Отидете към основна версия

134 304 55

10 уникални возила от комунистическата епоха

  • комунизъм-
  • автомобили
Пред вас са десет от най-култовите превозни средства от комунистическата епоха, които бяха имплантирани в живота на цели поколения и по които много от нас все още изпитват носталгия.
Урал
Първоначалната идея на мотоциклетите Урал е да отговарят на лошите пътни условия в бившия СССР, но с течение на времето те се превръщат в култови превозни средства дори и зад Океана. С този мотоциклет можете да преминете почти навсякъде.
Skoda 130LR
Skoda 130 беше много повече от стандартно превозно средство. Този автомобил от бившия соц. лагер впечатлява със задноразположен двигател и може да служи едновременно и като семеен автомобил, и като рали автомобил.
МАЗ 537
Този четириосов "ураган" превозва изключително тежка военна техника вече 50 години. Дванайсетцилиндровият дизелов двигател на МАЗ 537 е почти същия, като този, който се монтира на танка Т-34. Масата му пък, е точно 21.6 тона, а теглото на прицепа - 65 тона.
ГАЗ ГЛ-1
Въпросният автомобил се появява на бял свят още в края на 30-те години на миналия век и на практика е първият състезателен съветски автомобил. По време на тестовете достига максимална скорост от 162 км/ч, което за СССР и предвид времето си е рекордно постижение.
ЗИЛ 41047
Това е идеалният автомобил за един истински комунистически лидер. За бившите соц. величия беше въпрос на чест да се возят точно в такъв автомобил, а не в Jaguar, Rolls-Royce или Mercedes, например. Въпреки недостатъците си ЗИЛ 41047 предлага не по-лош комфорт от западните аналози.
Trabant
Това беше най-разпространения автомобил на изток от Берлинската стена. У нас също много често се срещаха Trabant-чета, но вече са на изчезване. Днес картоненото возило има много почитатели, които се разделят на две течения - едното е с последователи на класическите Trabant-и, а другото е посветено на всевъзможните тунинг доработки.
Ikarus 286
Определян е едновременно като най-добрият и най-лошият автобус. Широки врати, централно разположен двигател, самозавиваща ос в задната секция.... Но по отношение на надеждност... Почти 1/3 от автобусния парк от Ikarus-и в определен регион, непрекъснато е в ремонтните работилници.
Lada Niva
Широко разпространено превозно средство в бившия соц. лагер и по-конкретно в по-труднодостъпните региони. Днес тази машина е символ и на СССР, и на Русия, но същевременно с това е една от любимите машини на немските фермери.
Tatra 603
Безусловно това е най-красивият комунистически автомобил. Освен това той не е традиционен, а впечатлява с още много особености. Освен външния вид и многото фарове, най-забележителната такава е задноразположения V8 двигател с въздушно охлаждане.

БелАЗ

Това е единственият бранд от бившия Съветски Съюз, свързан с транспорта, който все още се държи, при това е на върха в своята област. Всеки трети кариерен самосвал в света е с марка БелАЗ. Най-големият кариерен самосвал в света е също с марка БелАЗ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини