Last news in Fakti

Руският напредък поставя под риск мините край Покровск

Заплахата от окупация може да доведе до спад в производството на стомана и икономически загуби за Украйна.

Oct 16, 2024 13:09 33

Руският напредък поставя под риск мините край Покровск - 1

С приближаването си към стратегическия център за доставки, град Покровск в Източна Украйна, руските сили се доближават и до мина за коксуващи въглища, която захранва жизненоважната стоманодобивна индустрия на страната, пише "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Руските сили са на 12 км от града и разполагат с повече войници и оборудване. Хиляди жители са избягали, а съществува риск ключови пътни и железопътни връзки с други градове да бъдат прекъснати.

На около 10 км западно от града се намира мина, която добива специален вид въглища, използвани за производството на кокс – основен елемент в производството на стомана. Стоманодобивът е на второ място след селското стопанство по приходи в твърда валута за Украйна.

През първите осем месеца на 2024 г. износът на метали е на стойност почти 2 милиарда долара. Олександър Каленков, ръководител на украинската асоциация на производителите на стомана, предупреди, че загубата на мина Покровск – единственият местен източник на коксуващи въглища – може да доведе до спад в производството на стомана. Според него, ако мина Покровск бъде загубена, производството може да намалее до 2-3 милиона тона стомана годишно, в сравнение с предвидените 7,5 милиона тона за тази година.

Анатолий Старовойт, ръководител на асоциацията Ukrkoks, заяви, че през 2023 г. Украйна е произвела около 3,5 милиона тона кокс, използвайки въглища, добивани изцяло в Покровск. Старовойт посочи, че вносът на въглища ще бъде труден, особено по море, поради военни рискове и ограничения на пристанищата, които са проектирани основно за износ, а не за внос. Това би увеличило производствените разходи за стоманодобивната индустрия.

Алтернативни доставки могат да бъдат осигурени от САЩ или някои африкански държави, но те няма да са достатъчни. Производителите на стомана в Украйна се опитват да намерят алтернативни източници на коксуващи въглища, като в случай на окупация на мините в Покровск, вносът ще бъде неизбежен и ще направи украинската стомана по-малко конкурентоспособна.

През януари-август 2024 г. страната е произвела над 4,3 милиона тона валцована стомана, от които 66% са били изнесени, основно в страни от Европейския съюз.

На 13 октомври Русия съобщи, че е превзела село Михайловка в Донецка област, близо до град Покровск. Ръководителят на градската администрация на Покровск, Сергей Добряк, заяви на 4 октомври, че руските военни са на 7 километра от града, а 80% от критичната инфраструктура е повредена.

Според подполковник Янек Кеселман от естонските сили за отбрана, украинските военни може да бъдат принудени да напуснат Покровск до края на годината.

На 1 октомври руските сили превзеха друг стратегически важен град – Угледар.