Last news in Fakti

29 Юни, 2016 06:15 1 620 0

Македония е пример за избори по балкански

  • македония-
  • избори-
  • юлиан ангелов

Според Юлиан Ангелов политическата криза в страната няма да се реши скоро

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„В Македония има голяма политическа криза. Политическите наслагвания с годините там са големи. Има икономически и етнически причини, които влияят на политиката в Македония и аз не вярвам те да се решат скоро.

Според мен в момента няма изгледи скоро да се случи еврочленството на Македония. С оглед на това, че там липсват нормални демократични практики в управлението и че се нарушават човешки права, включително и на българите в Македония.

Македония е пример за това как се правят избори по балкански. Нещата, за които си говорим тук в България, просто бледнеят пред нещата, които се случва в Македония по време на избори. Говорим за корпоративен вот, купен вот и хората, които за да запазят работата си гласуват под строй.“ Това заяви пред Факти.бг депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов. Той коментира ситуацията в Македония и възобновилите се протести там.

Той добави, че в македонската опозиция се наблюдава желание за диалог с България.

Смятате ли, че Македония се намира пред тотален политически срив на фона възобновилите се протести?

Факт е, че в Македония има голяма политическа криза. Като човек, който след нещата, които се случват там, не вярвам страната да излезе скоро от тази криза. Разбира се с различни спадове и възходи в кризисната ситуация. Политическите наслагвания с годините там са големи. Има икономически и етнически причини, които влияят на политиката в Македония и аз не вярвам те да се решат скоро. Нормално е протестите да се възобновят и да се търси алтернатива за страната и хората, които живеят в нея. Дали това ще се случи, дори и опозицията да дойде на власт, не съм сигурен, защото цялостната политика в Македония е сбъркана. Когато една държава се основава на фалшиви факти в собствената си идентичност, малко трудно би намерила правилния път за своето бъдеще. Знаете, че в тази страна има една не малка част албанско население, което защитава собствените си интереси. Това включва и голямо албанско обединение за в бъдеще. Това са фактори, които няма как да бъдат заобиколени за в бъдеще и политическата криза в Македония ще продължи и за в бъдеще, поне според мен.

На този етап възможно ли е провеждането на честни избори в Македония?

Честни избори в Македония трудно биха се провели сега, а и за напред. С оглед на това, че определени икономически и медийни кръгове имат механизмите да контролират не малка част от вота в Македония. В днешно време голяма част от общините в Македония се управляват от партията на Груевски. Тоест кметовете на тези общини ще работят за управляващата партия, а не за опозицията. Македония е пример за това как се правят избори по балкански. Нещата, за които си говорим тук в България, просто бледнеят пред нещата, които се случва в Македония по време на избори. Говорим за корпоративен вот, купен вот и хората, които за да запазят работата си гласуват под строй. Не става въпрос само за държавни, а и за частни фирми. Трудно биха се случили честни избори. Забелязва се обаче, че все повече хора поглеждат в Македония и разбират, че има нужда от промяна. Предполагам, че има някакъв шанс опозицията да направи един добър резултат и да се търси консенсусен вариант за управление на Македония.

С тези проблеми вече не се ли отдалечи тотално Македония от евентуално членство в ЕС и не изпада ли в международна изолация?

Според мен в момента няма изгледи скоро да се случи еврочленството на Македония. С оглед на това, че там липсват нормални демократични практики в управлението и че се нарушават човешки права, включително и на българите в Македония. Аз не виждам по какъв начин Македония може скоро да стане член. Не са предстояли и подобни разговори, тъй като проблемите там са от години, а не от сега. Не е имало перспектива за скорошно присъединяване на Македония в ЕС. Поне според ВМРО, за да се стигне до подобен процес трябва да бъдат направен много преговори, като всички антибългарски действия и реторика на македонската държава да бъдат премахнати. Правата на българите там трябва да бъдат защитени. Ние не бихме подкрепили членство на Македония в ЕС, ако продължават безчинствата над българите там.

Трябва ли българите в Македония да търсят свое представителство в македонския парламент?

В Македония има етнически партии, но няма създадена българска етническа партия. Не виждам начина, по който подобно нещо би заработило, ако изборите бъдат направени през месец октомври. Надявам се, че през различните партии, които ще участват в избори ще има достатъчно кандидати, които ще са с българско самосъзнание. Всъщност и в предходните парламенти е имало хора с българско самосъзнание, въпреки че не са го показвали. Това са хора от стари родове, имащи българско гражданство. Те обаче не са били активни.

При евентуална смяна на правителството в Македония, можем ли да очакваме подобряване на отношенията между София и Скопие?

Такива са заявките от опозицията в Македония. А именно, че ще се търси добросъседство с България и избягване на проблемите с България. Македония ще разчита на България, за да преодолее по-бързо тези политическа и икономическа изолация, в която изпадат през последните години. До колко ще се случи това е друг въпрос, защото ние през последните години сме чували много такива обещания, но не сме видели да се случват. Поне такива са заявките. Все пак има някаква воля за разговор и желание за разрешаване на проблемите. Това не трябва да го пренебрегваме като държава. Трябва да използваме това, за да могат да се разрешат тези проблеми, които са от години, за да могат хората от двете страни на границата да живеят нормално и по-добре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА