24 Септември, 2015 10:13 10 366 30

САЩ подхващат и 3.0-литровите дизели на VW

  • volkswagen-
  • epa-
  • екология-
  • дизелгейт

Щатската Агенция за защита на околната среда (EPA) започва тестове на 3.0-литровите турбодизелови двигатели на Volkswagen след избухването на скандала с манипулациите на показанията за вредни емисии на 2.0-литровите волфсбургски мотори, съобщава в Twitter Дейвид Шепардсън от The Detroit News. Журналистът цитира свой информатор от агенцията.

В САЩ трилитровите TDI се монтират на Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Q7 и още няколко модела на Audi. От EPA подозират, че немците може да са инсталирали лъжливия софтуер, заради който ги грози гигантската глоба от $18 млрд., и на тези двигатели.

На 18 септември EPA обвини германския концерн в манипулация на данните за изпусканите от 2.0-литровите TDI вредни емисии с помощта на специален софтуер, който включва системата за пречистване на токсичните газове на пълна мощност при проверка. От Агенцията обявиха, че по време на тестовете вредните вещества са съответствали на нормите, но в ежедневната си работа същите мотори изпускали от 10 до 40 пъти повече азотен окис от позволеното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А С КАКВО

    4 0 Отговор
    ДА ГЛОБИМ САЩ ЗА ЛЪЖЛИВИЯ ИМ СОФТУЕЪР КОЙТО МОНТИРАТ В СВЕТОВЕН МАЩАБ КРЪСТЕН АРАБСКА ПРОЛЕТ
    УКРАИНСКА РЕВОЛЮЦИЯ И ТЛНЛ
  • 2 ВАЗ 2101

    0 1 Отговор
    VW КЕНЕФИИИ
  • 3 comment

    0 1 Отговор
    Лека им пръст на ФВ!

    Коментиран от #4

  • 4 VWandMercedes

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "comment":

    Лека им пръст на САЩ защото глобят ли ги с 18млрд. бъди сигурен, че това ще прелее чашата.И без туй на европа и писна от санкциите срещу Русия да не говорим за скандала с подслушването на Меркел.
    Много агресивни станаха и то към Европа американците.

    Коментиран от #18

  • 5 Wow

    4 1 Отговор
    Аз пък съм убеден, че това е скалъпено от американските производители на автомобили, защото VW много дръпнаха на техния пазар, и сега ще си компенсират изоставането с тези свежи парички! И защо винаги се откриват такива неща след няколко милиона продажби а не веднага, явно нещо в техните уж много стриктни проверки куца. Скоро имаше и друг рекорден иск към японски производител, затова не защитавам VW, ами изобщо прозизводителите изън САЩ!
  • 6 Хах

    0 0 Отговор
    Дръпнали били...хахаха. Те бележат спад. Кого и за къде са дръпнали? Данни?
  • 7 гост

    0 1 Отговор
    А техните дизели колко азотни газове отделят? И това дали са слъгали или по принцип изхвърлят високи стойности какво значение има, след като отровните газове биват изпускани в атмосферата? Има смисъл ако казват, че не изпуска, както е Тесла, а в действителност тя да има някаква токсичност. Нито ги субсидират, за да искат глоба, нито нищо. Нека първо тестват по този начин всички дизелови двигатели и после да кажат кой и колко ще бъде глобен, на този етап е безсмислено.
    При все че това е повече удар по директора на ФВ, а не заради екологията. Продължават да продават огромните си и лакоми пикапи, но забраняват дизела с 5 пъти по-нисък разход на гориво. Трябва да се сравни на километър колко отделят, а не на литър изгорено гориво.

    Коментиран от #26

  • 8 Julio

    0 0 Отговор
    Гледам целият фен-клуб на ВАГ се изредил да търси конспирации за "лошите" американци. Кътайте си гоуфовете щото ако ги резнат както им се полага в Щатите може да се окаже че карате наистина уникати от един изчестващ вид...

    Коментиран от #9

  • 9 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Julio":

    Конспирацията е ясна,ВАГ са правили тарикатлъци и сега си носят последствията.А американците май напоследък режат наред,не са само ВАГ.Миналата година порязаха Хонда със 70 млн. долара глоба.Миналата седмица избомбиха и собствения си ГМ с почти милиард.А за историите с Тойота да споменавам ли???Редовно си цицат и Форд с всякакви акции.Крайслер така го резнаха,че се наложи да се съюзява с ФИАТ,за да оцелее.И корейците гризаха дървото май.Много стриктни тез американци бе.Ама не щат да подписват никакви международни споразумения за опазване на околната среда,а?Що така???

    Коментиран от #10, #20

  • 10 Julio

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ярослав Станчев":

    Щото не може никой да им налага отвън кое е добре за тяхната екология и техният въздух. Както и за каквото и да било друго да им налага мнение. На това се основава цялата не много дълга американска история, както и успеха им във всякакви сфери които се сетиш.
    И като се замислиш са си прави - може ли спогодбата от Киото да гарантира че в произволен американски град въздуха ще е чист и годен за дишане - ми не. Но ако осъдиш замърсителя на въздуха и му треснеш глобите ще гарантираш ли чист въздух - твърдо да. Факт е че САЩ е една доста по-чиста страна от много други които спазват споразумението...

    Коментиран от #12

  • 11 kpematop

    0 0 Отговор
    EGR-a nekoi e bil sprel...
  • 12 Ярослав Станчев

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Julio":

    Хубаво,че не искат никой да им налага каквото и да било,дори заслужават уважение за това.Ама защо те налагат на останалия свят собствените си възгледи и изисквания?И когато не си съгласен с тях знаем какво става и как завършва спора.
    Когато добиват шистов газ в чужди държави няма по-екологична технология,но в собствената си държава избягват да го правят.Когато вадят чуждия нефт пак така,супер екологични са нали?Обаче в САЩ не дупчат безразборно и не осират екосистеми и територии,нали така?Значи целия останал свят е прос,защото спазва международното споразумение за опазване на околната среда и въздуха,само американците са тарикати и не спазват,понеже не може никой да им налага каквото и да е.Ми то така е много лесно да се живее.Малко става като оня лаф-моето си е мое,а чуждото е общо.

    Коментиран от #16

  • 13 СМЪРТ-ЗА- ТУРЦИТЕ

    0 0 Отговор
    Някой се опитва да срути немската икономика, сигурно не са удобни на хамериканците, както не бяха и гърците !
    Иначе, че ваг са кенефи-кенефи са !
  • 14 Julio

    1 0 Отговор
    Виж не само американците са тарикати. И много други са тарикати. Основният ни проблем е че ние не сме тарикати и за това американците са ни най-малко виновни. Между другото те никъде насила не дупчат за шисти - правителствата на разни държави сами им дават възможност или не. Да не би САЩ силово да е наложил на Китай да им бъде подизпълнител в най-мърлявата част на производствата - щото и това е факт (не съм ходил в Пекин но поне двама независими един от друг хора са ми казвали че ако въздуха е само розов трябва да си щастлив че чисто - в противният случай може да е в цялата гама на дъгата)...
  • 15 Гост

    0 1 Отговор
    то всеки един двигател на всеки един производител, ще дава разлика в реални условия и на тестовата площадка, не само за вредните емисии, но и за разхода на гориво, мощността и т.н.
  • 16 Julio

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ярослав Станчев":

    От друга страна погледнато и немците от ВАГ са тарикати. Инвестираха огромни средства и време в дизеловият двигател и очакват тоя ресурс да им се върне. За това им трябва и американският пазар - лошо няма дотук. Гепиха ги че лъготят - това е лошото. И тук геополитика няма - има нещо което като българи не можем да го разберем - правилата се пишат за да се спазват - особенно ако това късае здравето на нацията...
  • 17 аз

    2 1 Отговор
    Краварите ги хваща вече мног яд,че немогат да направят ефективен дизелов мотор за кола под 6,2 л и почнаха да нападат концерн номер 1.Първо 2.0TDI сега и 3.0..А за V10 TDI какво ще кажете???Никога няма да догоните европеските марки като развитие и срещу тях да тръгнете...
  • 18

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "VWandMercedes":

    Европа е минало, американската тояга се разпорежда вече тука. Пак сме прецакани, влезнахме в Европа в началото на края и....
  • 19 Цветомир Попов

    1 1 Отговор
    Ваг-вия дизел е не екологичен а другите дизелаци са Ок. Тва всичкото е няква постановка... Щатите са основен пазар не само за VW така, че много фирми имат интерес Волфсбург да намали пазарния дял в САЩ. Колкото до това колко е еко TDI за масата пишещи под мен ще кажа , че бензиновите двигатели отделят много по вредни вещества от дизеловите мотори. Това , че не ги виждате не означава , че се безвредни.

    Коментиран от #23, #29

  • 20 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ярослав Станчев":

    Абе, Ярославе, аз вчера писах ли за Адблу? Система, която превръща азотните газове в обикновен азот и вода. Е, какво се оказа накрая?! А някой невъзпитан ми беше насвяткал минуси, щото не било верно! Е, и в статията го пише - верно ли е или не е?!
  • 21 асдфгххх

    0 0 Отговор
    Американците защо не си гледат техните бараки с по 5 литра мотор, а се захващат с европейските. Най-продаваната кола там е пикап Ford F-150 после немците са им виновни за замърсяването.
  • 22 асдфгххх

    1 0 Отговор
    Добър е бил първоначалния замисъл на тези еко норми и щуротии, но вече са изопачени и всеки се опитва да направи пари от това. В конкретния случай проблема не е, че се замърсява околната среда, а просто някои влиятелни личности не са си получили парите от фирмите производители.
  • 23 Дошо

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Цветомир Попов":

    Изказването ти е тотално некомпетентно.Всичко, което си написал е точно обратно на истината и буди насмешка.Не се излагай повече.

    Коментиран от #25

  • 24 Дошо

    1 2 Отговор
    Всеки човек интересуващ се от атомобили знае, че двигателите на СОЦваген са най-големите боклуци само форумните не могат да го възприемат като доказателства за това им се навират в муцуни ежедневно от цял свят.Абе, аз не ви ли говоря това от години?
  • 25 Цветомир Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дошо":

    Моля те изкажи се компетентно за да се образовам!!!
  • 26 ждяш

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    а на теб кой ти каза , че се изчислява на литър а не на километър . преди да се запишете с поредния коментар , ЧЕТЕТЕ !
  • 27 анчо

    0 0 Отговор
    Вярно е за Volkswagen че немогам да правят качествени двигатели след 2002г.Изпробвал съм много двигатели на Volkswagen и нито един неми е допаднал.Последния път пемонтирах тръбичката на EGR клапана на един Golf 2.0 TDI 140 коня и ме заболя сърцето като ми казаха каква е цената на тръбичката.Това неса коли,това са КОШНИЦИ за лапета които обичат Немските ТАРАТАЙКИ.Вземете си Peugeot 308 и си решете проблема един път завинаги,качествени,евтини и т.н.

    Коментиран от #28

  • 28 Цветомир Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "анчо":

    По правописа ти разбирам, че си много компетентен!
  • 29 опсмопсус

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Цветомир Попов":

    Браво колега, много добро изказване!
    Бензиновите двигатели били по-вредни.
    Ти си гений бре, пренаписа историята на двигателите.
    Ваг-ните имат само 2%дял в САЩ!
    Друга е политиката, за дестабилизация на немската икономика, не на пазарен дял!

    Коментиран от #30

  • 30 Цветомир Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "опсмопсус":