Last news in Fakti

13 Април, 2014 15:41 3 136 23

Украйна започна силова акция срещу проруски активисти, има убити

  • украйна-
  • нападение-
  • проруски активисти-
  • убити-
  • ранени-
  • насилие-
  • славянск

Ръководител на операцията е Антитерористичният център на украинските сили за сигурност

Украйна започна силова акция срещу проруски активисти, има убити - 1
Снимка АП/БТА

Тази сутрин започна агресивна антитерористична операция от силите за сигурност на проевропейското украинско правителство. При нея загинаха и бяха ранени хора и от двете страни на барикадата, съобщават руските издания.

Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков съобщи за началото на силова операция в град Славянск, Източна Украйна, под ръководството на антитерористичния център на Украинските сили за сигурност.

Акцията беше организирана срещу проруски активисти, окупирали редица сгради в град Славянск, в източната част на Украйна, заяви украинският министър на вътрешните работи в страницата си във Фейсбук.

"От наша страна има убит офицер от Украинската служба за сигурност", написа Аваков и добави, че петима негови колеги са ранени.
"В редиците на сепаратистите точният брой на убитите и ранените все още не е установен", пише още Аваков.
Малко след започването на операцията протестиращите в Славянск също съобщиха за загинали и ранени. Проруските активисти завиха, че в редиците им, както и сред местните жители, вече има жертви и пострадали по време на спецоперацията на украинските сили за сигурност в града, предаде „Россия 24", позовавайки се на координатора на народното опълчение Вячеслав Руденко.

Той отбеляза, че сблъсъци с правоохранителните органи има на блокпостовете на входовете на града, където е разположена украинска бронетехника от Харков.

Вчера проруски активисти завзеха сградите на местното поделение на милицията и на службите за сигурност в Славянск, град с население от близо 100 000 души в Донецка област. Вчерашните атаки бяха извършени от въоръжени нападатели с камуфлажни дрехи без опознавателни знаци, които според АФП действали организирано.

Сценарият приличал на този, приложен в Крим, което създава опасения, че Русия може да използва като повод безредиците, за да се намеси отново на територията на Украйна.

Междувременно проруски активисти са окупирали кметството в източния украински град Мариупол, предаде Ройтерс. Градът е разположен на брега на Азовско море.

Протестиращите са влезли в сградата на кметството след многохиляден митинг в подкрепа на създаването на самостоятелна република в Източна Украйна. Милицията не се е опитала да попречи на окупацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    11 0 Отговор
    Ха, а сега кои са лошите...
  • 2 Easy ryder

    0 8 Отговор
    Добри,лоши сега товарищ Путин ще има повод за намеса.Панаира продължава.
  • 3 васил димчев

    12 0 Отговор
    Терористите от майдана провеждат антитерористична операция.

    Демокрация по американски.
  • 4 Десислава Димитрова

    1 14 Отговор
    сценария на руските служби е предсказуем.цели се пълна дестабилизация на украйна и компрометиране на проевропейските сили.след падането на първите жертви в един етнически конфликт изчезват задръжките и изплуват наи-тъмните страни на народите .за русия това е крайната цел .когато няма какво да кажеш чрез мира намираш аргументи през конфликта.
    и пак ще загубят обикновенните хора в русия и украйна.особено потърпевши ще са етническите руснаци в украйна който са манипулирани подобно на сърбите в хърватско и босна.

    Коментиран от #5

  • 5 васил димчев

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Манипулирани са обикновените хора в Европа от агресивните терористични действия на американските служби.

    Целта на америка е дестабилизация на Европа и заграбване на ресурси и евтина работна ръка.

    Колкото по слаби са Европейските икономики толкова по добре за агресорите от сащ.

    В украйна сащ натрапиха баптиският пастор турчинов и противопоставят католици срещу източно православни.

    Позорно е че тия световни терористи за втори път си позволяват да запалят война в центъра на Европа и платените им пропагандатори бълват лъжи и дезинформация.
  • 6 Десислава Димитрова

    0 11 Отговор
    добре,нека украйна бъде разделена .европа и америка да траят.нека украйнците загубят територия и нека бъдат наказани.надявам се това да успокои теб и приятелите ти путиновисти,но дори да се случи нищо добро не я чака русия с това и поведение.очаква я нова желязна завеса и изолация.прецедента които русия създаде е опасен за националната ни сигурност и ако мине ,той би стимулирал и ердоган да мисли в тази посока,но нали путин ще победи.това е важното за путиновистите тук.
    америка искала да дестабилизира европа и да ползва евтина работна ръка-тва сигурно е някакъв майтап!!!америка си има евтина работна ръка от аржентина до мексико барабар с китай ,виетнам и т.н. ,а единствената причина европа да я има икономически и политически през студената воина е америка.от нея се боеше чичко сталин и тя създаде плана маршал за европейско въстановяване.днес америка през нато пак е основния гарант за европейската сигурност.европа няма военни структури и ако не са сащ разни талибани биха се ебавали с нас без проблемно.
    не знам какви войни са палели американците в европа,но знам как деиства кгб в европа.дезимформацията и убийствата са основните и похвати.украинските фашисти все се канят да убиват мирни руснаци ,но фактите показват че жертвите са предимно сред тях.турчинов е като георги димитров ,но за георги димитров забравихте че е протестант що така?
    да ви кажа на всички путиновисти, че хора дето имат ленин и червеното знаме за символи са много по лош варянт и от привържен
  • 7 Десислава Димитрова

    0 11 Отговор
    от привържениците на хитлер,но и те като талибаните са обречени на неуспех поради непродуктивноста на философията която изповядват,лошото е че те виреят наи-добре при воина и наистина има опасност да изкласят в украйна.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Монго

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Ето ти да прочетеш за военните намеси на демократичните американци-http://antipropaganda.comxa.com/Woenni.html, че не ми се спори с ...
  • 9 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Ето ти да прочетеш за военните намеси на мирните американци-http://antipropaganda.comxa.com/Woenni.html , че нещо не ми се спори...
  • 10 Десислава Димитрова

    0 11 Отговор
    какво ми даваш сайтове извън конкретиката?американците убили кадафи и садам ,ужас!!!
    тва ли са твоите приоритети ?авганистан,сирия ,ирак,либия?само дето забравяш германия,холандия,белгия и наи-вече българия.ние сме нато ,ние сме европа и там е нашето място като територия култура и стремеж.заставайки зад путин и новото червено знаме вие заставате и против българския интерес.никоя друга страна в европейския съюз няма толкова много путиновисти радващи се на неуспеха на собствената си политика.нихилисти чиста проба!само не мога да разбера след този начин на разсъждение от де ви идва самочувствието на патриоти!

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 11 Монго

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Мило /извинявай за израза/, но ако не бяха руснаците сега щяхме да гласуваме за Ердооан /името е правилно изписано-по турски, владея го/. Никой в "Европата" не ни иска-прегледай думите на Чърчил /за банята и поздравите/, отделно, че "братята роми" ни докараха такъв "имидж", че ума да ти се зайде. прочети малко история /има сайт-http://nauka.bg/forum/index.php?showforum=4, предоставям ти го/. Не си падам по Путин /не ми е копал на лозето/. Но просто виж Украйна от кога съществува , като държава и по какви причини. Хайде малко интелект да вкараме в споровете. Иначе имам...8 роднини с американско гражданство +не така роднинския кумец и кумица /на ниво доктори и инженери/...и мога много да споря. Но има ли смисъл?
  • 12 Монго

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    А, и скъпо /пак извинявай за израза/, поразрови се из историческите форуми /и не само българските, ако владееш други езици/ и виж, какво щеше да бъде България /при разпределението по време на ВСВ на Европа между Чърчил и Сталин/. Не те знам от къде си , то сигурно ако беше станало на желанието на Чърчил, сигурно сега щеше да говориш друг език, и нямаше да знаеш каква си. Друге въпроса какво ни докара комунизма,"Коминтерна", Г. Димитров и "македонския въпрос", отплеснах се...Sorry
  • 13 Десислава Димитрова

