Last news in Fakti

24 Март, 2015 13:04, обновена 24 Март, 2015 18:02 7 859 21

Германски пътнически самолет се разби във Франция

  • самолет-
  • разби-
  • франция

Вероятно няма оцелели

Германски пътнически самолет се разби във Франция - 1
Снимка: АП/БТА

Германски пътнически самолет  Airbus А 320 със 150 души на борда се е разбил в Южна Франция, съобщи радио  „Europe 1”.

Полетът е на нискобюджетната компания Germanwings. Той е летял от испанския град Барселона до германския град Дюселдорф. 

Френският премиер Мануел Валс потвърди, че самолетът е катастрофирал.

„Ние не сме на ясно с причините за катастрофата. Очевидно изпитваме сериозни страхове, че хората на борда може да са загинали, в следствие от катастрофата.“

Според френското издание „Le monde” вътрешният министър на Франция вече е тръгнал към мястото на катастрофата.  Новината е потвърдена и от френските авиолинии.

Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати съболезнователни писма до Негово Величество краля на Испания Фелипе VI и до федералния президент на Федерална република Германия Йоахим Гаук по повод самолетната катастрофа в Южна Франция, при която загинаха много граждани на Кралство Испания и на ФРГ, съобщиха от президентството.

Дълбоко съчувстваме за тази тежка загуба, се казва в съболезнователните писма на държавния глава. Президентът изразява от името на българския народ и от свое име най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите.

Премиерът Борисов изрази също своите искрени съболезнования към семействата на загиналите в самолетната катастрофа във Франция

                       

С болка и прискърбие научих за трагичния авиоинцидент над френските Алпи, при който 150 души загубиха живота си, заявява министър-председателят Бойко Борисов по повод самолетната катастрофа във Франция. Той изразява своите най-искрени съболезнования, дълбоко съчувствие и съпричастност към скръбта  на семействата на загиналите.

 

От Външно министерство съобщиха за Факти.бг, че засега (15:35 ч. българско време) няма информация за български граждани на борда на самолета. 

На борда на самолета е имало 144 пасажери, 2-ма пилота и 4 души екипаж.  Според „Ройтерс“ самолетът е катастрофирал на 100 километра северно от град Ница. Според източници на AFP екипажът на самолетът е подал сигнал за бедствие в 10:47ч.  местно време.

Според „Time” френският президент Франсоа Оланд е заявил, че спасителните екипи не очакват да открият оцелели.  Отломки от самолета са намерени край селото Дин. Според „La Provence“ той е бил засечен в района Барселонет, който се намира в Южните Алпи.

Кореспондент на „Дейли Мирър“ съобщи, че на мястото на събитието вече има линейки, които транспортират телата на жертвите към намиращо се в близост селище. Там има импровизирана морга, устроена в местна спортна зала.

Франсоа Оланд вече е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и е изразил своите съболезнования, предаде Би Би Си.

Според sputniknews.com френският министър на транспорта Ален Видали е заявил,че няма оцелели след инцидента. От медията цитират информации от Каталуния, според които на борда е имало 45 испански граждани.

„Няма оцелели. Сигналът за бедствие е бил получен в 10:47 ч. местно време. Самолетът е летял на 1500 метра височина, което е необичайно,“ посочва Видали.

Испанският крал Фелипе IV  отмени своята визита във Франция. В момента той се намира в Париж, но обяви, че няма как посещението да бъде завършено.

„След разговори с президента Оланд и Мариано Рахой взехме решението да отменим официалната визита във Франция и да я отложим за в бъдеще.“

Кралят изрази своите съболезнования към близките на жертвите и благодари на френските власти за проявената отговорност. 

„Ю Ес Ей Тудей“ цитира президентът  Оланд, който заявява, че на борда на самолета са пътували пасажери от Германия, Испания и Турция. Все още няма информации за френски пътници.

„Това е една ужасна трагедия, случила се на нашата територия. Искам да изразя цялата си солидарност към семействата на жертвите на тази катастрофа.“


Испанският премиер Марианои Рахой заяви за случилото се:

„Това е трагична новина с огромни човешки загуби. Дадох инструкции да бъде създаден кризисен щаб. Разговарях с германския канцлер Ангела Меркел и с испанския крал, който както знаете е в Париж. Ще направим всичко възможно да помогнем на близките на жертвите, ако това е възможно.“


Ангела Меркел определи новината за катастрофата като шокираща.

„Ще пътувам до мястото на събитието през утрешния ден. Ще събера лични впечатления и ще говоря с официалните лица.“

„Скай Нюз“ предава, че на самолета е имало 16 ученика от един клас в Германия. Те са били от град Халтерн, който се намира в провинцията Вестфалия, а с тях са пътували и 2-ма учители. Вече има информации и за това, че на борда на самолета е имало и две бебета. 

Мястото на катастрофата е в трудно достъпен планински район.

Представители на германските сили за сигурност заявяват пред DPA, че няма доказателства за евентуална терористична атака. Според френската метеорологична агенция времето в района на катастрофата е било ясно и без облаци.  „Шпигел“ съобщава, че на борда на самолета е имало 67 германци. Според изданието е възможно катастрофата да е причинена от обледяване на сензорите, подари което компютърната система е подавала грешни сигнали до пилотите. Има вариант, според който именно заради подаване на грешни сигнали от компютърната система, пилотите да не са успели да овладеят машината.

Очаквайте подробности


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    1 5 Отговор
    Само като видях че пише Германски и ми е ясно защо се е разбил.
    И самолетите са им като трошливите им автомобили

    Коментиран от #2, #8, #10, #16

  • 2 Вулев

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    Хайде съвземи се малко и мисли, преди да коментираш! ПРОСТАК С ПРОСТАКА! ТОВА Е УЖАСЯВАЩА ЧОВЕШКА ТРАГЕДИЯ, СМИРИ СЕ ЗА БОГА!
    148 души са се отправили към Царството Господне тази сутрин, оставяйки своите близки сами, а ти коментираш какви коли правили германците, ЗАСРАМИ СЕ!!! Отвращавам се от такива хора като теб!

    Бог да прости загиналите!

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вулев":

    Ми ние българите сме си такива..., и затова няма да оцелеем, като нация.

    Коментиран от #9

  • 4 Капитана

    3 0 Отговор
    Мир над праха им.Бог да ги прости.
  • 5 gotovan

    4 0 Отговор
    До коментатора (име (№1) само да те усведомя,че самолетите Airbus се прозвеждат в кооператив от Великобритания,Франция,Испания,Германия така,че може би и любимитите ти френски талиги влизат в числото на трошливи.Следващия път прочети и се усведоми, преди да пишеш безмислени,фенски и още по малко подходящи за този трагичен случай коментари.
  • 6 Shmeker

    3 0 Отговор
    Бог да ги прости!
  • 7 тошибиян

    0 4 Отговор
    путин и крим са виновни

    Коментиран от #12, #14

  • 8 гост 1

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    Това не е автомобилна тема или нещо подобно, случило се е нещастие и мъка е сполетяла много семейства и познати на загиналите .....хайде малко въздържаност и уважение ! Лесно е човек да е лош и простак трудното е да е добър ( тук не визирам Теб, цитирам известна поговорка !) .
  • 9 гост 1

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    Точно !!!....една от причините !!!, обливаме и обгръщаме се доброволно с помия и простащина...! Не оценяваме какво имаме като народ и нация, език и книжовност, държава, единтичност, традиция всичко се банализира но, всичко се и връща и ние ще скитаме един ден както Палестинците, Кюрдите, Тибетияните и прочие без дом и държава...!
  • 10 аз

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    Airbus са френски самолети

    Коментиран от #13

  • 11 genadi ot italia

    2 0 Отговор
    днеска си взех билет от италиа до софиа.на уизз еир ниско бюджетна компаниа.сиакаш почва дамее страх
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост 1

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "аз":

    Сглобяват ги във Франция (Тулуза) но, са Европейски проект на Франция, Германия, Англия, може би и някоя и друга Европейска страна, както и Китай които купиха акции на групата !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гошо прупрунков

    0 1 Отговор
    не се учудвам че е паднал все пак е самолет на 24 години ако беше такси в българия щеше да е още с найлоните
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гошо прупрунков

    0 1 Отговор
    мисля че ако такситата са до 15 години , то автобусите трябва да са до 10 . влаковете до 5 а самолетите до 3 години иначе не е безопасно и може много хора да умрат щото няма закони. ще се радвам някой да попита как ще се изплатят превозните средства и ще има печалба , тогава ще му кажа да сравни цените на билетите на различните видове транспорт и ще разбере

    Коментиран от #18

  • 18 Димитър

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "гошо прупрунков":

    При цена от около 100мил евро мислиш ли, че ще избиеш цената за 3 години. Нужни са ти около 12-15 години.
  • 19 Бай хой

    0 1 Отговор
    Кое е по-важно да си избиеш цената или живота на стотици хора.

    Коментиран от #20

  • 20 BENZ

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    mi nikoi nete kara na sila da se kachvash v samolet bre bai hui
  • 21 Гостилничаря

    0 0 Отговор
    Самоубийство на втория пилот, Андреас Лубиц. Имал е психични отклонения, въобразявал си е, че зрението му не е добре и ще загуби работата си.

    Питайте, аз ще ви кажа.....
Новини по държави: