Last news in Fakti

9 Май, 2016 18:04 1 147 0

Лъч светлина в борбата с огнената стихия в Канада

  • канада-
  • пожар-
  • горски пожар-
  • провинция албърта

Слаб дъжд и благоприятни ветрове подпомагат работата на противопожарните екипи в провинция Албърта

Лъч светлина в борбата с огнената стихия в Канада - 1
Снимка АП/БТА

Битката със стихийния горски пожар в западно-централна Канада достигна повратна точка, отчасти благодарение на ситния дъжд и благоприятните ветрове, които се появиха през последните 24 часа, заявиха властите, цитирани от Би Би Си.

Въпреки това федералният министър по обществена безопасност Ралф Гудейл предупреди, че макар "ние да достигнахме повратна точка", предстои още много работа. Той заяви, че е твърде рано да се празнува победата над стихията.

Една пета от домакинствата в град Форт Макмъри, който се намира в район с нефтени пясъци, са били унищожени, а повече от 80 000 души евакуирани заради огнената стихия.

Въпреки първоначалните опасения, огънят не се разпространява толкова бързо, заяви Рейчъл Нотли - министър-председателят на провинция Албърта.

"С малко помощ от Майката Природа и много помощ от пожарникарите и медиците от спешна помощ, огънят се движи много по-бавно, отколкото се опасявахме," каза тя.

В събота властите заявиха, че се очаква пламъците да удвоят размера си.

Огънят обхвана площ 1610 кв. км. в неделя сутринта, обави Нотли и добави, че е на около 30-40 км. от съседната провинция Саскачеван.

За щастие никой не е загинал в пожара, каза още тя като се разстрои заради двамата загинали в автомобилна катастрофа по време на евакуацията.

Днес екип на правителството на провинцията ще влезе във Форт Макмъри, за да опише щетите и да започне предварителното планиране на възстановяването на града.

Към момента се знае, че газоподаването към града е било изключено, енергийната мрежа повредена, а водата не е годна за пиене.

Правителствените служители, които ще направят оценка на щетите, заявиха че може да минат години, преди градът да започне да функционира нормално отново.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: