Last news in Fakti

29 Март, 2024 16:32 2 548 4

10-те най богати на протеини храни за хора със заседнал начин на живот

  • протеини-
  • белтъчини-
  • здравословно хранене-
  • заседнал начин на живот-
  • полезно

Лекар изброи 10-те най-богати на белтъчини храни, които не натоварват бъбреците при заседнал начин на живот

10-те най богати на протеини храни за хора със заседнал начин на живот - 1
Снимка: Shutterstock

Протеините са важен компонент на балансираното хранене и консумацията им е от решаващо значение за възстановяването на мускулите, производството на хормони и имунната функция. Адекватният прием на белтъчини е препоръчителен за поддържане на енергийните нива през целия ден, за растеж, развитие и възстановяване.

Консумацията на твърде много протеини обаче може да доведе до странични ефекти и да причини храносмилателен дискомфорт, а също така може да натовари бъбреците, особено при хора с вече съществуващи бъбречни заболявания. Препоръчително е да се консумират протеини в рамките на препоръчителните хранителни режими и да се разпределя равномерно приемът на протеини през деня, за да се поддържа оптимално храносмилане и усвояване.

"При днешния заседнал начин на живот поддържането на балансирана диета е от решаващо значение за цялостното здраве и благополучие. Макар че физическата активност играе важна роля при определянето на хранителните изисквания, осигуряването на адекватен прием на протеини остава от съществено значение за всички, включително и за тези с ограничени нива на активност," казва д-р Шайлеш Гондане, специалист по нефрология и ренална медицина.

"Включването на разнообразни богати на протеини продукти в храненията може да помогне на хората със заседнал начин на живот да посрещнат хранителните си нужди, като същевременно поддържат здравето на мускулите и цялостното благосъстояние. Не забравяйте да балансирате приема на белтъчини с други основни хранителни вещества и да поддържате здравословен, добре балансиран хранителен режим, за да оптимизирате здравословните резултати," добавя д-р Гондане.

Д-р Гондейн споделя 10-те най-добри храни, богати на протеини, специално подбрани за хора, водещи заседнал начин на живот:

1. Пилешко месо без кожа и кости: Пилешкото месо е многофункционален източник на протеини. То може да се похвали с висококачествено съдържание на протеини, като същевременно е със сравнително ниско съдържание на мазнини, което го прави отличен избор за тези, които следят за приема на калории.

2. Риба: Рибата е богата не само на протеини, но и на незаменими омега-3 мастни киселини, важни за здравето на сърцето и мозъка. Изберете разновидности като сьомга, риба тон или скумрия, за да увеличите приема на протеини и същевременно да се възползвате от предимствата на здравословните мазнини.

3. Яйца: Яйцата са пълноценен източник на белтъчини и съдържат всички основни аминокиселини. Независимо дали са варени, бъркани или поширани, яйцата предлагат удобен и достъпен начин да добавите протеини към диетата си.

4. Сирене: Сиренето може да бъде вкусно допълнение към ястията, ако си го позволите в умерени количества. То е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини, което го прави засищащ и хранителен вариант за хора със заседнал начин на живот, които искат да задоволят нуждите си от протеини.

5. Леща: Като богат източник на растителни протеини, фибри и различни хранителни вещества, лещата е идеална за тези, които търсят вегетариански или вегански варианти. Включете лещата в супи, задушени ястия или салати, за да получите засищащо и пълноценно с протеини ястие.

6. Боб: Независимо дали става въпрос за черен боб, бъбреци, нахут или боб пинто, бобовите растения са фантастичен източник на протеини за заседналия начин на живот. Те са богати и на фибри и сложни въглехидрати, които подпомагат храносмилането и осигуряват устойчива енергия.

7. Тофу: Произведено от соеви зърна, тофу е пълноценен белтък и е основен елемент във вегетарианските и веганските диети. Неговата гъвкавост позволява различни кулинарни приложения, което го прави отлично допълнение към пържени картофи, салати или сандвичи.

8. Ядки и семена: Бадемите, фъстъците, орехите, семената от чиа и конопените семена са богати на протеини и здравословни мазнини. Закусете с шепа ядки или поръсете семена върху кисело мляко или овесени ядки, за да увеличите приема на протеини през деня.

9. Гръцко кисело мляко: Кремообразно и засищащо, гръцкото кисело мляко е пълно с протеини, калций и пробиотици. Избирайте обикновени, неподсладени сортове, за да избегнете добавените захари, и му се наслаждавайте като закуска или като основа за смутита и дипове.

10. Киноа: Като пълноценен източник на протеини, киноата съдържа всичките девет основни аминокиселини, което я прави идеална зърнена култура за тези, които търсят протеини на растителна основа. Използвайте киноа като основа за салати, супи или като питателна алтернатива на ориза или макаронените изделия.

Важно е да се отбележи, че индивидуални фактори като възраст, състояние на хидратация, цялостен хранителен режим и основни здравословни състояния също могат да окажат влияние върху начина, по който приемът на протеини влияе върху функцията на бъбреците.

"Препоръките по отношение на приема на протеини трябва да бъдат персонализирани и да отчитат уникалните обстоятелства на индивида Както при заседналите, така и при активните хора могат да настъпят промени в бъбречната функция в отговор на приема на протеини, но въздействието може да варира в зависимост от фактори като ниво на активност, общо здравословно състояние и генетично предразположение.

Докато при хората със заседнал начин на живот може да се наложи да бъдат предпазливи по отношение на прекомерния прием на белтъчини, физически активните хора обикновено имат по-големи нужди от белтъчини, за да поддържат здравето на мускулите и тяхната работоспособност. Въпреки това, от съществено значение за всички хора е да поддържат балансирано хранене, да останат хидратирани и да се консултират със здравни специалисти за персонализирани съвети за хранене, особено ако имат притеснения относно здравето на бъбреците," казва д-р Гондейн.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    4 1 Отговор
    Протеин значи просто белтък в превод от английски. Има го в месо, яйца, мляко и така нататък. Имат аминокиселини в белтъците и в растителните разни липсват. Разни веганци трябва да ядът ядки. На разни продавани протеини не знам дали не бяха от настъргани кости, освен млечни и яйчни. Отдавна не съм гледал. Всичко си е до мярка.
  • 2 За размисъл

    2 0 Отговор
    Ами да - гръцко кисело мляко, щото българско , ама наистина българско вече няма. Освен ако не си го правиш в къщи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.