Отидете към основна версия

9 Март, 2017 15:25, обновена 9 Март, 2017 15:25 71 457 18

Автомобилите на Пабло Ескобар

  • пабло ескобар-
  • наркобарон-
  • колекция

"Крал на кокаина", трафикант и терорист, в зенита на престъпната си кариера Пабло Емилио Ескобар Гавириа ръководи може би най-могъщия картел в историята, внася 80% от кокаина в САЩ и успява да натрупа състояние от $21.9 млрд. Еднакво известен с чудовищните си престъпления и милостта си към бедните, легендарният колумбийски наркобарон винаги е бил почитател на хубавите коли.

В най-добрите си години автомобилната колекция на Пабло Ескобар наброява над 100 експоната. Когато властите обявяват война на "Краля на кокаина" и в крайна сметка го ликвидират на един керемиден покрив в Меделин през 1993 г., сбирката му е подложена на безпощадно унищожение. Днес от нея са останали само няколко обгорели и ръждясали останки, изложени в "Хасиенда Наполес", някогашното имение на "Ел Патрон".

Ескобар има подчертана слабост към старите американски автомобили. Една от първите му придобивки е DeSoto Suburban от края на 40-те години на миналия век - голяма, здрава и вместителна лимузина, която може да вози до осем човека.

Въпреки внушителните ѝ мащаби от Ескобаровата колекция отсъстват дежурните играчки на 80-арските наркобарони като Lamborghini Countach или Ferrari Testarossa. Ел Патрон си пада по представителни и достолепни возила. Най-луксозната му лимузина е Mercedes-Benz 600 Pullman с 6.3-литров V8 с 245 к.с.

Ескобар все пак не пренебрегва напълно Ferrari. Приближени на боса свидетелстват, че в сбирката му има 308 GTB с допълнителен аеродинамичен пакет от края на 70-те, но от колата не са останали дори снимки.

Божественият Mercedes-Benz 300 SL на Ескобар също се пази в "Хасиенда Наполес". Състоянието му обаче не е по-добро от това на Pullman-а.

Голямата любов на Ел Патрон обаче си остава Porsche. В колекцията му има няколко 356-ици, от които до днес е оцеляло само едно купе от първата серия на модела с каросерия на Reutter.

Ескобар редовно участва в състезания в Колумбия. Брандираното с цветовете на Martini Porsche 935 с мощност 560 к.с. е любимата му кола за местния "Пайкс Пийк" - изкачване на хълм край Меделин.

Вечен съперник на "Краля на кокаина" е Рикардо Лондоньо, най-известният колумбийски пилот преди Хуан Пабло Монтоя. Въпреки неистовите си усилия Ескобар винаги остава на поне осем секунди зад него. Дори с подобно изоставане обаче това му гарантира второто място.

За Колумбия Renault 4 е това, което е Костенурката за Германия. Ескобар прави първите си стъпки в автомобилните спортове именно с френския модел. През 1979 г. бъдещият Ел Патрон взема участие в марковия шампионат, но така и не завършва сезона. За да се присъединят към картела "Меделин" с него напускат и редица други състезатели.

Ескобар притежава поне един Rolls-Royce Phantom от първата серия. Както и за много от другите коли на "Краля на кокаина", информацията за британската класика е крайно оскъдна.

Сериозна част от колекцията на Ескобар се състои от американски ветерани отпреди Втората световна война. Доста от тях са различни модификации на Ford Model A, сред които и пикап. Планините от кокаин обаче се превозват в Щатите с други автомобили.

Най-обичаният от картела "Меделин" автомобил е неунищожимият Land Cruiser 60. Всъдеходът на Toyota е идеален както за превоз на прахообразни субстанции по разбитите пътища на Латинска Америка, така и за придвижване по щатските шосета без привличане на излишно внимание. Land Cruiser 60 е и най-добре запазеният автомобил на Пабло Ескобар.

В "Хасиенда Наполес" в движение се поддържат и други коли от колекцията на най-известния наркобарон в историята. Сред тях има дори Wartburg 311.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • 157 трупа в хладилно ремарке

    Жителите на краен квартал в мексиканския град Тлахомулко де Сунийа в щата Халиско се надигнаха на протести заради изоставено хладилно ремарке със 157 ...
    20.09.2018
    43 269
    18