Отидете към основна версия

44 634 42

Новите свръхлуксозни джипове

  • джипове-
  • bentley-
  • rolls-royce-
  • maserati-
  • lamborghini-
  • maybach-
  • aston martin

Названието "джипове" идва от марката Jeep, но днес то е прието в разговорния език и се използва за класифициране на автомобилите с повишена проходимост. С течение на времето този род коли претърпяха сериозна промяна и от груби и спартанско обзаведени возила, джиповете постепенно се преврнаха в комфортни и луксозни автомобили.

Сегментът набира особена популярност в Европа и точно поради тази причина европейските производители започнаха сериозно да наблягат т.нар. SUV-та. Не правят изключение и най-луксозните марки на Стария континент. В този клас и по-конкретно при европейските луксозни кросоувъри има няколко предстоящи свръхлуксозни джипки, които се открояват пред останалите. Сега ще ви покажем кои ще са най-луксозните джипове на Стария континент.

Bentley BentaygaСпоред британците това е най-бързия, най-мощния и най-луксозния SUV в света. Bentayga е окомплектован с W-образен 12 цилиндров мотор с два турбо компресора. Работният обем на този двигател е шест литра, а мощността му е 608 конски сили. Максималният въртящ момент пък е 900 Нм. Така оборудван Bentayga ускорява до 100 за 4.1 секунди, а максималната му скорост 301 км/ч. Bentley Bentayga е дълъг 5141 мм, широк е 1998 мм и е висок 1 742 мм.

Rolls-Royce CullinanПървият подобен модел в историята на аристократичната марка ще бъде кръстен на най-големия диамант в света Cullinan. Автомобилът ще бъде построен на една и съща база с бъдещото BMW X7, но архитектурата му ще е изцяло нова - алуминиева. Както може да се очаква от Rolls-Royce, всъдеходът ще бъде истинско пиршество от скъпи материали и невероятни екстри. Cullinan вероятно ще стане най-големият луксозен всъдеход на пазара. Очаква се да бъде дълъг колкото Phantom (6 084 мм).

Lamborghini UrusПървият кросоувър на Lamborghini е идеологичен наследник на LM002, но всъщност няма нищо общо с него. За задвижването на Urus ще отговаря 4.0 литров V8 с два турбокомпресора, което значи, че ще видим и първият двигател с принудително пълнене в Lamborghini. Urus ще се предлага само със задвижване на четирите колела, като в бъдеще се предвижда и хибриден вариант, както и още по-пикантна Super Velose версия.

Aston Martin DBXОпределението всъдеход е може би преувеличено, въпреки че мнозина определят концепцията като такава. Всъщност това е модерен луксозен кросоувър. На практика DBX Concept представлява двуврато купе с увеличен клиренс. Автомобилът се задвижва от четири електромотора, като всеки от тях е разположен в едно от колелата. Има вероятност серийната версия да се оборудва и с агрегати от Mercedes-Benz, които ще бъдат специално адаптирани за Aston Martin DBX.

Maserati LevanteТипично за италиански производител външността на Levante е много стилна и същевременно предизвикателна, като няма голяма промяна от прототипите, на които се нагледахме повече от година. Първият двигател, с който ще се предлага модела е 3.0 литровия битурбо V6 с мощност 350 конски сили. Те ще са достатъчни за ускорение от 0 до 100 за 6.3 секунди и максимална скорост от 243 км/ч. За дизелов двигател най-вероятно ще бъде заложено отново на трилитров V6 с мощност от 275 конски.

Mercedes-Maybach GLSВсе още не сме видели нито концепция, нито готов прототип, нито пък шпионски снимки на най-луксозния джип на Mercedes. Знае се само, че ръководството от Щутгарт е дало "зелена светлина" на проекта. По всичко обаче личи, че луксозен всъдеход Mercedes-Maybach ще има и той ще прилича на GLS, по аналогия с новия седан Maybach, който е базиран на S-Klasse. Най-луксозният джип на Mercedes ще разполага с кристални чаши на борда и с над 30 вида масажни функции на креслата.

P.S. Буквално преди броени дни шефът на алианса Fiat-Chrysler Серджо Маркионе заяви, че кросоувър Ferrari ще се появи само през трупа му. Дали обаче ще спази обещанието си, ще покаже времето.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини