Last news in Fakti

14 Април, 2014 16:47 1 004 2

Украйна кани мироопазващите сили на ООН за съвместна антитерористична операция

  • украйна-
  • русия-
  • напрежение

Напрежението в страната продължава опасно да се повишава

Украйна кани мироопазващите сили на ООН за съвместна антитерористична операция - 1
Снимка: AP/БТА

Украйна няма възражения спрямо съвместна антитерористична операция в източната част на страната заедно с мироопазващите сили на ООН.

Това е заявил временният президент на Украйна Олександър Турчинов по време на телефонен разговор с генералния секретар на ООН  Бан Ки-мун, предаде УНИАН.

Според Турчинов, ситуацията в източната част на Украйна, по-специално в районите, нао Донецк и Луганск, повтаря сценария разигран от Русия в Крим.

"Искам да изразя пълната си подкрепа както за Вас лично, така и на народа на Украйна. Можете да разчитате на Организацията на обединените нации като партньор. Ще направя всичко, което мога, за да намерим възможно най-скоро решение по мирен път " е обобщил генералният секретар на ООН.

 

Украйна може да проведе референдум за държавното си устройство заедно с президентските избори на 25 май, обяви днес Турчинов.

Той даде знак, че подкрепя национален референдум по въпроса дали бившата съветска република да стане федерация с по-широки права за източната част на страната.

Не сме против провеждането на национален референдум, който, ако парламентът одобри съответното решение, може да се проведе заедно с президентските избори. Сигурен съм, че мнозинството от украинците ще подкрепят неделима, независима, демократична и унитарна Украйна, каза Турчинов.

Напрежението се повишава

Напрежението в източната част на страната продължава да се повишава, след като днес изтече ултиматумът на властите проруските сепаратисти да освободят всички завзети административни сгради. Очаква се в източните области да бъде проведена мащабна антитерористична операция, а окупаторите да отговарят пред закона.

Същевременно сепаратистите в град Горловка назначиха свой началник на местното управление на милицията, предаде Обозреватель. На личния състав на поделението се представил подполковник от руската армия в Симферопол и след това представил новия началник Александър Фьодорович. Междувременно от сградата извели досегашния началник.

В източния украински град Славянск са пристигнали няколко военни камиона с подкрепления за въоръжените сепаратисти, съобщи Униан. По-късно в интернет беше разпространено видео, според което сепаратистите са завзели местното летище.

Камерите и фотоапаратите на журналистите, които са се опитали да документират събитията са били иззети.

Според медиите активистите притежават картечници, гранатомети и снайпери. По-рано неидентифицираните активисти заявиха, че са пристигнали в града от Крим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Taff Shitt

    10 0 Отговор
    Този изпушил сектант Турчинов вместо да дрънка глупости, да си събира багажа и да се качва на самолета за пиндостанленд, че вежливите въоръжени хора от Донецката Република идват за него!

    Значи според статията "сепаратистите" получавали подкрепления, а за това че престъпниците от киевската хунта прехвърлят РСЗОта и тежка артилерия към свободните зони в бившата източна Украйна нищо..... нито думичка! Или пък за, това че цели подразделения от армията на бившата Украйна минават на страната на народа, защото не искат да служат на бандеровците! Днес следобед това стори бригада от ВДВ в целия си състав.
    Въобще тежки дни настъпват за бандеровската банда!
  • 2 Монго

    6 0 Отговор
    Помооощ, "Путиносиха ни..."
Новини по държави: