Last news in Fakti

28 Август, 2015 13:25, обновена 28 Август, 2015 18:02 12 724 4

Трима българи са задържани за камиона на смъртта в Австрия

  • български граждани-
  • българи-
  • камион-
  • австрия-
  • бежанци-
  • задържани

Над 70 тела бяха открити в изоставения камион в Австрия

Трима българи са задържани за камиона на смъртта в Австрия - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Трима души, български граждани, са били задържани в Унгария. Смята се, че те са карали камиона с мъртвите бежанци, съобщи Би Би Си.

От Министерството на външните работи, малко след 17:30 ч. потвърдиха информацията за

трима задържани български граждани

на територията на Република Унгария във връзка с открития камион на австрийска магистрала, в който бяха намерени телата на имигранти.
Българското посолство в Будапеща е в постоянна връзка с всички местни власти. Повече информация ще можем да дадем след приключване на следствените  действия, съобщават от МВнР.

Над 70 тела бяха намерени в изоставен камион в Австрия. Той бе намерен от австрийските власти на отбивка на главен път А4 до град Парндорф, близо до границата.

Полицията съобщи, че жертвите са бежанци от Сирия и по всяка вероятно са умрели от задушаване.

Австрийското издание „Кронен Цайтунг“ съобщи, че жертвите са 71 – 59 мъже, 8 жени и 4 деца.

Според „Ню Йорк Таймс“ и „Асошиейтед Прес“най-малко двама от тримата задържани са български граждани, докато третият е имал унгарски документи за самоличност.

Според информация на австрийското издание „Кронен Цайтунг“ трафикантите на хора, предизвикали бежанската драма, са заловени. След голямо разследване се е стигнало до 7 ареста в Унгария.

Разследването в момента се концентрира върху трима заподозрени, един от които е собственик на камиона, а другите двама са шофьори. Предполага се, че в основата на канала са хора от Румъния или България.

Полицейският директор Ханс Петер Доскоцил каза, че в Унгария е арестуван български гражданин от ливански произход, за който се предполага, че е собственик на камиона. Освен това е задържан още един българин и мъж с унгарска лична карта, чието гражданство е неясно.

Австрийската полиция смята, че хората в превозното средство вече са били мъртви, когато то е преминало границата на Австрия.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е „потресена от ужасната новина“. Канцлерът на Австрия Вернер Файман заяви, че е от решаващо значение страните да работят заедно в търсене на решения за справяне с бежанската криза. 

Виена призова да бъде увеличен контролът по европейските външни граници и да бъдат предприети координирани действия срещу контрабандистите.

Във вторник австрийската полиция арестува трима шофьори по подозрение, че са транспортирали имигранти от Сирия и другите конфликтни зони към страни от ЕС. Един от тях е карал 34 души.

Десетки хиляди имигранти напускат конфликтните зони в Близкия изток и Африка и се отправят към Европа. Рекорден брой бежанци – 107 500 – са прекосили границите на ЕС през миналия месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нов българин

    1 0 Отговор
    щом няма кой да обвинят пак българите сме им виновни-що не са италианците след като с кораби ги прибират,а и нали ги канеха с "добре дошли" търсете си другаде а не да си миете ръцете с българите ваща м... еврогейска
  • 2 Бай Кор

    1 0 Отговор
    Българи, българи! Говори се за седем ареста, но трима били заподозрените, като единият е с унгарска лична карта, но неясно гражданство. Какво му е неясното на гражданството - или имаш унгарско гражданство и унгарска лична карта, или нямаш!

    Как се арестуват седем души, но те не били заподозрени, а само трима попаднали в полицейското наблюдение?! Слушах онзи ден, че полицията се обръща към словашката фирма, чието име стои върху камиона за информация и словаците отговарят, че камиона е продаден още преди години, като в момента нямат камиони в Австрия.

    На всичкото отгоре, при толкова заподозрени българи, единият е с ливански произход, е.аси българите....
  • 3 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Целенасочена политика за да ни докарат джихадисти и разна друга измет с която няма да се справим макар отромната бройка милиционери .... това е истината
  • 4 Красо Зелето

    0 0 Отговор
    Всеки гледа да се качи на малкото магаре, защото е по-лесно. Научете се да работите, а не да претупвате работата. Най-лесно е да натопиш човек, дошъл да ви работи в страната. Така е по-лесно!
Новини по държави: