Last news in Fakti

24 Април, 2012 11:55 1 682 0

Северна Корея към Южна: Може да ви изпепелим

  • северна корея-
  • кндр-
  • ракета-
  • инха-3-
  • ракета
Северна Корея към Южна: Може да ви изпепелим - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението в Корейския полуостров започва да се разгаря все повече. Северна Корея (КНДР) заплаши Южна Корея с „безпрецедентни действия“ и заяви, че може да изпепели нейни цели за минути. Това е доста остър тон в отношенията между двете държави, които в последно време са доста обтегнати покрай спорната севернокорейска ракета „Инха -3“.

Заплахата на армията е в отговор на поредния предупредителен вик на Сеул, че северният му съсед извършва тайни опити с ядрено оръжие, предаде Би Би Си.

Същото потвърди и Ройтерс, цитирайки анонимен източник от „бърлогата на звяра“ - подготовката за теста била почти завършена и той щял да се състои скоро. Става дума за много надежден източник, който предупреди за първия ядрен опит на Пхенян през 2006 година, защитава се Ройтерс.

Властите в Пхенян  опънаха нервите на международната общност с новата си придобивка, която мнозина считаха за скрито оръжие. На 13 април Пхенян изстреля ракетата, която трябваше да изведе сателит в орбита, но се разпадна минути след изстрелването си. Вълната от недоволни включи западните държави плюс Япония и Южна Корея, докато Китай не надигна глас срещу Пхенян.

Китайският президент Ху Дзинтао обеща здравото партньорство със Северна Корея да продължи, въпреки фиаското с ракетата на Пхенян.

Двете държави отдавна са близки съюзници, поради това че се намират в общо комунистическо лоно, а Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея.

В същото време САЩ настояха Китай да отговори на обвиненията, че е помогнал в разработването на спорната ракета „Инха – 3“, която се разби минути след изстрелването си, допълва Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА