Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 09:48 4 185 41

САЩ: Руският самолет е летял над Сирия, когато е свален

  • сащ-
  • самолет-
  • русия-
  • сирия-
  • турция-
  • пентагон-
  • бан ки-мун-
  • свален

Барак Обама и Реджеп Ердоган проведоха телефонен разговор

САЩ: Руският самолет е летял над Сирия, когато е свален - 1
Снимка: БТА/ AP

Съединените американски щати смятат, че руският военен самолет Су-24 е летял над Сирия, когато е бил свален от Турция. Това заяви пред „Ройтерс“ американски служител, пожелал анонимност.

Tова становище се основава на засичане на топлинната следа на самолета.

Американският президент Барак Обама и турският държавен глава Реджеп Ердоган проведоха телефонен разговор за необходимостта да се намали напрежението между Анкара и Москва.

Обама изрази подкрепата на САЩ и НАТО към правото на Турция да защитава своя суверенитет и граници.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да се вземат спешни мерки за намаляване на напрежението след свалянето на руския самолет от турските военновъздушни сили, съобщи Франс прес.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че свалянето на самолета ще има трагични последствия за руско-турските отношения. „Комерсант“ написа, че е под въпрос изграждането на атомната централа „Аккую“ в Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    4 1 Отговор
    САЩ изцапаа гащите и ще турят пуйката на топа на устата и ще се изнижат като мокра връв

    Коментиран от #17

  • 2 гост

    3 0 Отговор
    И ся?
  • 3 гост

    3 1 Отговор
    Номера с Украина не мина( да развържат война с Русия) криво ляво има някакво споразумение, (Минск) , сега САЩ пробват същата тактика, като Турция реши да се отличи в цялата работа, да развържат война в региона...явно от ИГ капи достатъчно нефт, така че да забравим за руския туризъм в турция и за газта, който Русия предлага. Цокането от сирийска нефт по-привлекателен залък за турците

    Коментиран от #7

  • 4 Монго

    1 0 Отговор
    Цитат на Деса "Поетеса"
    "и ква посока на полета видя в този клип?както писах на половия ти казвам и на теб ,че поради сериозността на събитията турците са си вързали гащите на 100% с траекторията на самолета ,сигналите на турските ввс и т.н. сега ще изскочат експерти като теб ,подобнo на случая в донецк да хвърлят компетентни партенки..."
    Мдааа, както казва Деса турците са си вързали гащите, пък САЩ им ги отвързват. Но тя ще обясни, че този анонимник е путинофил, нали природно недорузомение?
  • 5 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Че си е работа на янките е ясно отвсякъде!!!Имат интерес да спречкат Русия с Турция ... имат интерес да затрият Европа за да има повече мазни понички ... и гадно фъстъчено масло намазано на дебели филии за тях !!!Вчера пишеше че самолетите над Сирия били повече от облаците-нали?Е аджеба как пък точно сваления бомбандировач цъфна в нета с толкова HD записи????Та нима бунтовници ли са какви са не знам , но освен калашника да са запасали и по една камера и да снимат небето???Ха стига дивотии !!!Не си мислете че народа е толкова изкукуригал !!!
  • 6 Morgoth

    3 0 Отговор
    Интересно! САЩ няма как официално да не застанат зад Турция, но явно канчето на Ердоган е било набивано от големия брат по телефона.
  • 7 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Изглежда все още има здравомислещи. Всичко което сте изкоментирал е вярно.
  • 8 гост

    0 1 Отговор
    до Незнайко - след два неуспешни опита от страна на американците да развържат война в региона с Русия( Украина и свален руски Су-24), ще има без съмнение и трети опит( разсъждавам логически). Има и още нещо- рейтинга на Путин изключително голям в Русия след като последния взел решение на навлезе в активно противопоставяне срещу НАТО. Сваляне на самолета е гол във "вратата" на Путин, сега вниманието на руснаците към техен президент, ако замаже нещата, ще сринат мнението за непогрешимостта на П., ако се противопостави серьозно(което може дори да означава контратака срещу алянса), ще успеят в това, което замислили отначало-война с Русия. При всички случаи-удобен начин да "насолят"(както му викат руснаците) на Путин, за противопоставянето му на американската идеалогия

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Еман у Къзо бугар из балканя

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Няма такова нещо, сега вече Русия не е агресор, а жертва. Това е достатъчно удобно и полезно за бъдещи политически и икономически маневри - май се напъваш в логиката само донякъде...
  • 10 Незнайко 2

    2 0 Отговор
    защо е пожелал анонимност мое ли някой да се досети уж казва истината пък го е страх а ся де
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    Еман некъв си...учи история, - Русия никога не напада първа! В балкана там имате ли библиотеки и интернет? Кажи кое не е логично във всичко? Американците разиграха топката както им се вижда за добре, сега на ход Русия. Докараха крейсера със система Форт и ПРО С400. Следващия ход- Путин моли Асад да затвори небето над Сирия за НАТО, и С400 пуска на ход, за всяко "желязно корито" на НАТО. Ако Русия изтегли посланника си от Анкара, ще стане напечено, дотогава може никой да не се напряга...
  • 12 Гилбар Тал

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ами ето нещо интересно от този сайт:
    http://fakti.bg/world/163659-rusia-prehvarla-v-siria-pvo-kompleksa-s-400
    Путин щяха да го разпънат с доводи, че терористите нямат авиация и тези комплекси С-400 са заплаха за базите на НАТО и това е провокация, а сега има лице да набуха яко Тарсус с тези комплекси и да блокира плановете им за въздушно превъзходство в случай на напрежение. Тоя гол във вратата на Путин май ще излезе златен повод за въоръжаване и контрол над региона от страна на руснаците.

    Коментиран от #23

  • 13 гост

    2 0 Отговор
    Гилбар,- за разлика от Щатите, които първо хвърлили в атака срещу Русия- съседите на Путин, Украина, след това, сега виждаме Турция, после може и още някого...Путин няма "в запаса" си резерви, които да пуска...от страни всичко прилича на стратегичска война, която не се печели със численност, а с качества...да това е повод, а как иначе? Каква била причина Русия да замине да воюва далеч на Изток? И 100% ходове били изчислени с подобен развой на събития...самото предизвикателство от страна на руските самолети - е да бъдат махната маска, която Ердоган носи пред света...снимките на сина на Ердоган отдавна в мрежа в прегръдка с терористите от ИГ, руснаци знаят това, но явно чакали удобен момент...е, той настъпи...Бих искал сега да видя и затворено небе над Сирия, както било едно време над Либия...искате да се биете с ИГИЛ- отивайте в Ирак, тук работа нямате...а който посмее -С400 на суша, и комплекси Форт вблизост до Латакия на ракетния крейсер....

    Коментиран от #14

  • 14 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Да не забравяме че Китай е на полу съединител и безрезервно ще застане до Русия!Хамериканците знаят за това!А китайците само да се изпишкат по един път върху Сирия ще стане море
  • 15 пешо

    0 0 Отговор
    Кой те излъга ,че Китай е с Русия?

    Коментиран от #16, #27

  • 16 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "пешо":

    Никой не ме е излъгал ! Информирай се ! ЦЪК
    Една от многото статии които ме навеждат на тази мисъл
  • 17 реалиста

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз":

    1. ФАКТ - Днес показаха сателитни снимки,че руския самолет е бил на турска територия.
    2. ФАКТ - 10 минути е бил предупреждаван да напусне въздушното пространство на Турция.
    3. ФАКТ - Стреляно е преди да напусне границата на Турция.
    Мисля,че ако това се беше случило в България (жалко че нямаме вече бойни самолети),всички тук щяха да бъдат на страната на България и българския самолет свалил руския,както случая с убития афганистански бежанец преди 30-40 дни на границата. Случая е идентичен, единия се развива на земята,другия във въздуха. И двата случая са за нарушаване на границата. Говоря само с факти,затова,не отговаряйте с глупави отговори. Всяка суверенна държава има право да защитава нарушаването на своята граница със сила.

    Коментиран от #19, #20, #22, #40

  • 18 тошибиян

    0 0 Отговор
    Путин ако напада туркия няма да е само с 1 малък бомбер несъпровождан от изтребители а ще натисне бутоните и сатаните ще пристигнат за нема и 5 минути и туркия ше е при аллаха...1 сатана е еквивалент на 200 хирошими и няма про няма лазери няма прехващане няма кой да я спре
  • 19 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "реалиста":

    Откога джахидистите станахте реалисти?

    1.Не днес а никога не могат да ти покажат сателитни снимки ако не си достатъчно тъп за да им повярваш.

    2. Трябва да си още по тъп за да повярваш че за 17 секунди може да се предупреди десет пъти, да се даде нареждане за атака, да се изстреля ракета и тя да порази целта. За всичко в нашия свят се иска достатъчно време.

    3. Стреляно е от около двадесет километра във вътрешността на турция. Ракетата лети с около 600м/с. това прави грубо сметнато самостоятелен полет над 30 секунди. Ако е стреляно когато самолета е над турска територия поразяването щеше да е на около 7-8 километра над Сирия. Винаги е така една лъжа води към други.
    4. Преди десет дни сащ и Русия подписаха споразумение за избягване на сблъсъци в небето и нато го наруши първо, подло и в полза на терористите.
  • 20 БУК

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "реалиста":

    Алоооо, реалиста, иди да участваш в някое реалити да видиш какви Факти има!!!
  • 21 USAIZRAEL

    1 0 Отговор
    Според Неизвестни източници от Израел живеещи в САЩ пожелали анонимност, руският Су24 изглеждал видимо в нетрезво състояние, не спрял на пешеходна пътека и турски полицай случайно намиращ се на мястото го е наказал подобаващо.
    Не мога да разбера защо само 10 пъти го е предупредил. С днешните технологии за 3 сек. може да го предупреди 63 млрд. пъти, да го прихване още преди да излети от летището и да настрои всички ракети да го изпляскат точно където той не иска.
    Тази графика е на тракторист който гони заек в нивата.
  • 22 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "реалиста":

    Дори и да приемем, че „фактите“ са точно такива, както ги описваш ти, от морална гледна точка не е редно - самолета не застрашавал пряко нищо на турска територия - в крайна сметка руснаците са единствените които се борят против световния тероризъм и смеят да се противопоставят на тези които го разпространяват - сащ, турците, европейските им авери, араби и израелци - всички те искат с цената на стотици хиляди убити цивилни и тероростични актове, вкл. и в Европа, да си заграбят каквото им трябва от Сирия и да се бъзикат с руснаците. Но в крайна сметка за какъв ли морал от страна на турция може да става въпрос имайки в предвид каква роля играят в тази война.
  • 23 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гилбар Тал":

    Да, и какво лошо има в това руснаците да имат повод да си разполагат каквито си искат ракети където си искат, аз даже смятам, че трябва да забранят на всякакви други самолети освен Сирийск и Руски да летят над Сирия - то се видя прословутата американска коалиция от 60-70 държави какво постигна в „борбата срещу ИД“

    И в крайна сметка ти какво предпочиташ - турците да избиват кюрди, ИД да избива и прогонва стотици хиляди хора от родините им, да гледаш още терористични актове по света и американци, турци и израелци да си точат каквото поискат от Сирия; или да цъфнат руските ракети някъде си и всички терористи по дупките си?
  • 24 USAIZRAEL

    0 0 Отговор
    Абе, къде е Коня бе?
  • 25 USAIZRAEL

    0 0 Отговор
    Някой да ми е виждал коня?
  • 26 реалиста

    0 1 Отговор
    мислите ли,че русия го прави това за бог да прости? отговора е НЕ. ще стане като с българия след освобождаването и след 2-та св. война. безплатен обяд няма,това го знаете всички много добре. и вместо да говорите глупости кой,как,какво и защо го е направил,се замислете започна ли 3-та световна война? световната политика е като нашата политика- през деня се плюят и обиждат и казват как едните били виновни,а после гласуват заедно всички ЗА, и вечерта ядат и пият заедно. те си правят игрите и заедно-това е. вие си плюйте. накрая хитлер ще се окаже прав. НАЛИ?

    Коментиран от #28, #31

  • 27 ПАКО

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "пешо":

    Не само Китай но и Индиа е с Русия На 9 май имаха съвместен военен парад на победата.Половината свят е с Русия.
  • 28 БУК

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "реалиста":

    Абе, ти що не вземеш да оправиш нещата. Виждам че много си чат.
    И да ги направиш за бог да прости....
    Да не забравиш!
  • 29 реалиста

    0 0 Отговор
    Той Бойко Борисов ще ги "оправи" той е умен човек,чел е доста книги,знае езици,IQ-то му е близо до 100.
  • 30 Румен Янев

    0 0 Отговор
    А бе верно къде се затри оня с магарето?Да не се зачел някъде какъв е флага ни и защо е такъв?
  • 31 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "реалиста":

    Неграмотник виж какво постигна България след ВСВ, какво бе построено и как повечето бе разрушено и разграбено след 1989година.
    Кафа от политически проститутки които подменят историята и промиват мозъците на подрастващите.

    Това което бе построено след 1945година сегашните тъпанари няма да могат да го боядисат дори.

    И ако не е останалото от построеното през соца сега щяхме да сме на нивото на Афганистан. Те това е и целта на окупаторите от сащ да се изчистят Българите и да грабят и развъждат м....ли.

    Коментиран от #32

  • 32 реалиста

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бай хой":

    Може и да неграмотник,но това което аз знам,ти не го знаеш. Ти не знаеш какво те чака.
    1. не съм привърженик на войната
    2. не съм нито за щатите,нито за руснаците,нито за масоните
    историята се пише от победителите. всяка една история е преиначена и тази преди 1944 и тази след 1945 и тази след 1989.

    Коментиран от #36

  • 33 БАТ мишо

    0 0 Отговор
    до реалиста
    1 факт Следствие на дългото целуване на западно южни задници от продажните ни политици БСП-ГЕРБ ДПС СДС нямаме ни армия ни самолет ни танк ни кораб ни подводница ни ракети в движение т е тая ситуация НЕМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ с България... щото границите ни се минават БЕЗПРОБЛЕМНО и са разградени
    2 факт Самолет с тая скорост указаното разстояние на картинката 4 км го изминава за 10 секунди - как за тея 10 сек е предупреден 500 пъти и е стреляно или кото ти кажат от централата на ДПС става факт.....
    3 факт - пентагонът потвърди чи самолета не е преминавал границата и повече вярвам на пентагона отколкото на тебе щото ти разбираш от авияция и ракети колкото баба ми от канарчета
  • 34 909

    0 0 Отговор
    Бай хой . ТОВА Е НАЙ-ТОЧНИЯТ ПРАВЕЛЕН КОМЕНТАР !!!
  • 35 БУК

    0 0 Отговор
    Малей, ма той бил и комплексар. Ама веднага са засегна и си показа знанията...
    Що не вземеш да млъкнеш и да се скриеш зад полата на майка си.
    Стига си търка знанията, няма кой да ти ги оцени.
    Пробвай с Обама, ще дадат и виза.
  • 36 БУК

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "реалиста":

    Ало, реалиста не ми се прави на историк, ами бегай да лъскаш обувки!
    За теб става дума, бе!

    Коментиран от #37

  • 37 реалиста

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "БУК":

    Бягам да лъскам обувки,да,да за мен става дума. Но ти където отиваш обувки няма да ти трябват.
    майтапя се бе "БУКЧО" ,ти по-далече от магазина до вас няма да стигнеш.
  • 38 БУК

    0 0 Отговор
    Много си слаб бе, комплексарчето на мама! Не ти стигат даже приказките и акъла да измислиш нещо свястно да кажеш.
    Не заслужаваш никакво внимание да не ти се обръща, ама нали и ти се вреш сред хората и си търсиш място под слънцето, да са радваш че ти обръщат някакво внимание.
    Да се похвалиш на татко, че си ми разказал играта, та да не те пляска тази вечер, че и ти си нещо на този свят.
    Учи английски и чети инфото на твоите покровители, а пък ако им пишеш и ги убедиш че си верен фен, може и някой долар да изкараш.
    Прати им форумите си, да покажеш как на разбиваш.
    Ако не се получи, нищо... един бой от тате, опъване на ушите от мама, ще си го изкараш на нас в нета, а пък няма страшно аз имам обувки да лъскаш, да лъскаш.
  • 39 БУК

    0 0 Отговор
    Бъди реалист!
    Реалист?!
  • 40 kutrako

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "реалиста":

    Реалисте ти къде беше когато Американците освобождаваха Сърбия от сърби? Тогава американските самолети прелитаха над Българското въздушно пространство все едно са си вкъщи :)Тогава не бяхме в нито в НАТО нито в евросъюза .Сега ми кажи как трябваше да реагираме.
  • 41 БУК

    0 0 Отговор
    Ами що руснаците не ни накараха да ги свалим, нали на тях се кланяме.
    Ама нали САЩ бяха взели властта и си си бяха у дома.
    Та реалиста ще има да ближе още...