Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 15:02 3 133 3

Русия и Турция са взаимозависими

  • русия-
  • турция-
  • взаимозависими-
  • самолет-
  • свален-
  • отношения-
  • ердоган-
  • путин-
  • нато

Владимир Путин определи действията на турските власти като удар в гърба

Русия и Турция са взаимозависими - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли инцидентът със сваления руски самолет да излезе извън контрол? Със сигурност има такава вероятност. Аз, обаче, не смятам, че това ще се случи, заявява Даниел Дрезнър, професор по международна политика, пред „Вашингтон пост“.

Русия и Турция са взаимозависими и срив в отношенията между двете страни би нарушил този климат. На Турция ще й бъде много трудно изведнъж да спре да ползва руски газ, докато на Русия – да използва Дарданелите.

От военна гледна точка Владимир Путин едва ли ще иска ексалиране на напрежението. Война с Турция, следователно и с НАТО, едва ли е от желаните варианти за държавния глава и армията на Русия.

Вчера руски военен самолет Су-24 бе свален от Турция, след като наруши въздушното пространство в близост до границата със Сирия. Кремъл съобщи, че военният самолет не е навлязъл на турска територия, докато Анкара обяви точно обратното.

Владимир Путин определи действията на турските власти като „удар в гърба, нанесен от съучастници на терористите“. Президентът подчерта, че Русия няма да толерира подобни действия и заяви, че свалянето на самолета ще има трагични последствия за руско-турските отношения.

Руският самолет Су-24 е бил ударен с ракета „въздух-въздух“, заяви Путин след среща с краля на Йордания Абдулла в Сочи.

Даниел Дрезнър поставя три въпроса, които през следващите дни ще определят посоката на вятъра и ще отговорят на въпроса дали ще има конфликт по оста Русия – НАТО.

На първо място – има ли неопровержими доказателства, че руският военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция? Турските медии разпространиха радарна снимка с информация за полета на Су-24 – според която той влиза на турска територия. Кремъл обаче категорично отрече техният самолет да е прелетял над Турция.

Второ, ще прибегне ли Русия до подклаждане на напрежение в друга точка на света? Похват, използван от Путин – разпалване на напрежение в друга област, когато ситуацията в първоначалната зона на конфликт се влошава.

Трето – каква ще е позицията на Барак Обама? НАТО трябва да осигури сигурността на своите страни-членки, но това ще стане, ако малките страни чувстват подкрепата на САЩ. Отношенията между Вашингтон и Анкара през последните години не може да се каже, че са гладки и ще е интересна позицията на Обама.

Ако Путин създаде напрежение в друга зона, то ще може ли американският президент да координира решителен, но и обмислен отговор на НАТО, коментира още Даниел Дрезнър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ТОЗИ САМОЛЕТ НЕ БЕШЕ СВАЛЕН СЛУЧАЙНО
    ВСИЧКО СА ПРЕДВИДЕЛИ
    ТУРЦИТЕ КОМАНДВАНИ ОТ НАТО
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    Добре подготвен Американски заговор!!! Егати Туркмените дето чакали отдолу катапултиращите пилоти, гледат овцее ама имат и Айфони! Пък и добре въоражени и организирани!!! Щом спасяващите хеликоптери са прогонили с ожесточена стралба! Командата за стреба се давала от министър прецедател или по нагоре! Ами да от по нагоре е....... от Вашингтон!!!
  • 3 супер

    0 0 Отговор
    Америка отмъщава на Ердуган чрез НАТО - супер!