Отидете към основна версия

3 411 13

Последният Saab пак отива на търг

  • saab-
  • 9-3-
  • nevs-
  • търг

Шведската аукционна къща Bilweb обяви търг за продажбата на последния произведен Saab. Това ще бъде вторият опит да бъде намерен купувач за сребристия седан 9-3, който се съхранява в музея на марката от 2014 г. През юни холдингът NEVS, който придоби фалиралата компания през 2012 г., се опита да продаде колата с пробег 5 км, но желаещи не се появиха.

От тогава досега автомобилът е навъртял още 65 км и организаторите на търга го оценяват на 350-400 хил. шведски крони (€32 170 - €36 766). Срещу тази сума обаче евентуалният купувач няма да получи само колата.

Освен че ще се сдобие частица от историята, бъдещият собственик ще бъде поканен да посети фабриката и развойния център на NEVS, където се разработват електромобили. Визитата ще включва и обиколка из музея на Saab, като всички разходи за пътуването и престоя ще бъдат покрити от компанията, а всички постъпления от продажбата ще бъдат използвани за стипендии за млади специалисти в областта на екологичната мобилност.

Последният произведен в Тролхетан Saab е от модификацията Aero Turbo. Има 2.0-литров турбомотор с мощност 220 к.с. и максимален въртящ момент 350 Нм. Скоростната кутия е шестстепенен автоматик.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Saab може да се прероди!

    В началото на юли тази година шведският производител на електрически автомобили NEVS AB (New Electric Vehicle Sweden) представи прототипа NEVS Emily G ...
    25.07.2023
    4 696
    12