Last news in Fakti

27 Април, 2012 12:01 1 007 0

САЩ изтегля 9000 военни от Япония

  • сащ-
  • морски пехотинци-
  • япония-
  • окинава
САЩ изтегля 9000 военни от Япония - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

9000 американски морски пехотинци ще напуснат базата в Окинава, Япония, за да бъдат преместени в други части на Азиатско-тихоокеанския регион. До тази договорка се стигна след преговори между САЩ и Япония, като за изтеглянето се говори от 2006 година насам. 5 000 от пехотинците ще отидат в Гуам (най-големия от Марианските острови), а останалите ще бъдат пренасочени към Хавай, Австралия и други дестинации, предаде Ройтерс.

Вашингтон предпочита да разпръсне по-широко силите си в региона, за да бъде военно му присъствие там „по-еластично и политически устойчиво“.

Иначе в страната на изгряващото слънце има около 47 000 хиляди американски военни, пратени след двустранно споразумение от 1960 година. Окинава, която САЩ окупира от 1945 до 1972 година, представлява под 1% от цялата територия на Япония, но държи ¾ от американските военни съоръжения.

Отворен остава въпросът с бъдещето на летателната база „Футенма“, която Япония настоява да бъде преместена от пренаселената Окинава.

В Япония зрее недоволство срещу присъствието на американските военни. Отдавна жителите на най-южната провинция на страната настояват Окинава да бъде освободена от американските военни, на които приписват престъпления, шум и инциденти.

Американският секретар по отбраната Леон Пенета определи днешното решение като много важно. „Япония не е просто наш близък съюзник, а наш близък приятел“, заяви той и обеща сътрудничеството на продължи.

Разместванията в Япония обаче повдигат въпроса дали Вашингтон ще може да отговори адекватно на зачестилите в последно време провокации в региона – основно от Северна Корея и нейната разпаднала се подозрителна ракета. По-рано Пхенян заплаши, че може да изпепели Южна Корея за три минути и да порази САЩ.

След Ирак и Афганистан, американската армия търси ново поприще за изяви. Още през ноември Обама заяви, че страната му ще разшири военното си присъствие в Азиатско- тихоокеанския регион, въпреки съкращенията в бюджета. „Америка е тук да остане, заяви Обама и изложи амбицията на Вашингтон да помогне за „оформяне“ на бъдещето на региона“. В центъра на вниманието ще е югоизточната й част на контитента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА