Last news in Fakti

13 Април, 2012 10:07 3 652 0

Провал: Ракетата на Северна Корея се разпадна

  • северна корея-
  • ракета-
  • провал

Фалстарт за Пхенян

Провал: Ракетата на Северна Корея се разпадна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея претърпя пълно фиаско с чисто новата си ракета-носител "Инха-3" – тя се разпадна при изстрелването, вместо да изпълни целта си да пусне салетит в орбита. Провалът бе потвърден от властите в Пхенян, които опънаха нервите на международната общност с новата си придобивка, която мнозина считаха за скрито оръжие и тест за балистична ракета. Учените трескаво опитват да установят какво е причило провала, предаде Би Би Си.

Датата на изстрелването бе пазена в тайна, но с уточнението, че ще се състои между 12 и 16 април. Идеята за ракетата е част от отбелязването на 100-годишнината от рождението на великия вожд Ким Ир –сен. Секунди след старта обаче, ракетата се разпаднала.

След няколко секунди полет обаче, ракетата се разпаднала на части, паднали във водите на Жълто море. За провала съобщиха също Япония, Южна Корея и САЩ, които бяха най-големите скептици за мирните и безобидни намерения на комунистическата страна.

Очаква се по-късно днес Съветът за сигурност на ООН да се събере, за да обсъди макар и проваленото изстрелване. Белият дом вече го заклейми, а Китай, който е близък съюзник на Пхенян, призова за спокойствие в региона.

Упорството на Северна Корея

Пхенян пренебрегна международното негодувание от планираните си действия, коментира Ройтерс. „Не ни интересува мнението отвън. За нас това е много важно, за да развием икономиката си“, настоя Пек Чанг – хо от Комитета по космическа технология на страната. 

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че ако Северна Корея иска „мирно и по-добро бъдеще“ за народа си, тя трябва да се откаже от  изстрелването на ракетата, предаде Би Би Си. Вашингтон и Токио са категорични, че подобно изстрелване на ракета би било нарушение на резолюции на ООН.

Американците вече замразиха споразумението за доставка на храни за Северна Корея, в замяна на което тя изненадващо реши да се откаже от част от ядрения си арсенал.

Япония и Южна Корея пък повишиха бойната си готовност и заявиха, че може да свалят ракетата, ако наруши  въздушно им пространство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА