Last news in Fakti

6 Януари, 2015 15:49 4 654 5

Морфов щял да реши кога да направи изявления за новия пост

  • александър морфов-
  • директор-
  • народния театър-
  • протестите-
  • вежди рашидов

Името му вече стои под длъжността директор в сайта на Народния театър

Александър Морфов е помолил журналистите да имат търпение и да не бъде безпокоен, тъй като в момента репетира усилено, съобщиха за Факти.бг от Народния театър. На сайта на театъра, в раздел „Контакти“, името му вече стои под званието „директор“. Той самият в най-скоро време щял да реши дали да излезе с официално изявление по назначението си, дали да покани пишещите братя и да ги запознае с новия си статут и новия си проект, или да го анонсира по някакъв друг начин.

Вчера от Министерството на културата обявиха, че със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов Александър Морфов ще ръководи академичната трупа до провеждането на конкурс за длъжността директор. От пресцентъра на МК не можаха да уточнят дали той вече е подписал заповедта за назначение. Обясниха обаче, че предишният проекто-директор Емил Бонев, за когото на сайта на министерството се появи същото съобщение преди празниците, първоначално е приел, а впоследствие, когато вече е трябвало да подпише заповедта си за назначение, е размислил и се е отказал. Според тях, при Морфов такъв проблем нямало, след като вече на сайта на Народния театър „Иван Вазов“ е обявен за директор. От трупата твърдят, че той не им е казвал сега нещо специално, тъй като го познават и няма защо да им се представя, но знаели, че вече им е шеф.

По време на протестите на арт гилдията срещу кандидатурата на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия за култура и медии Морфов беше в първите редици. Тогава той заяви, че подава оставка като главен режисьор на трупата, тъй като не върви да заема държавна длъжност, щом не е съгласен с държавната политика в тази сфера.  И каза пред медиите: „Аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие". И още: „Очакванията ми? Целият кабинет да подаде оставка... Моят протест от самото начало не беше срещу Бинев и неговата личност, а срещу политиката на културен геноцид, която води правителството... Бих ли могъл да изпитвам гордост от министъра на културата? Да, някои може и да се радват на неговата неподправена самобитност, но тя не може да е представителното лице на българската култура, да ни представлява пред света”.

Александър Морфов пак тогава се зарече, че не смята да се връща в Народния театър - поне не засега, а евентуално, когато почувства, че нещо започва да се променя... Възниква въпросът какво се е променило за има-няма месец, че той се върна, макар и като временен директор... Мнозина от съсловието коментираха във Фейсбук, че е осребрил участието си в протестите или че с новия пост управляващите са му „затворили устата“. Възниква и друг въпрос: как точно е станало хипотетичното осребряване и затварянето на устата? Едва ли с директорската заплата, след като други заемали това кресло са коментирали и е обществена тайна, че заплатата на директор на първата трупа у нас е сравнима с тази на чистачката в националните театри дори на Букурещ и Белград...

Александър Морфов вече е изживял "тръпката" да е директор на „Иван Вазов“ в периода 2000-2001, той е режисьор с интернационална кариера - може и печели добре от театралните си проекти по света. Тогава?! Може би се жертва, за да оглави вътрешен човек за 2-3 месеца институцията в този кризисен момент, когато парите главоломно свършват?! Във всеки случай, единствено самият Морфов би трябвало да разкрие, и то възможно най-скоро, аргументите си да приеме този пост от министъра, срещу когото протестираше. За да си остане хъш, като какъвто се изживява по площади и театрални церемонии...

В момента той репетира в Народния своя авторски спектакъл "На ръба". Дали това е по-рано анонсираният проект по мита за Одисей, или друга творческа инвенция - засега се пази в тайна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Новия авторски спектакъл на МОРФОВ,щял да се казва МАГУРАТА!.....
    ....и още нещо!
  • 2 Васил Димчев

    0 0 Отговор
    Това ли бе цената за спонтанния протест.
  • 3 артис бе

    0 0 Отговор
    абе тоя не се ли пенеше за избора на един който бил чалгаджия,за това ли беше цялата патардия.той хубавеца се точел за директорския пост.ами що не си го каза направо.ех скромност,скромност.
  • 4 НикМан

    0 0 Отговор
    Мойте уважения драги, не нападайте все още. Първо хора от породата на Морфов са далеч от подобни ламтежи. Познавам го добре. Вероятно скъпи ми критикари, съдите по себе си.
  • 5 ОМЕРЗЕН

    0 0 Отговор
    МОРФОВ Е ЕДНО Л..НО....ПРОДАДЕ СЕ ЗА ДИРЕКТОРСКИЯ ПОСТ.