Last news in Fakti

30 Март, 2014 07:04 21 466 35

Нацията, която не дава мигач

  • нация-
  • шофьорите-
  • пътя-
  • народопсихология-
  • българския манталитет

Тя се подиграва на малцината, склонни да спазват правилата, и така произвежда българския манталитет

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът на Ева Истаткова за българските шофьори - в частност, и за българския манталитет - генерално, е публикуван най-напред в сайта www.lentata.com.

Можеш да разбереш много за една нация, само ако наблюдаваш шофьорите й на пътя.

Няма нужда от социология и учени глави, които да разплитат народопсихологията ни.

Вижте шофьорите.

Първо - масово българските шофьори не смятат за необходимо да уведомяват когото и да било на пътя за своите маневри. Ама ще се престрояват. Ама ще изпреварват. Ама ще спират. Ама да дадат мигач или аварийни?! Забрави. Те са тарикати, могат да си правят к’вото си поискат и НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ПОСЛЕДСТВИЯТА.

Всъщност – цялата нация не се интересува от последствията. То и затова животът ни прилича на сираче – изоставен, необгрижван и с лошо възпитание.

Нация, която не дава мигач, че ще завива, не може да живее с останалите нации. Защото не може да разбере,че всяко действие пряко влияе на действията на другите.

По-възпитаните ще кажат, че ние сме индивудиалисти. Но да бъдем честни – ние просто не можем и не знаем как да живеем едни с други. А и подозирам, че не искаме... Иначе, защо ще псуваме на майка и ще показваме среден пръст на околните, когато самите ние сме в нарушение?!!...

Второ – българските шофьори не харесват правилата. Смятат, че е тъпо, че някой е сложил ограничения на скоростта. Дори подозират, че знаците са сложени само и единствено, за да прецакат обикновения човек и да  напълнят джоба на обикновения катаджия. Никаква друга логика не вирее на пътя.

Нито в държавата.

Става дума наистина за цяла една нация, която презира правилата. Подиграва се на малцината, склонни да ги спазват, и така произвежда българския манталитет. А той...той приема света като кръчма, в която можеш да се сбиеш, да се напиеш, но не и да си платиш сметката.

И като стана дума за пиене – българските шофьори често смятат, че в алкохола няма нищо страшно. Така мислят дори някои от умните ми приятели. Въпреки смъртоносната статистика. Въпреки новините. Въпреки кампаниите за здрав разум.

Някаква глупава самонадеяност се шири на пътя и в живота ни. Глупава – защото прилича на смелост, а всъщност е безразсъдство.

И защото се проявява само в най-ненужните моменти.

Не е готино да  пиеш и да караш. Готино е да построиш нещо. Да изкачиш връх. Да измислиш телевизора. Това е готино. Другото е напънът на безсилника.

Знам, че нямам право да упреквам шофьорите.

Все пак, аз съм жена. Коя съм аз, че да ви казвам как да карате? И кой изобщо ми е дал книжка?...

Но докато женският проблем се свежда до неспособността да паркираш..., проблемът на цяла една нация е, че не знае накъде да кара.

А този, който не знае къде отива, стига – доникъде.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 miloto

    5 5 Отговор
    БРАВО..........ТОВА Е ИСТИНАТА.33 ГОД.СЪМ ПО ПЪТИЩАТА НА ЕВРОПА И ПО ГОЛЕМИ КАРУЦАРИ НЕ СЪМ ВИДЯЛ,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО..СВЕТОФАРИ,ЗНАЦИ,МАРКИРОВКИ...УЖАААААААС.
  • 2 Ivaylo Angelov

    8 3 Отговор
    добре де, права сте за и във всичко, но Вие спазвате ли правилата?

    спазвате ли знаците , че е разрешено изпреварването при ограничение на скоростта до 40 км/ч, или ако някой си е спрял на платното, чакате ли го да тръгне отново, в противен случай, ще пресечете непрекъснатата осова линия.
    и все пак сте права - не ви критикувам
  • 3 Тодор Колев

    8 2 Отговор
    Обикновения човек гледа и взима пример от нашите управници и започва да им подражава. Управниците ни крадат, лъжат, не спазват правилата, правят си каквото си пожелаят измъкват се безнаказани. И другите си викат: "Да не сме само ние баламите, че да спазваме правилата и законите."
  • 4 Божидар Георгиев

    4 4 Отговор
    Много обичам да пишат статии хора, които хабер нямат от управление на автомобил и не са виждали как се кара на други места.
    Не давали аварийни. И за какво се дават аварийни да ми каже авторката. Да си отвори правилника и да види за какво се дават аварийни. Подсказка: Не е за паркиране, нито когато спреш по средата на улицата за да стовариш пред къщи пазара. Ако някой си мисли, че като излезе в чужбина (хеле па Франция) и всички карат педантично и възпитано, ОБЪРКАЛ Е РЕЙСА! Лично съм виждал в центъра на Виена 20 годишно леке да минава през кръстовище с дясна ръка на клаксона и лява, показваща среден пръст през отворения прозорец

    Коментиран от #15

  • 5 Божидар Георгиев

    5 2 Отговор
    И пак за Франция, там си пийват винце и си карат без да се притесняват АМА ХИЧ! Сега, аз не казвам че така трябва, ама стига национален нихилизъм, идеализиране на другите и плюене по себе си
  • 6 Иван Томов

    0 3 Отговор
    На такива ахмаци им казвам,че са непредсказуеми.Те са като маймуна с ръчна граната в ръка.
    Давам 1000 лева награда на тоя който ми отговори на въпроса.
    Какво е определението,КАК ШОФИРА ЧОВЕК?Давам жокер.Как ходи пеш???Всеки ще каже,че няма такова опр.Нима шофирането е паранормално явление?
  • 7 Георги Тодоров

    7 5 Отговор
    Всички в 15 годишно бмв умишлено не дават мигач. Първо уронва престижа им, второ: 'те па че ми кажат как да си карам колата'
  • 8 Даниел Генов

    3 3 Отговор
    Правоспособен шофьор съм по-малко от година. Личността ми е такава, че обичам да спазвам правилата и така се чувствам комфортно. Това важи и на пътя. Заблуждаващ фак е, че карам бмв. Но колата ми е едва 105 коня с най-малкия възможен двигател от серията и нарочно съм избрал такава. Обичам визията, возията, интериора и всичко в колата си. По пътищата 99% от водачите около мен не спазват правилата. Особено що се касае ограничението на скоростта. Често например, когато карам в населено място поддържам ограничението до самата табела за край на населеното място, дори и табелата да е доста далеч след последната видима къща около шосето. Моята логика е такава, че тези пътни знаци се слагат от компетентни органи, които са си направили изчисленията и знаят най-добре до къде трябва да е ограничението. Моята работа не е да разсъждавам "гледай какви малоумни ограничения" - моята работа е да ги спазвам. Ако ли нещо не съм "доволен" по-добре да пиша оплакване, отколкото да нарушавам закона защото видиш ли аз си знам най-добре. В крайна сметка пътищата са за да стигнем от точка А до точка Б. Те не са състезателна писта нито място за избиване на комплекси. Да, по тях може да се кара над ограничението, но това важи за линейки, пожарни и т.н. Колата ми е стара - от 99г. и живея в северозападна България. Вече съм минал с колата 17 000 км и нищо не съм строшил по окачването. Един от факторите е, че карам със съобразена скорост, което ми позволява да реагирам адекватно на лош

    Коментиран от #11

  • 9 Бенжаменъ Глонти

    6 3 Отговор
    Най-искрено съветвам Авторката да покара малко буржуазомобила си в Гърция. С друго око ще гледа на българския шофьор след това. Отколешна истина е, че правилата за движение не се спазват предимно от водачите на БМВ, Ауди и още 1-2 марки автомобили, а тъкмо те са "прогресивната" част от обществото ни.
  • 10 Иван Иванов

    4 4 Отговор
    Съгласен с авторката. Много шофьори са на принципа "Защо да давам мигач, като знам къде отивам" :) Още по-лошата тенденция, която в последно време забелязвам, е да се минава на червено - не в последния момент, а напълно на червено. И е факт, че няма кой да те санкционира. И колкото повече хора го осъзнават, толкова по-зле става.
  • 11 по темата

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Даниел Генов":

    Отличен коментар и начин на мислене на водач на МПС„ напълно съм съгласен с вас.
  • 12 Методи Методиев

    3 4 Отговор
    Да започнем от края на статията! Много е готин и верен.И за да съм верен на българсият обичай, нали когато казват един виц, все някой ще предложи и друга версия, аз ще ви напиша, това което каза вчера един колега: "Ако не знаеш къде отиваш ще пристигнеш там, където не искаш!"А сега за написаното ! Колеги не се гневете! Била жена, не знаела правилника, така било и в другите държава...А стига де! Идеята на статията не е да възпитава, а да разтърсва хората! Така както караме автомобилите си, така и живеем! Огледайте се - колко от автомобилити по улиците са измити, колко са в изрядно техническо състояние, колко от водачите и то професионалните от градски транспорт, таксита и други служебни коли проявявт уважение към другите водачи ? Но това е само върха на айзберга.Много правилно автора на статията прави аналогия и бърка в душите ни, и без много, много обяснение дава разрез на днешната душевност, социалност и реалност в обществото ни - да ние живеем, както ползваме автомобилите си - всеки според манталитета си, но като цяло безотговорно и безумно!
  • 13 running wild

    6 3 Отговор
    Тази "авторка" не знам дали е управлявала автомобил по пътищата на други балкански държави?! Ако един път поне го стори, ще се убеди, че ние сме баш-европейците по тези географски ширини. Може да иде и до Германия, по тамошни селски пътища със слаб контрол , за да се убеди, че и там има бая джигити!
    Крайно време е да престанете да Ни внушавате по всякакъв повод, че сме видите ли най-пишман европейците! И без това нацията е с ниско самочувствие, не е нужно допълнително да засилвате това усещане!

    Коментиран от #14

  • 14 galaxy

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "running wild":

    Напълно съм съгласен с твоето мнение и винаги съм поддържал тази позиция. А наистина, ако авторката отиде с кола в съседна Турция, напр. в Европейската част на Истанбул, тогава ще разбере колко културни и внимателни са българските шофьори. И ако се прибере от Истанбул с цяла кола ще пали свещи цял живот.

    Коментиран от #20

  • 15 брей,брей

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Божидар Георгиев":

    Относно авариините - сигурно е решила че е правилно щом така спират маршрутките,ха,ха......ммдааа....явно колежката много се е возила на тях,и малко е шофирала. Че някои са джигити и гъзета,това го знаеме само че те си личат отдалече както са отбелязали повечето колеги по-долу.Постоянно съм на волана/около 5-6000 км.месечно/ и смея да твърдя че има положителна тенденция в шофьорските навици на много от колегите. А че има дразнещи и малоумни знаци и ограничения - всички го знаят дори и от КАТ само че не са луди да си развалят "хранилките".Чета по-долу - ограниченията били слагани от специалисти!!! Така наречените "специалисти "многократно съм ги информирал за отдавна забравени знаци по пътищата-от проведени вече и отдавна завършени ремонти например,ама със все още стоящи /заради ремонта/ ограничения от 20 , 30, или 40км/ч,използвани от униформени лакомници...И не си мислете че ние сме най-недсциплинирани и пр.Ако не сте шофирали навън - има YOU TUBE - може да видите ненормалници от цял свят,така че...А бе внимание му е майката ...Айде умната и лек път на всички.....
  • 16 Petko Tsenov

    2 3 Отговор
    misly 4e nesizivyla v 4ozbina za tova pi6e6 gluposti za sopsvenata ti nazia
  • 17 Мая Тонева

    4 8 Отговор
    Авторката е абсолютно права . Бай Ганьо с мазния тумбак е велик на пътя понеже никъде другаде не може да бъде велик. Аз не съм виждала мъж със самочувствие да кара като идиот. като идиоти карат комплексираните и смачкани, които отмъщават на пътя за несъществуващата си мъжественост и всичките унижения в живота си.
  • 18 Симеон Тасев

    1 9 Отговор

    Коментиран от #22

  • 19 Nicola Lazarov

    4 1 Отговор
    ne neka da vidiat kak karat vav sicilia i posle da govoriat za balgaria'
  • 20 Калоян Велинов

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "galaxy":

    В ТУРЦИЯ С КОЛА НЕ ВЛИЗАМ.САМО С ТАНК!!!

    Коментиран от #23

  • 21 Стефан Никодимов

    3 2 Отговор
    Както казаха колегите долу, в Турция е страшно, в Истанбул препоръчвам да се ходи с ролбари- предни, задни и странични. В останалите балкански страни не е особено по-добре, а за западните да не говорим. В Англия живея вече доста години и толкова слаби шофьори няма, мигачи ползват по-малко от българите, при тях на магистралата няма лента за изпреварване, те си стоят точно където им падне, постоянно им се случва да ударят кола при паркиране, толкова могат, и даже не слизат да видят има ли щета или не, мръсна газ. Оплаквате се за професионалните шофьори в родна България, но не знаете нищо за английските 'про-та' с двуетажните автобуси. Нещо, което не ми се беше случвало да видя, мъртъв човек на пътя, точно го покриваха. И това не е рядка гледка тук, далеч не съм единственият с подобни неприятни спомени. Ама си мълчат в Англия за такива случаи, за да не стресират нацията, а в България всичко се преувеличава и натяква до безкрай. Айде бе, страшно зле сме били, като видите другаде как е, тогава евентуално може сравнения, ама друга песен ще пеете.
  • 22 mentra

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Симеон Тасев":

  • 23 galaxy

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Калоян Велинов":

    Напълно съм съгласен с теб.
  • 24 TODOR STOYANOV

    6 1 Отговор
    ИМАМ КНИЖКА ОТ1987г.,АКТИВНО КАРАМ ОТ 1992г.ИЗМИНАЛ СЪМ ПОВЕЧЕ ОТ 2 000 000км.,ВИДЯЛ СЪМ КАКВО ЛИ НЕ,ЩЕ ВИДЯ ОЩЕ МНОООГО...СТАТИЯТА,МАКАР И НАПИСАНА ОТ ЖЕНА Е МНОГО ВЯРНА И РЕЗОННА!ПРОБЛЕМА НЕ Е В МИГАЧИТЕ...ПРОБЛЕМА Е В КАРАЧИТЕ!!!ОПАСНИ РЕГИСТРАЦИИ НА ПЪТЯ : РА,РК,СО,Х,К,СМ...СИГУРЕН СЪМ,ЧЕ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ДОБАВИ ОЩЕ!ОТ ПЛОВДИВ СЪМ И ПЪТУВАМ ЕЖЕДНЕВНО ПО ТЕЗИ ОКРЪЗИ,ПЪК И ЧЕСТИЧКО ГИ ЗАСИЧАМ В ПЛОВДИВ МАЙНА АМА НАЙ СА НАГЛИ ТЕЗИ С-РА!!!КОГАТО ИМ НАПРАВИШ ЗАБЕЛЕЖКА ТИ СКАЧАТ НА КЮТЕК ВЕ...ВЧЕРА МИ СЕ СЛУЧИ НА "СТОЧНА ГАРА" ЕДИН ОТВОРКО СИ ПРАВИ ОБРАТЕН ЗАВОЙ И НАХЛУВА В МОЯТА ЛЕНТА...ИЗЛИШНО Е ДА КАЗВАМ РЕГИСТРАЦИЯТА-РА,РАЗБИРА СЕ!ИЗБЕГНАХ СБЛЪСЪКА И МУ ПРЕМИГНАХ,ОНЯ ЗАПОЧНА ДА НАМАЛЯВА И ДА МЕ ЗАСИЧА,ПОКАЗВАЙКИ МИ СЪС ЖЕСТОВЕ ДА СПРА.СПРЯХ ПОД БЕТОННИЯ МОСТ,ТЪЙ КАТО НЯМАШЕ КАК,ПРЕЧЕШЕ МИ И НЕ МОЖЕХ ДА ГО ИЗПРЕВАРЯ ЗАРДИ ТРАФИКА!БЯХМЕ СЪС ЖЕНА МИ И ТЯ МЕ УМОЛЯВАШЕ ДА НЕ СЕ ЗНИМАВАМ ТАКА И НАПРАВИХ.ОСТАНАХ В КОЛАТА,А ОНЯ СЛЕЗЕ ЗАЕДНО С ОЩЕ ЕДИН И ЗАПОЧНАХА ДА РИТАТ КОЛАТА МИ ВИСОК СЪМ 187см. И ТЕЖА 117кг.,НЯМАМ ГРАМ ИЗЛИШНА МАЗНИНА,ДЖУДИСТ СЪМ!ИЗЛЯЗОХ... ТЪРКАЛЯХ ГИ И ДВАМАТА КАТО ПРАЗНИ ВАРЕЛИ ЧАК ДО АВТОГАРА "РОДОПИ",ЕДИНИЯТ СЕ НАПИКА,ДРУГИЯТ ПОВРЪЩАШЕ...СПРЯХ,ЗАЩОТО ИМАШЕ ЦЯЛ АВТОБУС С ДЕЧИЦА,ОТИВАЩИ ЯВНО НА ЕКСКУРЗИЯ.ТОГАВА УСЕТИХ НЯКАКВА ТЕЖЕСТ НА ГЪРБА СИ!БЕШЕ ЖЕНА МИ!РАЗКАЗВАМ ВИ ТОВА,НЕ ЗА ДА СЕ ОТВАРЯМ,А ЗА ДА ВИ КАЖА,ЧЕ НЕ ДОБРЕ ДА СКАЧАТЕ НА НИКОГО,ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СТАНЕТЕ ЗЯН!ОБИЧАМ ДА МЛАТЯ ЛУМПЕНИ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМ

    Коментиран от #25, #27

  • 25 galaxy

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "TODOR STOYANOV":

    Ами то такива нагли мутри като тия дето са ти скочили, явно винаги им се е разминавало и затова имат този манталитет. Предполагам следващия им път вече няма да скачат на бой. Те не си представят вариант, че някой може да извади пистолет и да ги гръмне, не си представят, че в колата може да има полицай, военен, друг луд като тях, съдия, прокурор, ММА състезател и да пострадат сериозно.
  • 26 Димитър Кунчевски

    3 1 Отговор
    Авторката на статията е напълно права и я подкрепям напълно. Шофирам от 16 години и съм виждал толкова простотия по българските пътища, че направо ми идва да повърна. Имам и ПТП не по-моя вина като съм бил на косъм от най-лошото. Всеки ден още с качването в колата и на първото кръстовище вече съм нервен от простотията която виждам. Живея в Пловдив и съвсем отговорно мога да зае вя, че тук са най невъзпитаните и нетолерантни шофьори в България. Редовно виждам да минават на червено, да изпреварват неправилно без да подават мигач, да плюят, псуват, показват средни пръсти и още и още и още. От скоро карам нов служебен автомобил (няма да казвам марка) и явно много ги дразни факта, че колата е нова. Постоянно се заяждат или състезават с мен за да ми покажат колко бързи са 20 годишните им бараки и как съм се прецакал от факта, че карам нова кола. Колата е със софийска регистрация и явно това много ги дразни.
    Трябва да разберем, че докато не се променим ние самите няма как да се оправи тази държава защото този манталитет няма да ни доведе до нищо добро. Нека сме малко по-добри един към друг, да сме по-толерантни и спокойни.
    Поздрави на всички!
  • 27 hienata

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "TODOR STOYANOV":

    Колега и аз ще допълня с някоя и друга рискова регистрация. КН, М, ОВ, за СО и Х няма какво да се каже, просто са уникати. Моя шофьорски стаж е аналогичен на твоя 24г и около 1 мил. км. изскачали са ми много пъти, повечето ги респектирам с физика, но стигне ли се до по-сериозни работи съм "улична превъзходна" и няма проблем (за смелчаците има естествено ).Мога да назова най-честите простотии които съм забелязал. За КН,ОВ и М престрояването в последния момент без мигач е задължително. От СО можеш да очакваш всичко, РК изобщо не са наясно с правилото на "дясно стоящия" те са по системата "щом съм направо, аз съм с предимство, всички останали излизат от някакви пряки", ама че няма знаци, не ги интересува.
    И все пак дори и пред тази мила родна картинка , всичките нашенски простотии бледнеят пред профаните в Гърция, особенно към по-централната част Козани и около Атина. А за Турция нямам думи,там всеки минава с надут клаксон и с нахалство. Южна Италия , мама миа и там е ужас. Ю тюб е пълен с клипчета на американски и руски идиоти млатещи се и стрелящи се, та НЕ СМЕ САМО НИЕ ЗЛЕ има и по- зле. Това не трябва да ни ласкае, но е факт.

    Коментиран от #28

  • 28 TODOR STOYANOV

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "hienata":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ЗА ПРИМЕРИТЕ!ЗА ГЪРЦИЯ,ТУРЦИЯ,ИТАЛИЯ...ВЪОБЩЕ НЕ ИСКАМ ДА СЕ СЕЩАМ!МНОГО СА ДАЛЕЧЕ ОТ ХОЛАНДИЯ,БЕЛГИЯ,ФРАНЦИЯ И Т.Н. "ИВРОПЕЙЦИ" ПОЖЕЛАВАМ ТИ УСПЕШНА СЕДМИЦА И НА ВСИЧКИ ПОД МЕН"КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО!В КЪЩИ НИ ЧАКАТ!
  • 29 димитър

    5 2 Отговор
    Напълно съм съгласен със статията. само искам да добавя,че има и друга категория опасни шофьори. Това са тези със скъпите коли и най вече със джипове. Мислят си че като са с големи и скъпи коли им е позволено всичко. И могат да засичат всички на пътя, както и да не дават мигачи когато навлизат в платното на движение. Аз много рядко съм виждал джип да дава мигач. освен това карат страшно бързо и постоянно сменят ленти и засичат. Аз съм от софия и карам кола постоянно. Едно време нямаше толкова тарикати когато същите тези караха ладички и шкодички. просто ми е писнало от идиоти.

    Коментиран от #30

  • 30 hienata

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "димитър":

    Ха, колега, ти не знаеш ли? Напиши в google "Черен джип винаги с предимство - Оставете правилника,... - "и ще разбереш защо е така
  • 31 PROFESIONALISTA

    3 1 Отговор
    Абе всичкото е верно, но е само поредната констатация. И какво от това, че го изтъквате това? Поведението на пътя е следствие от цялостното състояние на хората в държавата и духът им. Няма как да бъде по друг начин. Никакви мерки няма да го променят. Много хубаво сте го казали-"проблемът на цяла една нация е, че не знае накъде да кара." ... И не само, проблемът е , че никой никога няма да я остави тя да си избира накъде да кара. Затова и нещата няма да се променят.

    Коментиран от #32

  • 32 Бай Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "PROFESIONALISTA":

    Най смисления и точен отговор от всички.
    Другите дори не успяха да прочетат между редовете на темата какъв е намека.
  • 33 мечока

    2 1 Отговор
    Много Хубава статия, по-различна от тривиално-глупавия тон, който в последно време рязко намали интереса към "Факти". За жалост, това е истината ... това е обективният тон .... така седят нещата.
  • 34 Владислав Димитров

    1 0 Отговор
    Постотии има навсякъде : https://www.youtube.com/watch?v=wedWjBcWdHg
  • 35 васил димчев

    0 0 Отговор
    Б...ците пак ни обвиняват в десетте смъртни гряха. И сигурно престъпленията и продажността в парламента, правителството и президентството изглеждат по приемливо.

    Да ама неееее.