Отидете към основна версия

14 168 13

Трябва ли да се балансират гумите и кога?

  • гуми-
  • автомобили-
  • баланс
Снимки: Shutterstock

Отговорът на този въпрос е еднозначен и е положителен, но сега ще се опитаме да обясним причините за тази препоръчителна операция. Голяма част от собствениците на автомобили правят баланс на гумите си, защото "въртят" зимни и летни гуми на едни и същи джанти и при смяната им се прави и баланс.

Ако обаче карате автомобилът си с всесезонни гуми или пък ако имате зимни и летни гуми на отделни джанти, то посещенията при гумаджиите не са толкова чести. Специалистите обаче препоръчват баланс да се прави на всеки 10 000 - 15 000 километра.

По-често тази операция се прави ако попаднете с колата си в голяма дупка и в резултат на това имате незабележимо рива джанта или пък повреда в гумата, която също не се вижда с просто око. Идеята на баланса на колелото е да измести центъра на масата в геометричния център на колелото.

Това става с тежести, които се прикрепват към точно определено място, като са и точно определен грамаж. Всичко това показват специализираните стендове в гумаджийските работилници. Баланс е нужен и след дълго каране, без да сте попадали в дупка, например.

Различното износване на протектора вследствие по-рязко спиране също води до разбалансиране на колелото. А то от своя страна е предпоставка за доста по-сериозни проблеми в окачването, като влияе негативно и на самото управление на автомобила.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Скъпи или евтини гуми да изберем?

    Отговорът на този въпрос не е еднозначен, но предвид финансовото състояние на средностатистическия българин, той по-скоро клони към т.нар. гуми от &qu ...
    29.03.2019
    77 253
    73
  • Купуват ли си българите нови гуми?

    Времето за смяна на зимните гуми с летни наближава и немалко шофьори са изправени пред дилемата - да сложат гумите от миналото лято или да купят нови. ...
    26.03.2019
    37 416
    73