Last news in Fakti

23 Май, 2016 10:33, обновена 23 Май, 2016 10:53 1 082 1

Обама вдига оръжейното ембарго на Виетнам

  • барак обама-
  • виетнам-
  • оръжейно ембарго-
  • оръжия-
  • отношения-
  • сащ

Американският президент заяви, че двата народа са готови за още по-близки отношения

Обама вдига оръжейното ембарго на Виетнам - 1
Снимка АП/БТА

Американският президент Барак Обама обяви, че САЩ напълно ще вдигане оръжейното ембарго на своя някогашен враг – Виетнам, съобщава Ройтерс.

По време на посещението си в столицата Ханой и среща с лидера на страната Обама каза, че решението премахва "продължителните следи от Студената война".

Американският държавен глава заяви, че двете страни са "постигнали ниво на доверие и сътрудничество", а "двата народа са готови за още по-близки отношения".

 „САЩ напълно вдига забраната върху продажба на военно оборудване на Виетнам, която беше в действие в продължение на около половин век“, заяви Обама по време на съвместна конференция с виетнамския президент Чан Дай Куанг.

"Виетнам високо оценява решението на САЩ да вдигне напълно забраната за продажба на смъртоносно оръжие във Виетнам, което е ясно доказателство, че и двете страни имат напълно нормализирани отношение", каза на свой ред Куанг.

Въпреки това Обама заяви, че пълното вдигането на забраната ще зависи от ангажиментите на Виетнам относно правата на човека.

Оръжейното ембарго на Виетнам бе частично вдигнато през 2014 г. 

Неговото пълно вдигане се разглежда като позволение Виетнам да подсили отбраната си в момент на териториални спорове със съседен Китай, който бе изключително недоволен от частичното снемане на забраната през 2014 г.

Въпреки това Обама заяви, че вдигането на ембаргото няма нищо общо с Китай, а е част от дългосрочното нормализиране на отношенията на САЩ с Виетнам.

Посещението на Обама в азиатската страна идва 41 години след края на войната във Виетнам, в която САЩ се опитва да попречи на комунистите да завземат Южен Виетнам. Загиват няколко милиона виетнамци - цивилни, комунистически бойци и войници от Южен Виетнам, както и повече от 58 000 американски войници. До края на войната през 1975 г., комунистите поемат контрол на цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧАД

    2 0 Отговор
    Всичко е бизнес и борба за пазари,това Обонго го знае.Знаем го и ние.