисия, за да се гарантира редовното изплащане на газовите доставки. 

Делегацията на „Газпром“ е напуснала водените в Брюксел тристранни преговори с Украйна и Европейския съюз за газовите доставки за Киев.

„Когато имаме за какво да говорим, ще се върнем. Европейската комисия с Украйна трябва да изчисти още редица въпроси за финансирането. Без подобно решение е безсмислено да се връщаме на масата на преговорите“, заяви пред радиостанция „Комерсант“ говорителят на „Газпром“ Сергей Куприянов.

До 4 часа сутринта в четвъртък делегациите на руския газов монополист, Украйна и ЕК преговаряха по споразумение, което би позволило възстановяване на енергийните доставки за Киев и транзита за Стария континент.

Анализатори се опасяват, че при провал на преговорите може да се стигне до поредна газова война след тази от зимата на 2009 г.. 

Сред най-пострадалите от нова газова криза ще е България,

която изцяло зависи от руските газови доставки от Русия.

В сряда министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов обяви, че е отчетено намаляване в подаването на газ.

Налягането на входа на българската газопреносна система трябва да бъде минимум 38 бара, а в последните няколко дни по оперативни данни то варира между 30 и 35 бара.

„Смятаме, че по-ниското налягане се дължи на проблем от технологичен характер, който очакваме да бъде разрешен“, заяви Васил Щонов, цитиран от пресслужбата на правителството.

В момента компенсираме със запасите от находището в Чирен.

По думите на енергийния министър дневното потребление у нас, в най-студените месеци, се очаква да бъде между 10-11 млн. куб. метра газ , като в момента то варира между 7-8 млн. куб. метра газ.

Междувременно стана известно, че „Булгаргаз“ е изпратило писмо до всички топлофикации, че заявените от тях количества природен газ ще бъдат намалени с 50 на сто от четвъртък.

В изтощителен маратон се превърнаха преговорите

между Русия, Украйна и Европейския съюз (ЕС) в Брюксел за газовите доставки, отбелязва АП.

Основната пречка за постигане на споразумение са цената на руското синьо гориво и липсата на ясни гаранции от Киев, че ще плаща натрупания дълг.

Президентът на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че без финансови гаранции никакви договорености няма да има за газовите доставки.Той посочи, че разговорите ще бъдат подновени в четвъртък вечер.

Основният спор е за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може „Нафтогаз“ да погаси част от дълга си към „Газпром“ и да плаща авансово новите поръчки, уточнява Ройтерс. Агенцията се позовава пожелал анонимност източник.

Ако Москва признае насрочените за 2 ноември и 7 декември избори в самопровъзгласените Донецка и Луганска „народни републики“ в Източна Украйна, това може да доведе до нови санкции, предупредиха от Брюксел.

Това става дни след като руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Кремъл ще признае вота.

От своя страна Комисарят на ЕК по енергетиката в отиващата се Комисия на Барозу - Гюнтер Йотингер прави всичко възможно да издейства споразумение, за да гарантира транзита през Украйна през зимните месеци, поне до края на март 2015 г.

През най-студените месеци на годината ЕС се нуждае от 450 млрд. куб. м. синьо гориво. 300 млрд. куб.м. се внасят, а 125 млрд. от тях идват от „Газпром“.

От своя страна „Роснефт” предлага да се въведе 100% предплащане

за доставките на газ в Европа. Това са част от мерките, които компанията е предложила на президента Владимир Путин в подкрепа на руската икономика в условия на криза и санкции.

Натискът за намиране на решение на казуса се засили и от страна на Еврокомисията.

Нейният председател Жозе Мануел Барозу призова всички страни да приключат преговорите, за може Украйна да получава доставки на газ, които да не бъдат нарушавани, да бъдат надеждни и основани на пазарни цени, посочи ЕК в съобщение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Spas

    6 0 Отговор
    Само едно нещо ще кажа - КЕФ!!!!!!! Плати предварително и тогава газ. И това не е нещо НЕнормално! Това е пазарен принцип и е абсолютно коректно от руснаците - все пак не им спират газа. При положение, че са ги орязали и санкционирали почти от всякъде, това е напълно логично поведение, с разликата, че са коректни. Коректни обаче не са ес и сащ, на базата на какво наложиха санкциите? - част от тях на базата на сваления от тях самолет, на сваленото правителство...санкцийте са глобата, че русия неслуша!

    Коментиран от #4

  • 2 до Spas

    0 5 Отговор
    Пиши си на руски бе мурзилка!
  • 3 Очаквано

    3 0 Отговор
    След като налагаш санкции трябва да си готов да понесеш последствията.Така , че нищо неочаквано не се е случило . Искаш да прилапаш Украйна , но ако може без да плащаш . Отговора е подобен на фразата на Пенев за ветровете.
  • 4 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Spas":

    за кво ти е кеф бе спасе,че си робска душица готова да стои на студено за да му е добре на путин?
  • 5 Spas

    5 0 Отговор
    ДО коментар 4, Десислава: за какво ли ще ти кажа Деси - ами например затова, че се намери поне една нация на света, която да се "опъне" на световните господари и вероятността някой западни задници да изстинат става по-голяма(нещо като малка отплата за безчинствата, които натвориха). Пак казвам, руснаците се държат коректно!!! Ти като отидеш да си купиш хляб, сигурно го плащаш като го изядеш, а? Деси, каза робска душица:), аз, за разлика от мн. други НЕ робувам. Виж това обаче никак неможе да се каже за видните ни политически фигурки. Орешарски омете пода под краката на Байдън, спря ЮП на момента, а само допреди посещението отношението бе противоположно - ето това е робска душа. Вземи един Бойко- до вчера хвалеше ПФ, но след разговора с фигурката от ЕНП, те са вече Неприемлив партньор- друга робска душица. Вземи един И.Искров - роб, откъдето и да го погледнеш, но роб с мисия - фалира банката и си отива, позлатен разбира се. Искаш ли още роби? Руснаците са велика сили, един ден пак ще се разберат с ЕС и сащ и пак ще са заедно, но ние джуджето, сме тръгнали да се репчим. Моята позиция е, че тр. да се защитават максимално нац. интереси и да се работи до някаква степен и с двата лагера, а те гледат на нас като на стока, слуга. От политиците зависи да променят това, но те са ужааааасно слаби! Б-я над всичко!

    Коментиран от #6

  • 6 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "Spas":

    спасе,обясни ми защо ти е кеф когато семеиството ти остне на студено следствие на руската политика?не ми излизаи с неверни клишета от съветската пропага за световен господар и т.н.кажи защо ти е кеф българите сред които предполагам имаш и близки хора ще стоят на студено?

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Десито /Стоян/ пак си търси някой да го хване за канарче. Каква руска политика те гони, те си пускат газа за Европа, но украинците я отклоняват за да зареждат своите газохранилища. Ми що да не си ги зареждат, ми що и да си плащат милиардите задължения за газта, която са ползвали. Ми то Путин е лош и по тази причина е перманентно виновен. Да ама Германия си има "Северен поток" и им пука на каската. А ти се опитваш да ни убедиш, че ще стоим на студено с децата си /тука ме разплака, даже се разхълцах/ заради Русия. Деси, Стоянеее, имаш логика на паяк...

    Коментиран от #10

  • 8 Spas

    4 0 Отговор
    Деси ли си, Стоян ли си не те знам, но както казват в поста отдолу - имаш логика на паяк.

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор

    До коментар #8 от "Spas":

    спасе да се върнем на въпроса на който ти така и не отговаряш.защо ти е кеф че ще ни оставят в бг на стуено и тъмно?в случая кво ще пишеш за мен или спама ти за сащ и незнам кво си не ме интерасуват.
  • 10 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор

    До коментар #7 от "Монго":

    къде си бе анонимния ми фен?явно от набиване на каската ти си получил сериозен комплекс и скачаш в защита на тебеподобните без да ми четеш постовете.аз не съм коментирал ,кой е виновен и т.н.само се чудя на един подобен на теб патриот дето се радва и даже му е кеф с главни букви спирането на газа за бг.на теб кеф ли ти е от подобна възможност?

    Коментиран от #11

  • 11 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Вместо да използваш "думата" тебеподобни, пробвай с израза себеподобните ти. Не измисляй нови думи, защото и аз мога, например-стихопетлиране /рецитиране на стихотворение/. С тази граматика, с това невероятно словоизлияние си връх на интелекта. Знаеш ли какво набиване на каска ще ти дам, ако те видя...,ще ти скъсам задника от...целувки, смешник такъв.

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    ха,ха,ха...безсилието ти ме радва.та не ми отговори на въпроса .кефили те нещастието на бг ,патриоте?

    Коментиран от #13

  • 13 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Да научим първо български, а...
Новини по държави: