Last news in Fakti

Търси се председател на агенцията на ЕС за борба с прането на пари, която влезе в сила днес

Кандидатите трябва да подадат документи до 8 юли

Jun 26, 2024 17:26 41

Търси се председател на агенцията на ЕС за борба с прането на пари, която влезе в сила днес - 1

Регламентът, който определя създаването на новата агенция на Европейския съюз за борба с прането на пари, влезе в сила днес и вече се търси първия председател на ведомството, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Кандидатите трябва да подадат документи до 8 юли, за да оглавят базираната във Франкфурт агенция, в която се очаква от догодина да работят около 430 души.

По-рано тази година ЕС реши, че централата на агенцията ще е във Франкфурт. Досега не съществуваше общоевропейски орган за борба с прането на пари.

"Изпирането на пари и финансирането на тероризма са основни проблеми за ЕС. Те създават големи рискове за икономиката на ЕС и финансовата система, както и за сигурността на гражданите на ЕС", се казва в съобщението, с което се обявява и търсенето на председател на агенцията.

Европейската комисия има за цел да определи финалния списък, в който трябва да има поне двама кандидати, като окончателният избор ще се извърши до началото на 2025 г. Германският министър на финансите Кристиан Линднер лобира за разполагането на агенцията във Франкфурт, където вече се намират Европейската централна банка и застрахователния надзор на ЕС. Линднер заяви в "Екс", че днес е направена важна стъпка в борбата с изпирането на пари. "Честните граждани и честните бизнесмени са ощетени, когато мафиотски кланове са в състояние да перат пари в големи мащаби", каза той.