Last news in Fakti

27 Юни, 2016 16:44 2 373 3

Немски политици подадоха иск срещу турския президент Ердоган

  • реджеп ердоган

Искът е за за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

Немски политици подадоха иск срещу турския президент Ердоган - 1

Немски политици подадоха иск за военни престъпления и престъпления срещу човечеството срещу турския президент Реджеп Ердоган и други турски политици, предаде германската телевизия АРД. Искът е внесен в Главната прокуратура на Германия в Карлсруе според германския Наказателния кодекс, съобщиха адвокатките Брита Едер и Петра Дервишай за предаването „Тагесшау“.

Искът е подкрепен от немските депутати Ула Йелпке и Андрей Хунко от партия „Левицата“, от учени от Германия и Европа, както и от много организации, които са ангажирани със защита на човешките права и бежанците.

Освен срещу турския президент Ердоган, искът е и срещу редица официални лица в Турция, между които бившия премиер Ахмет Давутоглу, бившия министър на вътрешните работи, местни политици и офицери от армията и полицията.

В иска от 200 страници, с който „Тагесшау“ разполага, се визират предполагаеми престъпления в кюрдските провинции в Югоизточна Турция, главно в град Джизре, провинция Сърнак. Там са били убити 21 цивилни граждани от силите за сигурност.

Свидетелски показания, описани в иска, говорят и за друг случай, в който са загинали 178 цивилни граждани, които са потърсили защита в едно мазе от артилерийските атаки, танковете и други тежки оръжия на турската армия. Въпреки, че те са търсили помощ по телефона, до тях не са били допуснати лекари или репортери. Има подозрения, че телата им са залети с бензин и след това изгорени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Нещо ме ни се коментира, а?

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Е, какво има за коментиране?! Партенка, рубладжии, тея германските политици са агенти на Путин... и т.н.

    Аз само се чудя защо не е в Стразбург или Хага подаден иска.
  • 3 No fes

    1 0 Отговор
    И ако го осъдят какво? Тоя го оправя само тояга.Сваляне от власт и после да го дадат на кюрдите да го правят каквото си знаят.
Новини по държави: