Last news in Fakti

11 Октомври, 2015 18:51 2 171 3

Ислямска държава е отговорна за атентата в Анкара?

  • анкара-
  • турция-
  • атентат-
  • взрив-
  • ислямска държава

Специалните служби на Турция откриха самоличността на единия атентатор, а за другия се предполага, че е жена

Ислямска държава е отговорна за атентата в Анкара? - 1
Снимки АП/БТА

Двата взрива, които окъпаха в кръв турската столица в събота, най-вероятно са били дело на екстремистите от Ислямска държава. Това заявиха двама високопоставени представители на силите за сигурност, цитирани от Ройтерс.

Броят на жертвите вече достигна 128 души, съобщи днес прокюрдската Демократична партия на народите (HDP). Партията добави, че всички жертви на вчерашния атентат,  с изключение на осем, са били идентифицирани.

В комюнике тази сутрин турското правителство обяви, че 160 души все още се лекуват в болници, като 65 от тях са в критично състояние.Ислямска държава е отговорна за атентата в Анкара?

Около 14 хиляди души са се намирали на столичния площад "Съхийе" край централната гара, когато са избухнали бомбите.

В страната е обявен тридневен траур. Днес точно в часа на жестокия атентат се състоя грандиозна възпоменателна церемония в Анкара, на която се стекоха няколко хиляди души. Тълпи от опечалени се стичат към мястото на атентата през целия ден, за да положат цветя в памет на жертвите.

Кои са атентаторите-самоубийци?

По-рано бе съобщено, че турските власти са идентифицирали единия от атентаторите самоубийци.  Те твърдят, че това е 25-годишен мъж, който е брат на атентатора-самоубиец, извършил атентата в Суруч преди няколко месеца. Тогава властите съобщиха, че терористът е 20-годишен турски гражданин от кюрдски произход.

Търси се самоличността на втория атентатор, за когото властите твърдят, че е жена.

Специалист, близък до разследващия екип, който е пожела анонимност, заяви, че при направата на бомбите е било използван ТНТ. Взривните устройства били подсилени с поразяващи елементи във вид на метални топчета. Подобни устройства притежават силата да пробиват от близко разстояние бронирани средства и бетонни стени, е посочил експертът.

Установено е, че същия тип устройства са били използвани и при смъртоносния атентат в южния турски град Суруч през юли, където загинаха 32-ма души, отбелязва още специалистът. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 просто още един келеш

    1 0 Отговор
    Меко казано идиотска статия. Вземете се образовайте малко, Кюрдите или ИД са отговорни, защото те са абсолютно различни организации и изобщо не се понасят, а тук ги изкарвате едно и също ?????
  • 2 МНТ

    1 0 Отговор
    Добре, че са ползвали ТНТ, защото ако беше тротил, много лошо щеше да стане.
  • 3 Яни

    0 0 Отговор
    Че какво по-лошо? 128 мъртви досега и продължават да умират още от ранените хора...
Новини по държави: