Отидете към основна версия

34 753 20

Как се подготвя автомобил за минус 40?

  • студ-
  • поддръжка-
  • автомобил

 

Предвид минусовите температурни рекорди в нашата страна решихме да споделим с вас някои тънкости как трябва да бъде подготвен един автомобил за температури, по-ниски от минус 40 градуса по Целзий. Първото и основно правило по отношение на замръзналите стъкла е никога да не се заливат с гореща вода. Защо, вижте във видеото:
 

Ако пък не сте уверени в изправността на акумулатора, задължително го свалете от колата и го занесете вкъщи. Не е лошо и батерията да бъде заредена в домашни условия, ако автомобилът се кара предимно в градски условия със запалени фарове.

Колкото и да са нови, стандартните автомобили не са подготвени за т.нар. арктически студове, които напоследък навестяват и нашата страна. При подобни температури е напълно възможно да замръзнат всички течности в автомобила, а гумените съединения да се късат и при най-малкото напрежение.

Най-препоръчителното масло за двигателя в подобни условия е 0W-40. Стандартната пропорция на антифриза 50 на 50, съответно етиленгликол и вода също не е достатъчна. Автомобилът трябва да е зареден с поне 80% концентрирана охладителна течност.

Работната течност в амортисьорите също замръзва. За целта колата трябва да се оборудва със специални амортисьори, пригодени за ниски температури, а като алтернатива се предлагат и нагреватели, обвиващи амортисьорите и работещи с ток от акумулатора.

Много важна част са и гумите на автомобила. Специалистите препоръчват като минимум меки зимни гуми, оборудвани с познатите ни от миналото допълнителни вътрешни гуми. По-скъпото решение е специални арктически гуми.

Още едно от задължителните условия е радиаторната решетка, която служи за постъпване на въздух, който да охлажда радиатора на автомобила, да бъде "запечатана" с брезент. За някои високопроходими автомобили даже се предлагат готови уплътнители.

Силно препоръчително е - особено за дизеловите автомобили - да се монтира специално подгряващо устройство в резервоара, което да не позволява на парафина в нафтата да се втвърдява. Най-важното за подобни автомобили, а и не само за тях, е веднъж запален двигателят да не се гаси.

Ето и схематично представяне на най-важните неща, с които един автомобил трябва да е оборудван, за да е идеално подготвен за температури под -40 градуса по Целзий.

Ако сме пропуснали някои от методите за подготовка на автомобила за арктически студове, то спокойно можете да споделите вашия опит и наблюдения в коментарите.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Какво може Lada Niva през зимата?

      Зима, температура минус 37 градуса по Целзий и необятна руска тайга. Едва ли е тайна за някой, че автомобилите, които могат да "вир ...
    12.02.2012
    111 708
    166
  • Съвети за студен старт от Русия

    <p> Ако има някой, който разполага с известен опит в стартирането на двигател при температури под -20 градуса, това определено са руснаците. Ет ...
    27.01.2012
    81 094
    50