Last news in Fakti

24 Март, 2015 19:37, обновена 25 Март, 2015 00:27 7 637 14

Катастрофиралият Airbus е бил на технически преглед в София (ОБНОВЕНА 00.26)

  • germanwings-
  • катастрофа-
  • испания-
  • германия-
  • франция
Катастрофиралият Airbus е бил на технически преглед в София (ОБНОВЕНА 00.26) - 1
Снимки: AP/БТА

Една от двете черни кутии на катастрофиралия днес самолет на нискотарифната авиокомпания Germanwings е намерена. „За момента не може с точност да кажем коя от двете кутии сме открили – тази, която записва разговора вътре в кабината между членовете на екипажа или тази, която регистрира техническите параметри на полета”, каза Кристоф Кастане, депутат от Народното събрание на департамента на Алпи Горен Прованс.

Катастрофиралият днес Airbus A320 е минал за последно основен технически преглед през октомври 2014 г. в базата на Lufthansa Tehnic в София. Това съобщи Форумнюз, позовавайки се на източник от сервиза. Самолетът се експлоатира от 1991 г. до 2014 г. от германския национален превозвач Lufthansa, след което преминава под флага на Germanwings. За тези 25 години има 58.3 хиляди летателни часа.

Освен германският канцлер Ангела Меркел, която заяви че ще посети мястото на трагедията утре, това ще направи и премиерът на Испания Мариано Рахой.

Предположенията коя е причината за катастрофата, в която загинаха 144 пътници и 6-членен екипаж не закъсняха. Според френския експерт Жерар Фелтзер на борда на самолета може да е възникнал пораж, в следствие на което екипажът да е загубил съзнание. Друга версия излезе в германското издание Spiegel – обледеняване на сензорите, което е довело до грешно отчитане от компютрите на местонахождението на самолета.

Според френската метеорологична служба времето не може да е причина за катастрофата. Най-близката буря е била на 300 км от мястото на инцидента по южното крайбрежие на Франция на остров Сардиния.

22.18 часа

САЩ са готови да предложат „каквото й да е съдействие” на европейските партньори за разкриване на обстоятелствата относно днешната трагедия. Това заяви президентът Барак Обама, който изказа съболезнования на близките на загиналите. Той е провел разговори с германския канцлер Меркел и се надява в близките часове да проведе такъв и с премиера на Испания.

22.49 часа

Прекратена е операцията в района на катастрофиралия днес Airbus A320 в района на френските Алпи. На мястото на катастрофата са оставени петима жандармеристи, които са прехвърлени с хеликоптер. Работата на специалистите ще бъде подновена утре сутринта.

Стана ясно също така, че откритата черна кутия е тази, която записва разговорите между пилотите в кабината. Това съобщи пред медиите прокурорът на Франция Марсел Брис Робен.

00.26 часа

Очаква се на 25 март, съдебни медици да пристигнат на мястото на катастрофата, за да подготвят останките на загиналите за тяхното идентифициране. На терена ще работа ще започнат също така и авиоспециалисти от следствените органи на Германия и Франция.

Още тази нощ в Сен Лез Алп започнаха да пристигат роднини на загиналите – основно от Германия и Испания. Те ще бъдат настанявани в местните училища. Сен Лез Алп е единственото по-голямо населено място в близост до катастрофата, което разполага с малко летище. При население от 1500 души, то в момента приема 350 служители на жандармерията и 300 пожарникари, както и десетки служители на министерства и ведомства. В спасителната операция са включени два самолета и 15 хеликоптера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BENZ

    1 0 Отговор
    goliama tragedia.
  • 2 гошо прупрунков

    0 1 Отговор
    сега разбирам защо е паднал самолета , ми той минал преглед в софия , нито са му проверили изгорелите газове нито шарнирите нито двигателите да не говорим че тук за ръжда се смята ако можеш да си пъхнеш главата в дупката . предлагам от ТЮФ да дойдат тук да ни проверяват колите а ние да отидем да им преглеждаме самолетите . само след 2 години населението на българия и на германия ще се изравни по численост
  • 3 Bomber

    0 0 Отговор
    Българска ръчичка що фане, съне!
  • 4 ф16

    0 1 Отговор
    АААА ха ха ха, ами нормално е, да падне бе, къв технически преглед в България!!!!!!
    Първо ме учуди, че паднал самолет на немска фирма, ама сега, като казаха, че е минал тех.преглед в София, всичко стана ясно!
    Немците са се побъркали.
  • 5 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    ВСЕКИ БЪЛГАРИН
    ЗНАЕ ВЕЧЕ ЗАЩО Е ПАДНАЛ САМОЛЕТА
    НИЕ КАЗВАМЕ Е ГОЛЯМА РАБОТА КАРАЙ ДА ВЪРВИ
    Е..Л СЪМ МУ М....ТА
    Е ТАКА НЕ СТАВА НЕ САМОЛЕТ АМИ И КАКВОТО ЩЕШ ДА Е ЩЕ ТЕ ОСТАВЕ НА ПЪТЯ КАРАМЕ Я ПРЕЗ ПРЪСТИ И ХОРАТА ГО ЗНАЯТ
    ЧЕ Е ТАКА
    ПАК ПЕТНО ЗА БЪЛГАРИЯ САМО НЕГАТИВИЗЪМ
    НЯКОЙ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА
    ИЛИ Е ВЗЕЛ ПАРИ И СЕ Е ПОДПИСАЛ И ТОЛКОВА КАРАЙ ДА ВЪРВИ
    Е..Л СЪМ МУ М...ТА
  • 6 Shmeker

    0 0 Отговор
    Да почиват в мир!
    8 минути падане до колкото разбрах. 8 минути агония без да можеш да направиш нищо.

    Тия самолети трябва да ги забранят, трябва да се измисли нещо за спасяване в критични ситуации, изтребителите имат катапулт, тук също може да се измисли нещо такова.
  • 7 Румен Янев

    1 1 Отговор
    Е ако е минал прегледа по начина по който се "прекарват"колите наГ.Т.П. е ясно

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    1 0 Отговор
    След като преди полета е бил установен дефект и е престоял на летището, то е трябвало там да го инспектират отново. Надява се, че няма да стигнат до извода, че България е виновна за всичко. Тогава ще ни разкатаят на световно ниво и не искам да си представям какво ще стане с международни договори и т.н.
  • 9 BENZ

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Румен Янев":

    hangarite sa na Lufthansa a tam neshtata sa seriozni.komuniste v russia li dago zakarat za da e ok samoleta be?

    Коментиран от #11

  • 10 диан

    2 0 Отговор
    как в софия преглед?
    тои признава ли се на запад?
    тои самолета и в сегашното си състояние може да мине преглед в софия
  • 11 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "BENZ":

    Точно в София при комунистите е минал. За справка. боко-тиквата комунист, цецка цачева комунист и бивш партиен секретар, лили-пиги издънка на цк на бкп. Бивши комунисти няма също както и бивши леки жени. От това по комунистическо управление няма, дори засенчват и Пхенян.

    Коментиран от #12

  • 12 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Остави го бенца - няма да се разбереш с него ! За него всичко лошо на света е свързано с въображаемите му комунисти!!!Не вижда хлапето и не разбира че управляващите в момента са от котилото което той мрази ама не му пречи да дудне
  • 13 Кофти

    2 1 Отговор
    Бе вие НОРМАЛНИ ли сте бе? "Луфтханза" е водеща международна компания, мислите и, че макар и в България, ще оставят нещата да се правят през пръсти? За някои неща си има стандарт и на никой не му пука кой си и какъв си, пък макар и в БГ. Друг е въпроса, че - както каза ком. 8 - може да ни изкарат виновни, за да си изтрият ръцете, защото сме "лесна" жертва. Но все пак това е Октомври - минали са цели 5 месеца, а и както казах - БГ или не - "Луфтханза" си има стандарти и изисквания. Какво въобще сравнявате прегледите на автомобили - та това дори е минало прегледа в собствен хангар на "Луфтахнза", въобще тука само глупости се говорят и плювни... Аман, отчаян съм от простотията на масовия български гражданин.... :/
  • 14 alka

    0 0 Отговор
    Аве тия самолети ги карат като стара жигула в кв. христо ботев натоварени на макс и педала до дупка. Кви стандарти болен ли си масово ще падат