Last news in Fakti

30 Юни, 2015 18:37, обновена 30 Юни, 2015 18:38 1 359 1

Гърция търси нова сделка в последната минута

  • гърция-
  • дълг-
  • сделка-
  • спасителен план-
  • мвф-
  • ес-
  • еврозона

Дълги опашки от хора, продължават да се извиват пред много банкомати в Гърция

Гръцкото правителство поиска нов спасителен план от еврозоната, само часове преди изтичането на крайния срок за сключване на сделка, съобщава Би Би Си.

Страната трябваше да изплати до днес € 1,6 млрд на Международния валутен фонд (МВФ), но по-рано днес финансовият министър на южната ни съседка Янис Варуфакис каза, че страната няма да плати вноската.

Европейската комисия предложи леко изменен сделка за Гърция късно в понеделник вечер, която Гърция не прие. Вместо това, страната, която е на прага на фалит, отговори с искане за две-годишен договор по Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), механизъм за спасяване на страни от еврозоната. Това се прави с цел да се запази стабилността на еврото.

Премиерът Алексис Ципрас е помолил за помощ. Искането е за покриване на всички финансови нужди на страната в следващите две години, заедно с план за преструктуриране на дълга, заявиха от гръцкото правителство.

ЕМС не е съществувал, когато Гърция бе спасена през 2010 и 2012 година.

Правителството ще продължи преговорите, търсейки „жизнеспособно споразумение” в рамките на еврозоната, се посочва още в изявлението. Предложението на Ципрс не включва някоя от мерките за икономическа реформа на европейските кредитори, които се преговарят от месеци.

Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят гръцката офертата в телеконференция във тази вечер. Ако не успее да изплати заема си към МВФ, Гърция рискува да се откаже от еврото.

Европейската комисия, която е един от кредиторите на Гърция, иска Атина да повиши данъците и намали социалните разходи.

На фона на опасенията от фалит заради огромния държавен дълг от € 323 милиарда и евентуално излизане от еврозоната - дълги опашки от хора, продължават да се извиват пред много банкомати в Гърция, където тегленията са ограничени само до € 60 на ден.

Гръцките банки не отвориха врати тази седмица, след като преговорите между Гърция и нейните кредитори се провалиха. Въпреки това, над 1000 банкови клонове ще отвори отново в сряда, за да позволят на пенсионерите - много от които не използват банкови карти - да изтеглят до € 120.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    0 0 Отговор
    Няма по-голяма "циганка" от този шут Ципрас... Сега кредиторите трябва да ги оставят малко да се "погърчат" в собствената си глупост... не знам колко пари потрошиха по съвещания заради тези през последните години, а единственото нещо което правиха те, е да лъжат и протакат...
Новини по държави: