Отидете към основна версия

27 179 24

Продава се незавършила Lada Niva от "Дакар"

  • lada-
  • niva-
  • париж-дакар

Автомобилът, който виждате на снимките, е участвал в култовата надпревара "Париж - Дакар" през далечната 1979 година. Тогава високопроходимата Lada не стига до финала. Днес обаче, тя се намира в напълно автентично състояние и се предлага за продажба от аукционна къща Sotheby’s.

Исканата ѝ цена е 85 000 евро. Търгът ще се проведе през есента в Лондон. Автентичността на колата е потвърдена от историческите хроники на състезанието. Специално доработената Niva е управлявана от Франсоа Дженсън, а навигатор е бил неговият син.

Всъдеходът е с намалено тегло за сметка на нов преден капак, пластмасови врати и калници. Монтиран е и допълнителен резервоар за гориво, подкартерна защита и такава на броните. Окачването е сериозно подсилено. Монтирани са и допълнителни фарове. Niva-та се е състезавала под номер 167. По време на състезанието през 1979-а участват три автомобила Lada Niva.

Тази не успява да завърши, а единствената финиширала Niva се класира на трето място. Въпросната кола, която ще бъде изложена на търга през септември е била собственост на Франсоа Дженсън до 2009 година. Впоследствие е продадена в нереставриран вид, в какъвто се намира и до ден-днешен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини