Last news in Fakti

14 Април, 2014 09:48 2 458 0

Напрежението в Украйна ескалира

  • украйна-
  • русия

От своя страна Кремъл настоя за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Напрежението в Украйна ескалира - 1
Снимка: АП/БТА

Пълномащабна антитерористична операция на украинската армия е разпоредил временният президент и председател на парламента Олександър Турчинов.

В телевизионно изявление, излъчвано на живо от парламента, Турчинов посочи, че Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната.

До 9 часа в понеделник беше даден ултиматум за доброволно сваляне на оръжието. Междувременно украинските специални сили влязоха сутринта в престрелка с проруски сепаратисти в град Славянск, при която беше убит един офицер от службите за сигурност и петима представители на реда бяха ранени.

Турчинов пак обеща, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места.

Украйна е на крачка от гражданска война. Това заяви в неделя вечер пред журналисти в руския град Ростов на Дон бившият президент Виктор Янукович. Той подчерта, че страната се движи към банкрут и че народът никога няма да приеме диктата на националистите.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди в телефоенен разговор руския си колега Сергей Лавров, че Москва я очакват „допълнителни последствия”, ако не намали напрежението с Украйна и не изтегли войските си от границата.

От своя страна Кремъл настоя за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: