Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 22:36 1 311 0

Бомба е най-вероятният сценарий за сомалийския самолет

  • сомалия-
  • самолет-
  • бомба-
  • взрив-
  • могадишу

Експерти в областта на въздухоплаването твърдят, че щетите по корпуса говорят за взривно устройство

Най-вероятната причина за взрива, който отвори голяма дупка в корпуса на пътнически самолет малко след излитането му от летището в сомалийската столица Могадишу, е бомба. Това заявиха следователите, които разследват инцидента, заради който се наложи машината да кацне аварийно само минути след излитането си, съобщава Ал Джазира.

Експерт в областта на въздухоплаването, който е видял снимки на дупката каза, че щетите по корпуса говорят за взривно устройство, съобщи АП.

Двама души сред 74-мата пътници и екипаж на самолета са били леко ранени, а един е загинал. Всички са били евакуирани, след като самолетът извършил безопасно кацане, заяви пред медията Али Мохамед от сомалийските авиационни власти.

Ройтерс съобщи, че посланикът на Сомалия в ООН Авале Кулане също бил на борда на самолета, но не е пострадал. Той е публикувал видео от инцидента във Facebook.

"Мисля, че беше бомба", заяви пред медиите капитанът на полета 64-годишният сърбин Владимир Водопивец. "За щастие управлението на самолета не беше повредено и успях да се върна и кацна на летището."

Джон Голия, бивш член на Националния съвет за безопасност на транспорта на САЩ се съгласи, че причинените щети изглеждат като от взрив на бомба.

Само две причини биха могли да обяснят дупката, която се вижда на снимките, разпространени онлайн: бомба или дехерметизация, причинена от пукнатина или износване на корпусната стена, заяви Голия.

Представители на гражданските авиационни служби в Сомалия заявиха в сряда, че не са открили доказателства, че става дума за престъпно деяние, но преди да коментират повече ще изчакат предварителния доклад, който ще бъде публикуван по-късно тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА