Отидете към основна версия

4 322 28

Мъск иска да свали Tesla от борсата

  • tesla-
  • мъск

Шефът на Tesla Илон Мъск обмисля да свали компанията от борсата. Това съобщи той на своята Twitter страница във вторник. За да направи компанията „непублична“, изкупувайки дяловете на другите акционери, Мъск предлага цена от 420 долара на акция, което е с близо 23% повече от курса в понеделник. В допълнение той уверява, че финансирането на подобен проект е осигурено. Самата компания първоначално не отговори на искането за коментар. Припомняме, че в момента Мъск притежава 20% от Tesla.

С подобен ход компанията ще бъде освободена от натиска на Уолстрийт. В същото време обаче способността ѝ да набира капитал ще бъде ограничена. Освен това сделката би представлявала едно от най-големите изтегляния от борсата. При обявената от Мъск цена, а именно 420 долара на акция, компанията би струвала 72 млрд. долара.

Благодарение на туита акциите на Tesla поскъпнаха с повече от седем процента до $ 371.15 във вторник. Доклад на "Файненшъл таймс" пък гласи, че държавният фонд на Саудитска Арабия е влязъл с два милиарда долара в технологичната компания. Мъск изрази надежда, че инвеститорите на Tesla ще останат, дори ако компанията бъде свалена от борсата. За целта трябва да се създаде специален фонд. Като пример за това той посочи инвестицията на Fidelity в неговата космическа компания SpaceX.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини