Отидете към основна версия

9 957 13

Субарожец - ЗАЗ с мотор от Subaru

  • заз-968-
  • subaru-
  • тунинг

Своеобразният тунинг, включващ основно замяната на стандартния двигател с друг, не е рядко срещано явление. В ЗАЗ-ките се интегрират какви ли не агрегати - от Toyota до Lada. Сега обаче ще ви разкажем за един подобен тунинг проект, но с доста по-различен двигател.

Става дума за ЗАЗ-968 с опозитен двигател от Subaru. Японският боксер е двулитров и ни е познат от Forester и Legacy. Японците го класифицират с индекс EJ202. Още по-любопитно е, че в качеството на трансмисия влиза скоростна кутия от дизелов VW Transporter. След като всички нови агрегати са по местата, започват пътните изпитания.

Оказва се, че има проблем с охлаждането, защото този мотор от Subaru не е предвиден за монтиране отзад. Въпреки големите въздухозаборници на ЗАЗ-968 се налага монтирането на още два радиатора от Smart. За окачването и системите за задвижване са използвани агрегати от VW Golf 2, а кормилната рейка е от BMW.

Повечето мощ и динамика изискват и наличието на по-мощни спирачки. В случая те са дискови и са заимствани от Lada. Така се получава един задномоторен спорткар с визия на ЗАЗ, който ускорява до 100 км/ч за по-малко от седем секунди. Проектът е наречен с ефектното име Субарожец.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Да превърнеш Hyundai в Bugatti

    Това съвсем не е лесна задача, но ентусиасти явно не липсват. Въпросният собственик на корейското возило се е опитал да го превърне в най-скъпия ...
    17.04.2019
    6 178
    7