Last news in Fakti

24 Ноември, 2015 22:17 2 827 7

НАТО: Анкара и Москва да възстановят контактите

  • су-24-
  • нато-
  • турция-
  • русия

Обама: Турция трябва да защитава своето небе

НАТО: Анкара и Москва да възстановят контактите - 1

НАТО призовава да бъдат осъществени контакти между Москва и Анкара във връзка със ситуацията около сваления Су-24 в условия на спокойствие и деескалация.

Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг след днешното извънредно заседание на Съвета на НАТО. To се проведе при засилени мерки за сигурност в Брюксел, провокирани от последните атентати в Париж и издирването на извършителите. 

Той не пропусна да посочи, че Алиансът смята за необходимо да се развият механизми за предотвратяване на инциденти между Руската федерация и Турция.

Това става на фона на отмененото работно посещение в Анкара на руския първи дипломат Сергей Лавров и на сигнали от руските военни среди за прекъсване на контакти с Турция.

От своя страна на няколко пъти от НАТО посочиха, че днешният извънреден форум няма връзка с чл. 4 на организацията, а има чисто консултативен характер.

По тази причина  Йенс Столтенберг посочи, че съюзниците са солидарни с Турция.

Дипломат от НАТО посочи, че турците са съобщили за две отделни нарушения на въздушното им пространство, едното от които е продължило 17 секунди. 

Президентът на САЩ Барак Обама посочи, че руските въздушни удари в Сирия защитават режима на Башар Асад и че Русия трябва да увеличи усилията си в борбата срещу „Ислямска държава“, съобщи "Скай нюз".

Той отбеляза, че „Турция има правото да защитава своята територия и въздушно пространство“.

По думите на Обама, свалянето на руския боен самолет днес „показва, че проблемът с руските операции в близост до турската граница продължава“.

Американският президент Барак Обама заяви още, че САЩ и Франция ще бъдат единни в борбата срещу „Ислямска държава“, след терористичните атаки в Париж, съобщи Ройтерс.

Оланд посочи, че при предстоящата си среща с Путин в четвъртък ще настоява Москва да се концентрира върху Ислямска държава, ако иска да си сътрудничи с Франция в борбата с радикалния ислям.

Франция няма да участва в наземна операция, а ще се съсредоточи върху удари от въздуха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разочарован

    1 0 Отговор
    Аха НАТО ни лук яли, ни лук мирисали. Що не си озаптят ислямисткото куче, дето до скоро само лаеше, а сега реши и да хапе. Само дето не ухапа правилната държава. Можеше да ухапе северните си съседи, които щяха да подадат и другата буза или направо г.за, че и онова нещо дето им е президент щеше официално да им благодари ...
  • 2 Муха

    1 1 Отговор
    "едното от които е продължило 17 секунди." - Е как за 17 секунди са предупредили 10 пъти, взели са го на прицел (над турска територия) и са стреляли... Омирисани турски гащи отвсякъде. Изцвъкаха голямо миризливо и после беш при друшките от НАТО да им забършат оаканото...Мерзавци...
  • 3 123

    1 0 Отговор
    Йенс Столтенберг ,
    къде беше преди инцидента да поговориш с тия посерковци,ами сега даваш акъл.Дали пък тая опозия не е редовен турски аскер?
    Дали не им застрашиха марфата?
    Дали не е провокация от ваша страна лицемери?
    Непрекъснато дразните руснаците,сваляте им самолетите и искате от тях да търпят всичко.
  • 4 кроко

    0 1 Отговор
    Дори и самолета да е нарушил турското въздушно пространство, няма смисъл да коментираме, че с нищо не е застаршил пряко Турция - виж, непряко съм съгласен, че им бърка в работата с геноцида над кюрдите и лесните парички от петрола на терористите от ИД, но.....трябва да се запитаме “Не заслужават ли строго наказание турските терористи?“
  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    Нашето недоразумение Плевнелиев няма ли да цръцне.
  • 6 Бай хой

    0 2 Отговор

    Истината излезе на яве че турция и сащ действат координирано с идил. Свалянето на самолет е било предварително планирано и осъществено координирано с терористите от идил които са получили ракети от сащ. Предварително е била планирана и срещата в нато за да се заклейми руската "агресия" и да се наложат санкции на Русия.

    Нещо обаче им лъснаха терористичните задници и от срещата излязоха с оправдание че пентагона няма нищо общо. Явно вътре е имало сериозна опозиция срещу терористичната операция в подкрепа на идил.

    Край на мита за умерената опозиция и лъжата че Русия не бомбардира идил. И турция и сащ се надпреварваха да лъжат че в тоя район не е идил а някаква опозиция. Видяхме какви знамена развяват терористите които влачеха тялото на загиналия пилот.

    Край на мита че руснаците убиват "цивилни". Терористите които се гавреха с тялото на загиналия летец бяха "цивилни".
  • 7 ДОЛУ НАТО

    0 0 Отговор
    НАТО - Национална Американска Терористична Организация !!! ИДИЛ !
Новини по държави: