Last news in Fakti

29 Юли, 2014 09:06 2 428 12

САЩ и ЕС с общи санкции срещу Русия - Обновена в 20:09

  • обама-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • санкции-
  • петрол

Натискът от САЩ срещу ракетната програма на Русия идва на фона на подготвяни от Белия дом и Брюксел нов кръг от санкции срещу Москва заради продължаващата подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна и нежеланието да се сътрудничи на разследването на сваления боинг 777

САЩ и ЕС с общи санкции срещу Русия - Обновена в 20:09 - 1
Снимка: АП/БТА

От военно-промишления комплекс, през енергетика и финансите Русия се изправя пред най-всеобхватните санкции в най-новата си история, наложени от Европейския съюз и САЩ, отбелязва АП.

Европейският съюз ще наложи широкомащабни икономически санкции на Русия за първи път от началото на конфликта в Украйна. Посланиците на страните-членки се договориха за това на Европейския съвет в късния следобед във вторник, отбелязват източници от Брюксел.

Санкциите, които ще влязат в сила от сряда вечер, предвиждат ембарго върху оръжейните сделки и стоките с двойна употреба, както и върху високи технологии, включително изследването на Арктика и добива на шистов газ.

Самият ЕС смята, че през тази година щетите от санкциите срещу Москва ще има негативен ефект от 40 млрд. евро, а догодина се очакват да достигнат 50 млрд. евро или 0,4% от БВП на Общността.

От своя страна Владимир Путин призова руската отбранителна индустрия постепенно да прекрати вноса, тъй като ЕС се готви да наложи забрана на продажбата на оръжия и технологии заради Украйна.

Русия е голям износител на оръжия, но също така внася военно оборудване и технологии.

Две от най-големите руски държавни банки - Сбербанк и ВТБ, попадат в новия списък от санкции от ЕС срещу Кремъл, който ще бъде обявен официално в сряда, разкрива влиятелният делови в. „Уолстрийт джърнъл“.

ВТБ контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, но се очаква този дял да бъде национализиран от България в процеса на ликвидиране на финансовата институция. Освен това руската банкова група чрез офиса си в България придоби участие в „Булгартабак“ и телеком гиганта „Виваком“.

Москва нарушава поети международни ангажименти, изпробвайки наскоро ракети със среден обсег на действие.

Това обявиха в специално комюнике от Белия дом, уточнявайки че изпитанието е станало преди няколко месеци.

Междувременно САЩ на няколко пъти са повдигали въпроса по дипломатични пътища пред Русия. Липсата на отговор от Москва е принудил президентът на САЩ Барак Обама да пише на своя руски колега Владимир Путин.

Конгресът и съюзниците на САЩ от НАТО също са държани в течение на нещата.

Пожелали анонимност експерти разкриват пред АП, че Русия е започнала изпитанията на ново поколение балистична ракета с наземно базиране още през далечната 2008 г. В началото на 2014 г. САЩ е уведомила съюзниците от НАТО, че Москва може би вече е готова да мина през практически изпитания на балистична ракета.

„Това е много сериозен въпрос. Ние призоваваме Русия да се върне към спазването на вече поети ангажименти“, коментира представител на президентската администрация.

Договорът за ликвидацията на ракетите със среден и малък обсег, сключен между САЩ и СССР през 1987 г., съдържа забрана за производството, тестването и внедряването на балистични и крилати ракети със среден и малък обхват(от 500 км до 5500 км) , базирани на сушата, уточнява Ройтерс.

Договорът беше подписан от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и генералния секретар на КПСС на СССР Михаил Горбачов.

Натискът от САЩ срещу ракетната програма на Русия идва на фона на подготвяни от Белия дом и Брюксел нов кръг от санкции срещу Москва заради продължаващата подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна и нежеланието да се сътрудничи на разследването на сваления боинг 777 на Малайзия еърлайнс, изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лампур, уточнява сп. „Тайм“. В конферентен разговор САЩ и водещи политици от ЕС договориха нов кръг от санкции, които засягат руския сектор на финансите, енергетиката и отбраната.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой е предложил компромисен варинат да се спре възможността за предоставяне на Русия на нови технологии не в целия енергиен сектор, а само в областта на добива на петрол.

Така технологиите, използвани от Газпром няма да бъдат засегнати на този етап.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    8 1 Отговор
    Повече от ясно е, че САЩ имат пръст в свалянето на самолета.
  • 2 Ивайло Желев

    9 1 Отговор
    К.. за САЩ !
  • 3 Ивайло Желев

    8 1 Отговор
    А и забравих к.. и за гъ*олизците от Брюксел, нищо хубаво не ни чака докато тези дупедавци ни превръщат в кенефа на Европа ден след ден...
  • 4 ярослав станчев

    6 0 Отговор
    Мчи като толкова настояват американците за прекратяване на руската ракетна програма,руснаците да им ги пратят бе.По въздуха.Ко толкоз,2-3000 бройки за 15 минути са там.
    Тоз "розовия" съвсем се вживя в ролята на "краля Слънце".Почна да раздава заповеди за щяло и нещяло-ти няма да правиш "Южен поток",ти няма да правиш ракети,вие няма да търгувате с Русия,вие ще живеете в "демокрация",щото аз така казвам.Чакай малко бе Мистър Президент."Донт уори,би хепи",че чайните и бат Вова-рашката още малко ще ти търпят простотиите и накрая ще ти направят една "мечка",та да видиш ти от къде са дошли предците ти.
  • 5 Митко Атанасов

    7 0 Отговор
    Според същия договор не трябваше ли НАТО да спре да се разширява на изток?
    Обама натисна копчето и сега върти сучи като ученичка,за да изкара руснаците виновни.
    Американците да се прибират в Америка,защото втората световна свърши още в далечната 1945 година.
    НАТО да се разпусне както се разпусна варшавския договор.
    Стига са слагали ръка на природните ресурси по цял свят.
    Чао Обама-ТЪРСИШ СИ БЕЛЯТА много далече от дома си и ще си я намериш.
    Компютрите няма да ти помогнат,а руснаците ще върнат америка на индианците.
  • 6 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор
    от коментарите не мога да разбера в русия ли съм или в българия?

    Коментиран от #9, #10

  • 7 nakata88bg .

    4 0 Отговор
    във всички медии пишат, че хамериканци обвиняват Русия в разработване на забранени ракети (интересното е, че хамериканци обвиняват Русия, при положение че нарушиха почти всички договори и съглашения подписани със СССР!!!), обаче никой не споменава за КОИ точно ракети става въпрос???
  • 8 Вежливые люди

    3 0 Отговор
    Когда узналь, что у "регионалной" России есть рокетс, которых нет у "глобалной" Пиндонезии, Обамка с пальмы упал от злости!
  • 9 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Явно раздвоението ти е в напреднал стадий, един вид- "Тук съм, там съм, никъде ме няма". Като не ти харесва форума, тичкай в някой проамерикански...
  • 10 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    А аз, като чета написаното от теб се чудя дали само държиш кайсиите на Обама или му белиш банана...

    Коментиран от #11

  • 11 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #10 от "Монго":

    няма да изчезна,но вие говорите за руския интерес от първо лице демек сте руснаци забравяики, че българския интерес в случая е диаметрално противоположен на руския.не научихте ли нещо от послeдните 70 години история на руско-българска симбиоза?

    Коментиран от #12

  • 12 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Ох, Господи, ела си прибери верисиите...