    0 9 Отговор
    русия ни освободи от турците,но това едва ли оправдава путин в деиствията му.ние нямаме нужда да се комплексираме от освобождението ни всеки път като се сетим за русия.да англичаните в исторически план са ни били противници и имат скрупули спрямо нас,но света се развива .днес сме съюзници и стотици хиляди българи си изкарват хляба на албиона и сме икономически,политически и военни съюзници.
    само че не историята е определяща в момента ,а конкретиката .русия дестабилизира украйна и я разцепва .това е въпроса и адмирирането на тези руски деиствия е нелогично ,ако си българин независимо от историята и кой кого е освободил. и не се хаби да ме милосваш ,въпреки ника съм мъж.украйна е държава от образуването на ссср .встъпила там като такава и излязла като такава.

    Коментиран от #14

  • 14 васил димчев

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Деси да казваш на черното бяло е типично к..венска работа.

    Агресивни и престъпни са действията не на Путин а на службите на сащ извършили кървавият въоражен преврат в киев.

    Провокативни са действията на сащ изпратили военни кораби в Черно море въпреки че са подписали договор това да не се случва.

    Крим си беше автономна република с присъствие на Руски войски и те никога не са нахлували там.

    Узурпаторите от киев изпращат редовна войска срещу собствения си народ и това е обявяване на гражданска война .
    За това не е виновен нито Путин нито Русия.

    Ако американци са заплашени някъде по света от военни действия САЩ незабавно ще се намеси с военна помощ. Защо мислиш че Русия трябва да изостави своите да бъдат избити или прогонени от родните им домове.
  • 15 ярослав станчев

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Леле,мале,страшно е......
    кадафи,садам ,
    авганистан,сирия ,ирак,либия,германия,холандия,белгия и наи-вече българия......европа
    Всички имена в българския език,се пишат с голяма буква.Най-вече името на България.А "авганистан" се пише с ФЪ,не с ВЪ.-Афганистан.
    И после били евро-атлантици,били демократи и либерали.Майко-мила,вие не можете да пишете,душа,какво НАТО,какъв Европейски съюзи,какви демокрации бълнувате.
    Бягай да повтаряш училище,защото работата стана-"Чукча писател,чукча не читател"
  • 16 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор
    do14
    мислиш ли че след серия от лъжи можеш да получиш вярно твърдение?
    толкова неистина сглоби в тези няколко реда,че няма как да правиш изводи от тях.
    службите на сащ не са извършвали никакъв преврат.президента падна под натиска на местни демонстранти ,често срещано явление в нормалните държави .случвало се е и в българия.окървавиха го хора ,за които мнението на народа не е миродавно.хора от едно предишно време,свързани с червеното знаме и статуята на ленин и имащи офиси на улица люблянка в москва.както казах и в преден пост жестоките бандеровци и хитлеристи предимно мрът избивани от кротките и човеколюбиви путиновисти.може да провериш статистиката колко са убитите от двете страни за да се увериш кои са убииците и къде са убитите.
    американците могат да влизат в черно ,бяло и зелено море както и руснаците и няма никакви договори за противното.
    крим бе част от украйна ,която е окупирана в момента от русия .това е факт ,който дори руснаците не отричат. да окупираш територия на чужда държава е неприемливо,а да я анексираш ,е прецедент в европа след втората световна война и би могло да донесе огромни неприятности ако се превърне в практика.
    "узурпаторите" от киев се чудят как да излязат от положението без да се пролива кръв и до сега такава не се е проляла точно заради деиствията на "yзурпаторите".провери дали руснаците са правили опит да завземат немски танкове плашеики ги с леки автомобили през втората световна и ако не защо?
    американците не са светци оп
  • 17 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор
    американците не са светци определено,но в случая коментираме украйна и деиствията на русия.ако американците са постъпили някъде нечесно ,логиката ти е че и руснаците трябва да са нечесни ли?
  • 18 Десислава Димитрова

    0 5 Отговор
    do 15
    правописа ми не го бива ,но не виждам да ми опонираш по същество.в нета пиша на латиница и превеждам през кирилизатор и често се получават грешки,не използвам и главни букви заради кирилизатора.ти също си допуснал правописни грешки като си се правил на разбирач на българския език.използваш тирета дето не им е мястото .само не мога да разбера от де направи връзката, че хората които не използват главни букви нямат право да са в нато и европа?
  • 19 васил димчев

    5 0 Отговор
    Деси не коментираш главния играч в конфликта в случая САЩ защото действията са му престъпни и позорни.

    Факт е че в Киев така наречените протести бяха предвождани от посланика на сащ.

    Най големите лъжи са че Руски войски са нахлули в Крим. Това как да стане като те са базирани там от преди 150 години и никой не е искал и няма право да иска да се изнесат.

    И в момента терористите от майдана уж провеждат антитерористична акция а техните редовни войски преминават доброволно на другата страна защото не искат да служат на престъпници.

    Изпратиха кораби в Черно море въпреки че по международните договори ако техен боен кораб се задържи тук повече от 14 дни Русия има право да го атакува с ракети без да обявява война на сащ. И за пореден път добрата Руска душа постъпи човешки и само предупреди натрапника. Нищо че великите морски пехотинци изпаднаха в паники и бяха евакуирани в Румънско пристанище.Сега се лекуват при психотерапевти а 27 от тях са подали рапорти за напускане на армията защото безотговорните им началници им рискуват живота. Платените като теб твърдят като неб че щели да вкарат друг кораб а всъщност се чудят как да изведат този.
  • 20 Десислава Димитрова

    0 12 Отговор
    явно,пак пообърка нещата.американския посланник в украйна си има мнение ,но той не е първопричината за украинските протести.хилядите млади и не млади хора там искаха промяна в общата украинска политка.спонтанноста на протестите бе очевидна за всеки който ги бе следил. в тях участваха всякъкви от краини десни елементи до известни личности и спортисти.исканията на основната маса на хората бяха европейско бъдеще за украйна и излизане от посткомунистическия модел в които живурка тази страна над 20 години.това е истината за протеста.това което ме възxити при украинците в този протест бе тяхната непоколебимост.полицията ги би ,убива ,но те ставаха всеки ден по-силни.обикновени хора под снайпериски огън умираха и не се огъваха.това е велико и показва духа на този народ и никакъв посланник не може да го предизвика.
    за крим истината е, че това е руска етническа територия ,но част от украинската държава.наистина там има и руски военни бази,но те бяха с договори с украина и c определен статут.след акта на референдума и с путиновото решение тази територия е вече откъсната от украйна и е част от русия.демек русия анексира територия на друга държава,прецедент след парижката конференция 1947 година.европа е нехомогенна етнически и след този прецедент се отваря вратата за опасни практики в цяла европа.
    в черно море руските бази са много малко сравнени с натовските така че не виждам проблем американски военен кораб да дойде в българско,турско или румънско пристанище,което
  • 21 Десислава Димитрова

    0 12 Отговор
    българско,турско или румънско пристанище,което се е случвало многократно движеики се извън територялните води на русия .руските атомни подводници имат курсове непосредствено срещу ню йорк и вашингтон ,което не е накарало никои да ги атакува.
    в конвенционална война русия няма никакъв шанс срещу нато ,независимо бръснещия полет на руския самолет и твоите пристрастия.руснаците са корав и смел народ ,но войната е предимно организация и технология в което русия е далече изостанала.може да гледаш как руснаците воюваха в грузия заради абхазия
    и как воюват американците в афганистан ,ирак или югославия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: