Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 12:00 1 997 6

САЩ намери нов военен терен - Азия

  • сащ-
  • азия-
  • отбрана-
  • китай
САЩ намери нов военен терен - Азия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви, че страната му ще разшири военното си присъствие в Азиатско- тихоокеанския регион, въпреки съкращенията в бюджета. Америка е тук да остане, заяви Обама и изложи амбицията на Вашингтон да помогне за „оформяне“ на бъдещето на региона, предаде Ройтерс. 

След Ирак и Афганистан, американската армия търси ново поприще за изяви. Това ще е Азия и по специално югоизточната й част, стана ясно от думите на Обама, който е на посещение в Австралия.

Като първа стъпка от разширяването на американското военно присъствие в региона ще е ползването на австралийска база за самолети и кораби от 2012 година. До 2016 година там ще има 2 5 00 военни. В Южна Корея след години ще бъдат разположени 28 000 военни, а в Япония – 50 000. 

„И така, когато свършихме днешните войни, аз насочих екипа ми по национална сигурност, за да направим нашето присъствие и мисиите ни в Азиатско-тихоокеанския регион топ-приоритет. Съкращенията в бюджета за отбрана няма, повтарям, няма да е за сметка на сметка на този регион“, обясни американският лидер.

Китай отдавна има опасения, че растящата й сила може да бъде спъната от САЩ. Но намеренията на Вашингтон са да търси по-сериозно сътрудничество с Пекин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    2 0 Отговор
    тогава по какво се различава политиката на сащ от политиката на Хитлер?!?
  • 2 бг

    3 0 Отговор
    По това, че САЩ са явно по- умни и не пипат Русия, за да не останат лошо напляскани пред цял свят!!! :)
  • 3 бг-2

    2 0 Отговор
    А така,бг-1,точно и вярно!
  • 4 Атанас Велики

    2 0 Отговор
    При американците са доста по-завоалирани нещата! Пък и не са чак толкова кръвожадни (не ги защитавам)... Иначе се си чисти пиявици! Аз се впечатлявам от слабата воля на Японците... От техния самурайски дух нищо не е останало, само в комиксите!
    А Обама може да не е толкова доволен, защото не мисля, че войната в Афганистан е приключила! Нещо им требят тюленчетата!
  • 5 руснака

    3 0 Отговор
    ама сащ и русия закача! тероризъм на Кавказ, война в Южна Осетия - кой е организирал всичко това?

    по скоро въпроса е в това - кой им дава право да се месят в работите на чужди държави?

    за какво да държат в азия войници от северна америка?!? на десетина хиляди километри от родината им!

    извод - планират и в бъдеще да воюват! и дори публично обявяват къде ще воюват в бъдеще! извод - няма значения дали някоя държава ще поддържа террористи, няма значение дали някой ще прави атомни бомби или ще избива свои съседи, достатъчно е пентагонът да "заподозрее" в това която и да било държава! (както стана с "химическо и биологично" оръжие в ирак, както стана с "лагери на террористи" в афганистан, както стана "гражданска война" в либия и египет, както се дъврят в момента на иран, защото "подозират" че те разработват атомно оръжие.....

    Та за бога! атомно оръжие - това са технологии от 40-те години на миналия век!!! в графа "държава подходяща за заподозрение в разработване на атомно оръжие" може да попадне дори най-изостанала забравена от бога африканска държава!!!!
  • 6 rogi

    1 0 Отговор
    До кога ще се търпят американските глупости .