Last news in Fakti

1 Юли, 2016 09:19 3 424 1

Каква е процедурата за напускането на Великобритания?

  • процедура-
  • напускане-
  • великобритания

Британците сами ще определят кога официално ще подадат молба за напускане

Каква е процедурата за напускането на Великобритания? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След политическия трус, който предизвика Brexit идват студените сметки на предстоящия развод. Сигурното е, че раздялата на Великобритания няма да се случи автоматично. Това ще е дълъг и мъчителен процес на трудни преговори и възможни изненади. Обяснението е просто – подобна раздяла се случва за първи път в историята на ЕС. Факти.бг проучи сериозни източници, които коментират процедурата за излизането на Великобритания, и ви предлага 5-те основни етапа на евентуалния развод.

1. Избор на нов министър-председател на Великобритания.

Докато не бъде избран наследник на Дейвид Камерън няма да се случи нищо. От новия британски премиер зависи кога ще започне разводът на Великобритания с ЕС. Британските консерватори искат да изберат наследника на Камерън до 2 септември. След като бившият кмет на Лондон Борис Джонсън изненадващо обяви, че няма да се кандидатира, най-вероятна изглежда кандидатурата на Тереза Мей, сегашният министър на вътрешните работи. Независимо от избора на наследника на Дейвид Камерън, Брюксел очаква новият британски премиер по на-бързия начин да предложи желанието за излизане от ЕС. Възможно е новият премиер да предизвика нови избори. Ако тогава спечелят лейбъристите, те биха могли да поискат нов референдум.

2. Официално подаване на молба за напускане.

Според параграф 50 на договора за ЕС новият британски премиер трябва да подаде официално молба за напускане. От този момент започва двегодишният период, в който преговорите за напускане трябва да приключат. Европейският съвет е задължен след одобрение на Европейския парламент, да предложи основните принципи за споразумение.Британците могат сами да определят момента за подаване на официална молба за напускане.

3. Начало на преговорите.

След като молбата за напускане формално е подадена и приета от ЕС, двете страни започват преговори по следните теми: условия за напускане, бъдещи взаимотношения между Великобритания и ЕС, различни международни търговски договори. Особен акцент ще бъде статута на европейските граждани във Великобритания и правата на два милиона британци в ЕС.

Паралелно с преговорите за напускане ще се водят и разговори за бъдещите отношения. Очаква се тези разговори да продължат до десет години. Най-важният пункт е как ще бъде регулиран достъпът на Великобритания до общия пазар на ЕС.

За влезе в сила договорът за напускане той трябва да бъде одобрен от квалифицирано мнозинството на страните-членки - най-малко 20 страни или 65% от населението - и след това приет от Европейския парламент.

4. Отпадане на стари договори и нови споразумения.

Ако всичко протича нормално новите споразумения ще заменят старите договори между Великобритния и ЕС. Ако това не се случи в двегодишния период, срокът може да бъде удължен ако всички страни-членки се съгласят. Ако това не се случи Великобритания ще напусне ЕС без договор и явтоматично ще получи статут на трета страна. Тогава британците ще трябва да се откажат от 50 търговски споразумения, които ЕС е постигнало за всички страни-членки.

5. Великобритания напуска ЕС.

Преди да подпише договора за напускане британският парламент трябва да премахне т.нар. European Communities Act, който е имплементиран в британското право със закон от 1975. Според BBC европейското споразумение на Великобритания е 80 000 страници. Преди договора за напускане да бъде подписан, той трябва да бъде ратифициран от британския парламент. Това е проблем, защото резултатът от референдума не е закон, а "препоръка", а както е известно Долната камара на парламента бе против Brexit. Друга пречка е Шотландия. Т.нар "шотландски акт" от 1998 г. определя компетенциите на шотландския регионален парламент. в акта е записано, че външните работи се определят от Лондон, но е работа на Единбърг да изпълнява законите на ЕС. Спорен е въпросът дали едно шотландско вето е възможно.

Ако на по-късен етап Великобритания поиска отново да влезе в ЕС, ще трябва да се кандидатира, а това ще е многогодишен процес.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде бе

    2 0 Отговор
    Или да се махат по най-бързия начин или да остават при равни условия с всички страни - членки. Защото при всяко друго развитие на нещата , агонията ще продължи фатално дълго за останалите европейски страни. И изобщо не мога да разбера от какво толкова се плашат европейските правителства. Очевидно е, че най-много проблеми ще имат разни банки и други финансови спекуланти, ама това какво бърка средния европеец?