Last news in Fakti

9 Април, 2012 18:24 3 307 4

Новата ракета на Северна Корея (видео)

  • северна корея-
  • пхенян-
  • ракета
Новата ракета на Северна Корея (видео) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея показа на света новата си ракета с далечен обсег,  подготвена за изстрелване от чисто нова стартова площадка в северозападната част на страната. Множество медии, включително и чуждестранни, бяха свикани на място, за да бъдат уверени, че високотехнологичната машина има единствено и само мирна цел.

По същото време медии от Южна Корея, цитирайки разузнавателни източници, съобщиха за откриването на два тунела, използвани за опити с ядрено оръжие, предаде „Ал Джазира“.

Ракетата-носител "Инха-3" ще бъде изстреляна след броени дни в чест на 100-годишнината от рождението на великия лидер и основател на управляващата династия на страната - Ким Първи. Пхенян твърди, че целта й е да изстреля спътника "Сияйна звезда -3" в орбита, но редица страни гледат с подозрително око на тази идея.

Плановете на Северна Корея веднага породиха опасения, че може зад сателита за мирни цели да се крие военно оръжие или балистична ракета. САЩ реагира на новината с определението „особено провокативно“. Япония и Южна Корея пък повишиха бойната си готовност и заявиха, че може да свалят ракетата, ако наруши  въздушно им пространство. 

Дори Китай не се противи Пхенян да се откаже от идеята, въпреки че е твърд съюзник на страната. Ройтерс коментира, че Вашингтон позволява на изолирана държава като Северна Корея да развива космическа програма на своя глава.

Междувременно текат последните трескави приготовления преди дългоочакваното изстрелване, насрочено за четвъртък.

На 1 март Северна Корея изненадващо обяви, че ще съкрати важни части от програмата си за производство на ядрени оръжия и се отказа от ракетите с дълъг обсег на действие. Съгласие за това бе постигнато след преговори със САЩ и в замяна на доставка на храни.

Пхенян твърди, че новата ракета няма да навреди на това споразумение, тъй като не е ставало дума за забрана на изстрелването на сателит. Вашингтон обаче твърди, че няма значение дали на върха на ракетата има сателит, а каква технология е приложена и може ли да се използва за военни цели.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 1 Отговор
    америка е слино загрижена страните от 3 свят да си останат именно там и никои да не им ас ебърка в косми4еската програма защото има изненаааадааа в космосааааа и сащ искат само те да се докосват до извънземните технологий а другите страни на земята да са поробени именно от америка и нейните технологийй....че нали са много силни америка в отбраната защо най малкото нещо буди тревога у тях?
  • 2 Атанас Велики

    1 0 Отговор
    Дам... Само САЩ пътуват в космоса! Руската космонавтика е велика и тя! Китайците и те напредват... ESA... Абе наркомански истории, твоите истории!
  • 3 Марков

    1 0 Отговор
    Този път кучетата ще лаят но кервана ще лети. Няма тън мън това е Северна Корея не Кадафи тук америка ще сгафи.
  • 4 мрмл

    0 0 Отговор
    а бе и кухненския нож може да се използва за военни цели, аман от тенденциозни