Last news in Fakti

11 Ноември, 2014 21:23 2 612 3

ЕК ни глоби със 160 000 лв. за туристическото лого

  • лого-
  • роза-
  • туризъм

Консорциумът създаде лого, в което има слънце, море, чадър, но то не бе харесано от обществеността и от Съюза на българските художници

България е санкционирана от Европейската комисия със 160 000 лева за проекта за туристическо лого и бранд на страната, които така и не бяха приети. Предложенията вече почти две години не се ползват.

Санкцията е в размер на 10% от средствата, платени за проекта за туристическото лого и бранд на страната, които така и не бяха приети и вече почти две години не се ползват, съобщи в. “24 часа”, като цитира отлично информирани източници.

Поръчката за изработване на туристически бранд България бе спечелена през януари 2013 г. от “Обединение за бранд България”. Цената бе 1,6 млн. лв. с ДДС. Финансирането е от Оперативна програма “Регионално развитие”.

Консорциумът създаде лого, в което има слънце, море, чадър, но то не бе харесано от обществеността и от Съюза на българските художници и така и не задейства. Други пък видяха в логото прилика с това на Киргизстан.

Експертите от Министерството на регионалното развитие са направили одит на проекта и са предложили първоначално 5% финансова корекция.

След одита на Европейската комисия обаче поисканата от техните специалисти финансова санкция е станала 10% от стойността на проекта, съобщиха източниците.

Сумата трябва да бъде платена от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, което е организирало търга. Сега обаче, след разделянето на ведомството на три, вероятно санкцията ще бъде прехвърлена към Министерство на туризма.

Освен изработване на лого и слоган проектът на “Обединение за бранд България” включваше и анализ на туризма ни като цяло и определяне на конкурентните пазари. Тогава управляващите туризма заявиха, че сме спестили близо 1 млн. лв. при търга, тъй като финансирането от Брюксел за проекта бе 2,8 млн. лв. Освен основното бяха изработени и 10 продуктови лога за различните видове туризъм, но и те не се ползват.

След скандала с новото лого и досега на всички международни туристически борси, на брошурите на туроператорите и на билбордовете, с които участва България по света, е старото жълто- оранжево лого с розата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостът

    0 0 Отговор
    Какви са теа глупости бе !!! И това ли о.раха БСП-то ??
    Между другото логото е много хубаво (видял съм го) и е много по-хубаво от старото, горе на снимката, дето е като резливо кравешко л..но !!
    Не ми е ясно кой не го е харесал !
  • 2 бг е мафия

    0 0 Отговор
    Как не се накрадоха тия , иде ми да им ги натикам тия 2 милиона в устите, дано се задавт.
  • 3 продължават да крадат

    0 0 Отговор
    ми то си пише бе чети ес глоба 160000 лв и няма лого пък са изхарчени 2.8 млн лв аиде нови 3млн за лого