Last news in Fakti

8 Февруари, 2016 13:53 1 666 0

Атентаторът от сомалийския самолет е трябвало да лети с турски полет

  • сомалия-
  • самолет-
  • бомба-
  • взрив-
  • летище

Сомалийските власти са задържали двама работници на летището в Могадишу по подозрение, че са помогнали за пренасяне на бомбата

Заподозреният атентатор самоубиец, който взриви дупка в корпуса на самолет на авиокомпания "Даало еърлайнс" (Daallo Airlines) миналата седмица и го принуди да направи аварийно кацане на летището в Могадишу, е трябвало да се качи на полет на турските авиолинии. Това заяви изпълнителният директор на "Даало" в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Атентаторът бе засмукан през отворилата се еднометрова дупка в корпуса на еърбъса, заявиха властите. Пилотът приземи успешно самолета в столицата на Сомалия, от където бе излетял минути по-рано.

Досега нито една група не е поела отговорност за атентата, но американски правителствен източник заяви миналата седмица, че САЩ подозира ислямистката въоръжена група Аш Шабаб, която е съобразена с Ал Кайда.

Мохамед Ясин, изпълнителен директор на "Даало" каза, че по-голямата част от пътниците на взривения самолет е трябвало да летят с полет на турските авиолинии. Те обаче били пренасочени, след като турския превозвач отменил полета си заради информация за лошо време.

"Този конкретен пътник се е качил на самолета ни с бордна карта за турския самолет", заяви Ясин  пред Ройтерс, допълвайки, че 70 от 74-мата пътници са били пренасочени.

Турските авиолинии не са коментирали.

Строго охраняваното летище в Могадишу, което често е сравнявано със Зелената зона в Багдад, има няколко оградени периметъра за безопасност и контролно-пропускателни пунктове. В него се помещават офиси на ООН и няколко западни посолства.

Сомалийските власти заявиха, че разследването е в ход и вече са направени няколко ареста, включително на летищни работници.

Кадри от камерите за видеонаблюдение са уловили момента, когато един от служителите на летището е предавал преносимия компютър на свой колега. Той пък дал устройството на мъж на име Абдулахи Абдисалам Борлех, за който се предполага, че го е качил на борда. Според източници на Си Ен Ен именно Борлех е задействал бомбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА