Last news in Fakti

23 Април, 2024 17:30 1 420 41

Проф. Кантарджиев предупреди: Вече се намираме в епидемична обстановка заради коклюша

  • тодор кантарджиев-
  • коклюш-
  • епидемична обстановка

Имунизационното покритие в нашата страна е сравнително добро, но някои чиновници не си свършиха работата последните 2 години. Личните лекари не подканяха активно родителите за ваксиниране, коментира още експертът

Проф. Кантарджиев предупреди: Вече се намираме в епидемична обстановка заради коклюша - 1
Снимка: БГНЕС

Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша. Това каза за предаването "Здравето на фокус" на Радио "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев във връзка с разпространението на коклюш в страната. Експертът подчерта, че решението за ваксиниране на бебета месец и половина след раждане, вместо след 2 месеца, както беше до момента, не е от съществено значение.

По думите му е много важно бъдещите майки да се ваксинират три месеца преди раждане, а още по-добре, ако при планирана бременност, го направят преди зачеване.

"Имунизационното покритие в нашата страна е сравнително добро, но някои чиновници не си свършиха работата последните 2 години. Личните лекари не подканяха активно родителите за ваксиниране. Не се говореше, че трябва много да се внимава с новородените и че майките преди да забременеят трябва да се ваксинират. Това са причините в момента да има разпространение на заболяването", каза експертът.

Проф. Кантарджиев призова семействата, които очакват бебета, да се ваксинират, включително и бабите, и дядовците, ако са в контакт с бебето. Според експерта е добре първите 40 дни след раждане бебето да е само с майката.

Рискови групи са и възрастни хора с хронични заболявания, подчерта още професорът.

"Най-горещо съветвам тези, които очакват в семейството новородено, както и баби и дядовци, които ще помагат за отглеждането да се ваксинират. Възрастни, които имат съпътстващи заболявания, също могат да се ваксинират. Ваксината е с ниско антигенно съдържание. Тя помага на възрастните, които са ваксинирани преди години, да си изградят траен и качествен имунитет“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Експертът обясни, че дъждовното време ще стопира бързото разпространение на коклюша. Според него е добре през следващите две седмици пропуснатите деца да бъдат ваксинирани, защото при сухо и топло време заболяването се разпространява много бързо и лесно.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    27 4 Отговор
    Да бе !!! Откакто преместиха Козяшките лаборатории от Украйна в България , така ще е ! Този коклюш не ще да е баш коклюш , защото ние сме имали и виждали коклюш и предни години !!!

    Коментиран от #5, #26

  • 2 др Гей Билтс

    20 2 Отговор
    Вече са преетикирали Файзерките.. Яко ще се мре!
  • 3 Бай Шиле

    15 1 Отговор
    Професоре, ти с ракия ли ще бориш епидемията бре?
  • 4 животът в БГ е мъка

    10 1 Отговор
    И каква стана тя? Мъжете боцкани при мобилизация, жените чак като родят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кака Наска Байконурова

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варненец":

    Ако беше кръгла, Вова като метне атома, цунамито щеше да ви прескочи.
  • 7 Сталин

    13 2 Отговор
    В хода на Съвета по Евгенетика в рамките на СЗО през 2009 година Хенри Кисинджър каза:
    "Когато стадото приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ИГРАТА Ще Бъде ЗАВЪРШЕНА! Те ще приемат ВСИЧКО -Насилствено Донорство на Кръв или Донорство на Органи- и това всичко за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Ние можем Генетически да Модифициране ДЕЦАТА И ДА ГИ СТЕРИЛИЗИРАМЕ-- за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Контролирайте ума на овцете! И Вие ще може да Управлявате Стадото!Производителите на Ваксини ще Заработят Милиарди,и Много от Вас ,присъстващи днес в тази зала ще бъдете Инвеститори! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЕЧЕЛИВШ ХОД! Ние ще разредим Стадото -А ТЕ ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ЗА УСЛУГАТА ПО ТЯХНОТО УНИЩОЖИНИЕ."
  • 8 Сталин

    14 4 Отговор
    В Сащ има вече пропаганда за новия вирус който ще бъде 100 пъти по смъртоносен от ковид това ще бъде началото на новата пандемия ,самолети от Канада и Мексико ще разпръснат новия вирус за който беше писано миналата седмица в Сащ ,един фермер хванал птичи грип от крава ( и това е истина) изглежда петела е опрашил кравата и я заразил с птичи грип ,но както и да е ,след няколко седмици много хора ще паднат болни и СЗО ще обяви пандемия в Сащ и след още няколко месеца пандемията ще се разпространи по света и СЗО ще обяви глобална пандемия от птичи грип,и започва бизнеса с еврейските ваксини и този път никой няма няма да има право да излиза от вкъщи ако няма инжекция с еврейската помия и вратите на Кауфланда няма да се отворят ако не си сканираш QR кода на ваксин сертификата ,след масова и насилствена ваксинация ще оцелеят само 1 на 1 000 000
  • 9 Урсула съм

    7 2 Отговор
    Да позная, и за тая кихавица ще са необходими бустери?
  • 10 А мангъра каза, че нямало смисъл

    6 6 Отговор
    От ваксини защото ваксинираните не се разболявали, а само пренасяли болестта. Поредният мангъризъм, все едно неваксинираните и разболели се не я пренасят. Ей такива ги е събрал костя

    Коментиран от #18

  • 11 коментар

    9 1 Отговор
    Според новините от сутринта имаме 317 потвърдени случай на Коклюш за цяла България.
    Май сме далече още от епидемия. Но все пак са много. Защо?
    Да не би защото вече приемаме за доказателство PCR тест за Коклюш?

    С PCR откриваме някаква последователност, за която твърдим, че е част от Коклюш бактерията.

    Как доказваме, че има живи бактерии в тестваното лице и че тези бактерии могат да се размножават?

    И много моля спрете с тези глупости за "безсимптомно болни", които трябва да се карантинират.
    Или си болен или не! Доказва се за 3 дена с Посявка.
    Папая тест е за други цели.
  • 12 свидетел

    9 0 Отговор
    една забравена болест от 60-те ! май нещо я окъсаха ваксьорите и заработват кинти !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ХАХАХА

    5 1 Отговор
    Абе да ви кажа коклюша хич не е безобидни болест . Синът ми беше на 10 месеца ,84 година ,когато по медицински причини не беше ваксиниран с 3 ната ваксина дифтерия тетанус коклюш и беше доста страшно ,добре че тъщата беше лекарка ,та нещата се овладяха. Има и бабини девитини да пие болния магарешко мляко или да се качи високо в планината.
  • 15 плевен

    4 3 Отговор
    Чета горните коментари и си мисля, че децата на всеки сигурно са си заслужили родителите с нещо. Що пък да не ги хване магарешка кашлица? Вашите деца са във въшите ръце. Не ги ваксинирайте.
    Вчера на детската площадка едно момиченце си строши или спука ръката /според мен/. След десет минути дойде баща му. И ми каза, че няма да позволи да облъчват детето му с Рьонтген заради някакво натъртване. Преди години сигурно щях да му заразправям как зарастналите кости може и да не се срещнат. Сега обаче си замълчах, защото отдавна съм научил, че на простите хора не бива да се обяснява.

    Коментиран от #17, #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ХАХАХА

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "плевен":

    Не знаеш колко си прав ,но сигурно си на доста години ,за да си стигнал до този извод.
  • 18 Име

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "А мангъра каза, че нямало смисъл":

    Смешник сте!
  • 19 бай Коста

    7 0 Отговор
    Този морж да каже как бежанците донесоха тези болести а да не се правят на луди защо ги нямаше едно време бе пацоранко
  • 20 Буквоядец

    7 0 Отговор
    Много грешки и много глупости изръси този пенсионер по време на НОЩ! Сега берем плодовете !
  • 21 Вироз

    0 2 Отговор
    Броди някакъв. Деца кашлят масово. Боледуват, уж се оправят, повтаря ги и потретя. Но, всичко било наред.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор
    Не видях лекар,който да му е ясна каква е клиничната картина на "Магарешката кашлица"!!!Магарешката кашлица,е микроб,който атакува Трахеята и се загнездва в долната част на трахеята там където са разклоненията за връзките към двата дяла на белия дроб!Пиша белия,а модераторът...Берия......Та Първо много трудно е на лекар да установи Коклюш.Ако някой кашля може да установи сам по кашлицата си,че това не е нормална кашлица....Аз никога не кашлям....Миналата година , октомври ноември се разсополих и закашлях....сега мога да кажа,че звукът на кашлицата ми ме ОЗадачи,но....нямах база за сравнение и Вярвах ,че 3 тройната ми ваксина пази...Аз не знаех какво е коклюш...Сега мога да ви кажа ,над половин година след това имам остатъчни симптоми на тази гадост,а сам я разкрих,че е магарешката някъде около среда на януари......Не взех мерки,освен за пречистване си направих сам лекарство.Моите илачи са с Катран и сяра и не са за всеки.Мога да викажа....пазете се ,пазете и децата си!това е изобретени е от кремълските лаборатоии и след време,когато станат московия ще се заговори,а сега само такива като мен,смеи хора го пишат!
  • 23 не си разбрал играта

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "плевен":

    Целта тук не е само да увеличат ваксанационното покритие (наскоро споменаха за 92% - най-високо за Европа). Нищо, че така си говорят. Идеята е да страхуват родителите и те да приемат периодично тестване, карантиниране, онлайн обучение и всички екстри от предишната страшилка. Затова се натискат да използват за "доказателство" PCR, вместо Посявка и теоретично доказателство за верига от бактерията, вместо наличието на жива бактерия в Посявката.

    И се започва един безкраен цикъл, много тестове, достатъчно положителни, карантини, мерки, маски, изолация, нов интернет сайт Коклюш.бг и т.н.

    Има ли държавен орган, който да е сертифицирал тези Коклюш PCR тестове? Каква методология е използвана?
    Какво количество е тествано - дали е достатъчно голямо, за да се приеме за вярно?

    Супер просто е. На всеки с положителен PCR тест се взима задължително веднага и Посявка и така след сто случая вече имаме реален приблизитилен процент на точност на тестовете. А не каквото каже производителя и сертифициращата му компания, които "случайно" са собственост на едно и също лице.

    Коментиран от #29

  • 24 До лен

    2 0 Отговор
    Да ти отрежат най-милото и сам да го поемеш с дръжката на лопатата!
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор
    Не знам каква е играта.Знам,че магарешката върлува от много време,а сега наште заговориха,защото от над 3 месеца е пандемия във вси страни ,които се бият срещу кремъл.Трябва да си ........за да не се досетиш от-де е дошло!Обясних ви като ви смятам,за ....хора.....преди колко време и както ми пожелавахте,може към Димитровден заедно с просията да си отиде от мен и тази гадост!Още не съм този,който бях преди "Магарешката"!
  • 26 Карантина

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Колко ли си стар щом си виждал коклюш? Коклюшът бе победен през социализма с имунизация, беше една от победите за преодоляване на детската смъртност. Не случайно чак сега повече от 30години след социализма пак "дойде", мисля, че проблем са ваксините, а сме в XXIвек. Какви ваксини, от къде, от кого произведени са никой не се интересува никой дори не повдига въпроса.

    Коментиран от #27

  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Карантина":

    Ваксинирам съм с 3 социалистически ваксини.на 66г близо,още имам следи от магарешката,която ме хвана начало на ноември миналата година.......това е микроб,който е модифициран.Докторката ми ,тоест дъщеря ми ,ми каза по новите технологии:Ваксините ти са ...Остарели та затова.....Гледайте да се пазите и си пазете децата.Оказва се,че АНТИбиотика спасява...И в този случай!Аз тенденциозно не взех,защото го открих коклюша чак .........януари тази година.И в Германия кашлят---Специфично,когато бях ноември и на летището в Базел също....Кашляха специфично...
  • 28 Директно:

    3 0 Отговор
    Зле изглеждаш, алчен, платен кукумицин.... Отвъдното явно те зове!!! Ега по-бързо се разкараш.....
  • 29 Стига с тези посявки

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "не си разбрал играта":

    В 21век сме не в 19. Посявка се прави само за антибиограма и за прецизно диференциране на щама. Другото е анахронизъм.

    Коментиран от #30

  • 30 псевдо наука

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Стига с тези посявки":

    Анахронизъм, ама след 3 дена Посявка Коклюш бактериите пеят Гангам стайл и танцуват пред микроскопа.
    PCR не само не може да докаже, че има цяла бактерия, а даже и дали е хванал 5% или 95% от бактерията.

    Дори и PCR да познае наличие на търсената бактерия, не може да каже дали тя е жива, тоест дали човек е опасен и трябва да се карантинира.
    Нарушен е основен принцип на правото - невинен до доказване на противното.
    PCR твърди: болен и заразен до доказване на противното.

    От статия в началото на Ковид ерата, когато още нямаше закони за дезинформация (м.Септември, 2020 г.):
    "До 90 процента от заразените с коронавирус всъщност не се разболяват и не представляват опасност за другите. Това заявиха експерти от САЩ въз основа на резултатите от многоетапен експеримент в три щата. Резултатите от изследването са публикувани в The New York Times."

    И с Коклюш тестовете ще е същото. Тестове платени от нашите данъци, псевдо болни, карантини, изолация на здрави хора, онлайн затъпяване на цели класове. И това заради един предполагаем (не доказан, защото сме в 21-ви век и "вярваме в науката") случай на Коклюш в училището, "доказан" с PCR тест.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.