Last news in Fakti

12 Декември, 2014 09:12 2 465 33

Русия уведоми официално Европейската комисия за спирането на “Южен поток”

  • южен поток

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че при сегашните условия Русия няма да строи проекта

След близо на две седмици на мълчание Кремъл уведоми официално Европейската комисия, че спира „Южен поток”, отбелязва Ройтерс.

Енергийният министър на Москва Александър Новак разговаря около полунощ в четвъртък по телефона със заместник-председателя на комисията по енергийните въпроси Марош Шефчович.

По този начин се слагат край на спекулациите и плахите надежди, че Русия може да размисли и да размрази Южен поток, коментира АП.

На 9 декември се състоя среща на страните-участнички от енергийния проект. Те възложиха на Марош Шефчович да получи официално от Москва информация за „Южен поток“.

През януари Европейската комисия ще представи работна група по осигуряването на енергийната сигурност на бившите страни-участнички в проекта. Целта е да се активизират усилията на страните от Централна и Югоизточна Европа за осигуряване на алтернативни доставки на газ и свързването на Северна и Южна Европа с нови газопроводи.

Сред първите цели на работната група ще бъде проектът „Южен газов коридор“. Той се състои от няколко енергийни трасета, които имат за цел да свържат Стария континент с находищата от Каспийско море.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че при сегашните условия Русия няма да строи проекта "Южен поток" и планира да изгради газопровод до Турция, като на турско-гръцката граница може да бъде създаден енергиен център за доставки на газ в Европа. България беше посочена като виновник за провала на енергийния проект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bbb

    1 0 Отговор
    за Русия Ю.П. не е важен и необходим тя си пуска газ за европа през северен поток и Украйна

    Ю.П е неоходим на Европа за да не зависи от Украйна , а на България че ще лапа от такси.
    Толкос ли сте изпращели ве американофилоислямски подлоги .. продължавате да си храчите в лицето по въпросната тема.

    И примера с Ю.П е еталон за това че поклона пред Америка е поклон пред Турция

    вместо Ю.П през България .. надупихте са на Вашингтон и името вече е Турски поток ..

    ако сте още така надупени , днес сме България а утре Турция

    Коментиран от #8

  • 2 тото

    1 0 Отговор
    няма регион в света където Америка да се налага и да не е докарала знамето на исляма на власт.... само мюсюлмански братя и джихадисти на власт .. след демокрацията им

    Коментиран от #7

  • 3 много ясно

    1 1 Отговор
    хора от 25 г демокрация и приятелство с ЕС и Америка -- имаме 38 милиарда евро дълг

    за сравнение - за 45 г социализъм имаме 2 милиарда долара дълг

    ето фактите

    http://www.vesti.bg/novini/vynshniiat-dylg-na-bylgariia-dostigna-375-mlrd.-evro-5992328

    Коментиран от #6

  • 4 Klozet Fekalov

    0 2 Отговор
    ейййй значи няма такива като писалите по-долу..,как си личи че са изкуфяли пенсионери..........
    ХОРА РУСИЯ е един тумор и колкото по-рано го отрежем напълно,толкова по добре....СТИГА с тази стара руска любов......Русия е една долна и пропаднала държава.....,а можеше да не е така,защото има ресурсите да се развива...,ама не ..,комуняга пипнели нещо,то овяхва......
    Може да попитате хората в Русия как живеят..,по-зле са и от нас...има 2града на кръст където по-става за живот..Москва и С.Петербург....другото е по-зле и от бедно помашко село....

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Klozet Fekalov":

    И какво и е по-канцерогенното на Русия от САЩ, умнико...
  • 6 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "много ясно":

    я провери колко е бил дълга в бг 1989 ще се учудиш сериозно :)!два милярда долара е бил външния ни дълг през 1980,като не е смятана междуфирмената задлъжнялост и това е във времето когато ссср дотираше сериозно икономиката ни,1989 година ситуацията бе друга.само ще ти кажа че бг то фалира 3 пъти през соца,по веднъж средно на 15 години,провери щом се интерасуваш от икономика и веднъж комунистите ни фалираха и през прехода 1997 година.след едногодишно управление преди година ,пак ги докараха работите в тази посока!
  • 7 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "тото":

    има има,австралия,южна корея, япония,сингапур,западна европа,чили ...все места активно сътрудничащи си с америка има и нови такива като китай виетнам,бразилия...
  • 8 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "bbb":

    русия няма как да строи квото и да било в европа без да спазва законите на европа и макар че в бг е пълно с такива като теб готови да нарушат тези закони заради любовта към путин ,няма как да стане.орешарски боклука пробва и ни спряха фондоветe и откриха наказателна пруцедура срещу бг,но дори и да го бяхме направили южен поток в бг то ,той щеше да стигне само до сърбия и толкоз.
  • 9 Гост

    3 0 Отговор
    Искам само да попитам тука тези "умниците" защо русия и всички руснаци ги смятате за комунисти???? по тази ваша тъпа логика германия е напълно фашистка държава!!!!

    Коментиран от #13, #22

  • 10 Али Бабата

    1 0 Отговор
    Прословутият външен дълг на България към 1989 беше 10,7 милиарда долара.Ако приспаднем дължимото от чужди страни,става около 2 милиарда долара.Нека приемем 10,7 милиарда, тогава населението беше около 8 милиона. Това прави около 1300 долара на човек. А обявиха България за фалирала?!?! Към края на януари 2009 външният дълг на България според БНБ е 36,4 милиарда евро (5400 евро на човек!) , но капиталистическата ни икономика не се счита за фалирала!!!Изводите са излишни!

    Коментиран от #14, #21

  • 11 Али Бабата

    2 0 Отговор
    Нали се сещате, че ако тази тръба тръгне през България, краварските подлоги в Украйна ще останат без печалба, защото американците няма да могат да си разиграват коня.

    Спомни си сенаторите на коя държава лично дойдоха при Орешарски и го накараха да спре проекта, още преди санкциите на ЕС.

    http://ureport.bg/16630/2014/06/08/politika/bulgaria/oresharski-sprya-yuzhen-potok-sled-sreshta-s-makkeyn/

    Спомнете си къде работи сина на Джон Байдън, кои изкупиха украинската енергийнопреносна мрежа и кои имат интерес от спирането на проекта.
    http://www.standartnews.com/biznes-kompanii/sinat_na_dzho_baydan_stava_shef_v_ukrainska_kompaniya-237676.html

    http://www.dnes.bg/business/2013/01/25/ukraina-i-shel-podpisaha-za-dobiv-na-shistov-gaz.178443

    http://alarmanews.com/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B8-%D1%8E%D0%B6%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD/

    Май са същите, които натискат арабите за цената на суровия петрол.

  • 12 Али Бабата

    2 0 Отговор
    Тук не говорим за елементаризиране на проблемите, нито за идеологизирането им като русофилски или русофобски. Става въпрос за интересите на България, дали ще се развива или ще продължава да загива. Защото, предвид историческите различия между Русия и Турция, съседката ни не можем да я обявим за русофилска. Но пък с готовност поема проекти като изграждане на газопровод и атомна централа в партньорство с Русия. Правят го, защото имат стратегическо мислене и защото икономическият интерес показва положителните страни на такъв тип проекти.
  • 13 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    в десетка! по същата логика в българия сме всички турски роби
  • 14 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Али Бабата":

    малоумно е да се сравнява външен дълг и да философствате за фалит. най-големия длъжник на всички времена и народи е сащ. фалираха ли? не! защо? защото има федерален резерв, който винаги е готов да напечата още пари и да ги даде назаем на американското правителство. дали ще фалираш или не доголяма степен зависи от това, дали когато кредитора ти поиска пари - дали ще намериш други, който да ти даде назаем. В световния мащаб, който не слуша, на него МВФ (чети - хамериканци) не отпускат кредит. Тоест, който не слуша сащ - ще фалира. Затова водещи икономически държави създават собствена банка
  • 15 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Явно не си наясно,какво представляват МВФ,СБ,ФЕД.
    Най –кратко,с което може да се обясни,най-точната осведоменост ,като тип- достоверност е…
  • 16 Али Бабата

    1 0 Отговор
    „Джоузеф Щиглиц/ бивш главен икономист на Световната банка/, като споделя опита си на висш чиновник от СБ, определя и етапите, през които преминават народите и държавите, попаднали във валцовата мелница на тези съвършени оръжия на световното задкулисие - МВФ и СБ. Щиглиц описва системата пункт по пункт, разказва за етапите на премилане на националните икономики, описва глада като средство за принуда и геноцидно оръжие, непреклонността на финансовите комисари и бездуховността на наемните чиновници и политици. Особено разтърсващ е т. нар. период 3-1, който се характеризира с изпомпването и на последните жизнени сили от туземното население.

    В този етап действа ненаситната засмукваща помпа на монополния октопод за комунални услуги – вода, електричество, нужди от първа необходимост, обществено и здравнозастрахователни услуги и прочие. Всички тези естествени монополи обаче не са вече национална собственост. Те са отдадени под концесия или вече са притежание на т. нар. стратегически инвеститори. Забележително е, че те действат в завиден синхрон със средствата за масово осведомяване, които по специфичен начин подгряват публиката, подготвят я за последващия стрес, за събитието, което предстои да се случи, което се отлага, после пак предстои, докато хората привикнат с мисълта за неизбежност, по същия начин, както се привиква с мисълта, че слънцето залязва, както умира надеждата, макар и последна. Това също е част от системата“
  • 17 хидко

    1 0 Отговор
    Путин лая, лая, лая срещу България... както и всички други нему подобни - ругаха и клеветиха до изнемога. А сега изведнъж се оказа, че известяват ЕК за прекратяването, а не нас. Значи, не зависело от нас, както лъжеха те. Лъжеха и настройваха обикновените руснаци, че ние сме подлеци и не обичаме Русия, и само от нас зависело да се осъществи проекта. А защо тогава не дойдоха при нас, за да обявят прекратяването? Може би са "осъзнали", че всъщност не зависи от нас! Но, л..ната са изядени и целенасочено се настройва руския народ срещу нас
  • 18 Бат Ставри

    0 0 Отговор
    До Клозет Фекалов
    ... Заради като теб ще го д...ме още поне 20 години и на турци, и на американци и на който още се появи!!! Жал ми е за теб, но и за страната ми...Русия е велика страна с велики хора и НИКОГ няма да изчезне, за разлика от продажната (с продажни управници) България!

    Коментиран от #19

  • 19 FCK

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бат Ставри":

    Ние го д...ме вече 70 г. точно заради същата русия и русофилчетата като теб. Виж къде са държавите където не е имало руска чума. Виж и тия от бившия соцлагер, които се реформираха успешно, а не като при нас да зациклят в постсоциализъм, дирижиран от бившите комунета. Няма държава близка да руската чума, която да прогресира! Най-голямата отрова за България винаги е била русия - казали са го най-видите наши революционери и държавници в миналото ни преди руската окупация от 1945 г.
  • 20 Южен блавоч

    0 0 Отговор
    Много се радвам, че няма до го има. Това не е икономически проект, а долна руска геополитика. Не разбрахте ли кой и защо бутна правителството на Борисов и каква беше основната цел на Орешарското? Най-„антитурската” партия Атака стана златно пръсче на ДПС /сменяха се областни управители с хора на ДПС и какво ли още не/, но руската партия Атака си затваряше очите, защото имаше много по-важна цел - заедно с БСП да прокарат ЮП точно както руснаците го иска, даже променяха и закони за да им напасне. Ако Путин е искал бизнес щеше да се съобрази с трети енергиен пакет, за да се удовлетворят интересите на всички страни, но той иска монопол и геополитика и затова го отрязаха. И като видяха, че няма да стане куклата Орешарски си отиде, а Путин се отказа от проекта. Преди седмица Борисов каза, че има не малки за нашите мащаби залежи у нас /не шистов!!!/ и че иска да ги разработва, НО има вероятност правителството да бъде съборено от конкурентни интереси - кои ли са те??? Преди няколко дни в рефердум по К1 /и не само там/, Сидеров вече призоваваше за протести. Няма да я бъде и турската версия на ЮП, след време ще го разберете...
  • 21 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Али Бабата":

    халиле,нал сме се разбрали с теб душо,че преди да коментираш икономическа информация е хубаво да имаш икономически познания,а такива ти нямаш.тва е все едно сега да идеш в пирогов и да почнеш да даваш диагнози на пациентите.
  • 22 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    един от умниците ти отговаря.в германия няма ни един паметник на хитлер към момента,нито на ръководството на партията му в русия комунистически паменици бол с цветя и чествания.в германия гестапо бе разформирано ,а кгб в русия е със същата структура,агентура и ръководство квото си беше през комунизма,в германия има демократична многопартиина политическа система в русия има еднопартиина тоталитарна,в германия няма цензура в медиите в русия има, в германия има върховенство на закона ,а в русия върховенство на вожда,та за тва русия прилича на комунистическата си предходна ссср ,а германия не прилича на раиха,сега разбра ли?

    Коментиран от #23

  • 23 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Десислава Димитрова":

    ахахахахаххахахахах божеее!!! божееее..... той кой хамерикански филм прерасказваш? ахахахахахахха

    P.S. да не би да съм пропуснал осъждането на комунистическия режим?! фашистите ги осъдиха след края на втората световна и до днес са извън закона, комунистите не съм чувал да ги осъдят в международен съд! коминистическа партия беше забранена само в "най-демократична" държава в света - сащ, по време на студената война - тогава комунистите ги затваряха само заради това, че са комунисти, тоест - предледваха хора по ПОЛИТИЧЕСКИ възгледи и това си бяха ПОЛИТИЧЕСКИ затворници. Упс.... СССР не го ли критикуваха за същото?! значи.... щом СССР трябва да се осъди.... значи и капиталистическия режим на запада също е за осъждане???

    Коментиран от #24

  • 24 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "европеец":

    европеец,момчето пита що русия и правят аналогии със ссср,а на германия що не правят такива с раиха.причините ги упоменах.иначе по разрушенията и човеконенавистта комунизма е в пъти по-извратена система от националСОЦИАЛИЗМА ,а не фашизма.щото европеец вие комнетата забравяте че хитлер не е бил фашист ,а социалист и говорите за фашизма и нацизма като за синоними за да прикриете аджеба социалистическото при хитлер ама освен ,че съм с лош правопис съм и добре с историята та не на мен тези плитки номерца!америка направи много добре, че забрани на хора като таткото на георги зайков пирински да изнасят там революция и въпреки, че е демокрация им показа на комисарите де зимуват раците.та за тва днес имаме фейсбук и си лафим ,ако твоите хора с мустаците бяха победили щеше пак да пресичаш улицата като ти спре тока за да си гледаш на всеки километър.

    Коментиран от #25

  • 25 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Десислава Димитрова":

    ако щеш ги наречи и партия на телетъбис, все ми е тая. партия, която изповядва върховенство на една нация над други, която си позволява да решава коя нация с колко процента да бъде изтребана (евреи - 100% за унищожаване, славяне - 80%) - наричай ги както искаш, но за мен за зверове! за целия цивилизован свят също - нюрбринския процес го доказва. Комунистическа партия никой никога не е осъждал. Значи за света фашисти (националСоциалисти, телетъбис - наричай ги както си искаш) са престъпници, комунисти - не са. Точка. Това са факти. В твоя промит мозък може да е иначе - ти по нищо не се отличаваш от същите с промити про-комунистически, про-националистически, про-заадни възгледи.

    Коментиран от #26

  • 26 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "европеец":

    явно пак си зле с инфото ,комунизма е осъден в десетки държави,обявен е за престъпен режим и особено в постсоциалистическите такива има закони за лустрацията,които при нас за съжаление няма ,които са вид репресия към комунистическите кадри.демокрацията има една характерна черта,бързо прощва,европеиче!

    Коментиран от #27, #28

  • 27 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Десислава Димитрова":

    умнико, фашизма е осъден от МЕЖДУНАРОДЕН СЪД! тоест, целия свят е признал че фашизма е престъпление! не ме интересуват разни държави от източна европа, които заедно с родните ни полити се състезават в това кой по удобно ще се наг...зи за американските и брюкселските хозяева
  • 28 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Десислава Димитрова":

    ако комунизма е осъден, света трябваше да се обедини и да унищожи Китай, Вьетнам, Венесуела, Боливия....

    Коментиран от #29

  • 29 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "европеец":

    а боднах те в болното краче ,а?нацизма е осъден щото е победен военно,а комунизма е осъден от държавите в които е властвал и от народите които е унижавал,погледнато така втория съд е много по-тежък от първия.само да добавя че тва не ме прави фен на нацистите просто съпоставям два тоталитарни режима .

    Коментиран от #30

  • 30 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Десислава Димитрова":

    бла,бла,бла.... какво ще рече "осъден от държавите в които е властвал"? в България имаше социализъм, след последното проучване - около 80% от хората биха искали да живеят в социализма. Значи България не го осъди? а кои държави го направиха? а откъде информация? от болния ти мозък? или от богатото ти въображение? в света има признати учереждения - международни съдилища, нито едно от тях до днес не осъди комунизма. Не че съм фен на комунизма, просто не търпя идиотщини и лъжи
  • 31 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    щото си от малцинствата ще продължа с просвещението.ето една интересна работа с много полезна за теб информация тук все пак не е упоменато че все пак и въпреки русия декларация на съвета на европа излезе с офицялно осъждане на комунизма като режим.http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departamenti/istoriq/5.pdf

    Коментиран от #32

  • 32 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Десислава Димитрова":

    иии? европа и в момента "осъжда навлизане на руските войски в украйна" без войската да е навлизала - трябва ли Русия да бъде осъдена? европа прави каквото й наредят от вашингтон (южен поток, санкции срещу Русия е отличен пример за това). Но дори да не признаеш окупиране на европа от сащ, ще признаеш друго: по какво се различава "осъждане от съвета на европа" с "нюрбрингския съд"? Много си прав - по СЪСТАВА! Европа е едина - може да осъди Русия, Русия е едина - може да осъди Европа, Северна Корея е едина - може да осъди европа, Русия и марсианци, които им изяждат реколтата. Дали такъв вид "осъждане" има някаква сила? Ако Русия днес осъди капиталистическия режим на запада - ще се съгласиш ли с това осъждане? Тогава защо някой да се съгласява с "осъждане" от европа?

    Коментиран от #33

  • 33 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "европеец":

    Иди си вземи хапчето и стига си се мъчил, за какво се бориш и какво си мислиш че ще постигнеш? Носталгията по миналото която изпитваш е не лечима! Виж за русофилството има лек - куфара и пътувай на изток, сто пъти ти го казах стига си се мъчил. И хапчето против соцносталгия си вземи, че в Русия има диктатура, но не точно социалистическа, а малко по-различна....
Новини по държави: