Last news in Fakti

16 Септември, 2014 09:03 1 390 0

СЗО: Овладяваме Ебола до 9 месеца

  • ебола

Президентът на САЩ Барак Обама хвърля 3000 военни срещу епидемията

СЗО: Овладяваме Ебола до 9 месеца - 1
Снимка: АП/БТА

Критичната епидемия от Ебола, която бушува от месеци в Западна Европа, може да бъде овладяна през следващите 9 месеца, предаде АП. Агенцията се позовава на съобщение от Световната здравна организация.

От Белия дом обявиха, че по-късно във вторник американският президент Барак Обама ще обяви план за изпращането на 3000 военни, които да помагат на властите от Западна Африка да овладеят ситуацията с разпространението на Ебола.

Контингентът ще участва в изграждането на нови медицински центрове за лечение и в обучението на лекарския екип. САЩ вече обявиха, че ще отпуснат нови $88 млн. борба с епидемията.

Инициативата на Барак Обама предвижда да се обучават около 500 медицински специалисти седмично, да се изградят 17 здравни центрове със 100 легла всеки. Освен това САЩ ще изградят координационен център в Монровия, Либерия, за да се улесни по-тясното сътрудничество между Америка и международната общност за справяне с епидемията. Освен това военните ще разпространяват медицински комплекти по къщите за ограничаване на бедствието. Предвижда се и провеждането на информационна кампания.

Стъпката идва след критиките към международната общност, че твърде бавно действа срещу епидемията. В понеделник президентът на Гана Джон Драмани Махама призова за по-бърза помощ от чужбина, за да се овладее разпространението на бедствието.

Заради разпространението на смъртоносната хеморагична треска в четвъртък ще се състои спешно съвещание на Съвета за сигурност на ООН.

Кризата продължава да се задълбочава, защото случаи на заразяване с вируса се наблюдават дори в райони, където неговото разпространение беше спряно, предупреди еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА