Last news in Fakti

20 Март, 2015 10:33 1 067 4

ЕС запази санкциите срещу Русия, но ще гради Енергиен съюз

  • санкции-
  • русия-
  • газ-
  • енергетика-
  • енергиен съюз-
  • европейски съвет
ЕС запази санкциите срещу Русия, но ще гради  Енергиен съюз - 1
Снимка: АП/БТА

Лидерите на ЕС решиха да запазят санкциите срещу  Русия поне до края на годината. Вдигането на  рестриктивните мерки ще зависи от това, доколкото  Москва спазва постигнатите на 12 февруари в Минск  споразумения за спиране на насилието в Източна  Украйна, съобщава Би Би Си.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск  посочи, че продължаването на санкциите ще зависи  от изпълнението на Минските споразумения и  неговата успешна реализация до края на годината.

Самият Туск настояваше за остро послание към  Москва, но намесата на германския канцлер Ангела  Мерел наклонила везните да се даде в момента шанс  на крехкия мир в Източна Украйна.

Според  европейски служители, пожелали анонимност,  половината или дори повечето страни-членки са били  склонни на известни облекчения на санкциите, но е  надделяла позицията на по-твърдите членове на  Съюза - те да останат в сила до пълното изпълнение  на Минското мирно споразумение.

Същевременно председателят на Европейския съвет  Доналд Туск заяви, че е все по-трудно да се  поддържа единна позиция на Евросъюза за санкциите,  наложени на Русия, заради участието й в  украинската криза, предаде Ройтерс.

Друга основна тема на Срещата на върха на ЕС беше  Енергийният съюз. На форума в Брюксел бяха  утвърдени основните му приоритети. Споразумението   за създаването на Европейски енергиен съюз в  белгийската столица включва и изискването за  повишаване на прозрачността на  междуправителствените споразумения в областта на  доставките на природен газ от страни извън ЕС.

Лидерите подкрепиха и установяването на стратегическо партньорство в енергетиката със страните - производителки и транзитиращи енергийни ресурси, се посочва в комюникето на Европейския съвет след форума, съобщава АП.

Договорите за доставка на газ от Русия, сключени за 20 и повече години, могат да бъдат нездравословни както за сигурността, така и за пазара в Евросъюза.
Газовите договори трябва да са бизнес, не да се използват като политически оръжия, каза още Доналд Туск по повод принципното решение да бъде изграден енергиен съюз.

Очаква се на втория ден от работата на Европейския съвет да се обсъдят кризата с Украйна и плановете на ЕЦБ за изкупуване на облигации в подкрепа на икономиката на Еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    1 0 Отговор
    kakto i da go wyrite , bez ruski gaz ne moje evropa
    osobeno puk na tazi cena
  • 2 хрущял

    0 0 Отговор
    Тия западняци щели да пръцкат повече, че да има достатъчно газ!
  • 3 сссс

    0 0 Отговор
    да да хахахаха квото и да градите ..тепърва ще ви го нахули Русия със скъпа газ ..
    ще си гризете ноктите съвсем скоро за дето си помислихте даже за санкции по свирката на сащ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.